artekideapop 24.02.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam, Ile mniej więcej z waszego doświadczenia potrzeba gwoździ i drutu wiązałkowego w kilogramach na budowę małego domu takiego jak poniżej:https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-alabastrowej-31-KRK1397 Fachowiec powiedział mi żeby kupić:- 30 kg gwoździ 80 mm- 30 kg gwoździ 100 mm- 30 kg drutu wiązałkowego Czy takie ilości według was są realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2021 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Fachowiec powiedział mi żeby kupić: - 30 kg gwoździ 80 mm - 30 kg gwoździ 100 mm - 30 kg drutu wiązałkowego Czy takie ilości według was są realne? Jak fachowiec tak powiedział to kupuj. A tak poważniej skąd ktoś ma wiedzieć jak planujesz ten budynek wybudować? Czy szalunki na ławy, i ściany planujesz zbijać z desek, czy strop szalujesz deskami a może zbijasz dźwigary na budowie, a może szalujesz fundament blatami U-form a więźba będzie prefabrykowana. Co do drutu 30kg to na jakiś wieżowiec styknie albo na osiedle domków. 60kg gwoździ to też niezły zakup. Ale skoro fachowiec powiedział - kupuj, albo zweryfikuj dyplomy fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 24.02.2021 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Jak fachowiec tak powiedział to Co do drutu 30kg to na jakiś wieżowiec styknie albo na osiedle domków. 60kg gwoździ to też niezły zakup. Ale skoro fachowiec powiedział - kupuj, albo zweryfikuj dyplomy fachowca. A widzisz, i sam sobie przeczysz Ja miałem płytę fundamentową zbrojoną podwójną siatką z oczkami co 15cm a do tego jeszcze 17 rdzeni podobnie zbrojonych Gwoździ za mało kupiłem niż fachman sobie zażyczył, gdyż w projekcie było łącznie belek z belkami za pomocą kątowników a fachman myślał, że to jak przybicie do krzyża jednym gwoździem I to ja go musiałem naprostowac i te gwoździe z krzyża wybijał Edytowane 24 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2021 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A widzisz, i sam sobie przeczysz Ja miałem płytę fundamentową zbrojoną podwójną siatką z oczkami co 15cm a do tego jeszcze 17 rdzeni podobnie zbrojonych Gwoździ za mało kupiłem niż fachman sobie zażyczył, gdyż w projekcie było łącznie belek z belkami za pomocą kątowników a fachman myślał, że to jak przybicie do krzyża jednym gwoździem I to ja go musiałem naprostowac i te gwoździe z krzyża wybijał Kupiłeś 60 kg i Ci brakło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekideapop 25.02.2021 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Zapytałem tak orientacyjnie tylko bo wiadomo, że dokładnie nie da się powiedzieć ile potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.02.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Jeżeli będziesz robił ławy w szalunkach, to gwoździ ze 30kg(na wszystko, bez dachu) a drutu w sam raz, zawsze możesz dokupić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2021 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Fachowiec powiedział mi żeby kupić: - 30 kg gwoździ 80 mm - 30 kg gwoździ 100 mm - 30 kg drutu wiązałkowego Czy takie ilości według was są realne? Realne - brakuje jeszcze wkrętów ok 1000szt - tzw "czarnuchów" bo o to pytają. U mnie był tzw blaszak, w blaszaku stały wiadra, a w nich gwoździe i wkręty - cały czas wiedziałem jaki jest ich stan....jak brakowało to się dokupywało 5-10kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekideapop 27.02.2021 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Spox,ja zamawiałem stal w tonach a nie w kg ale ja budowałem dom a nie wybieg dla piesków Złośliwy jesteś i wyśmiewczy. Każdy buduje dom jaki mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.02.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Fachowcy budujący mój dom nie użyli ani jednego gwoździa. Kolega lustrujący moją budowę obawiał się że przypadkowy gwóźdź wbije mu się w stopę. Zaproponowałem 100,-zł za każdy znaleziony gwóźdź, niezależnie czy leży w domu, czy poza domem, czy gdzieś wbity w ścianę. Nawet przez chwilę szukał. A tak na poważnie. Majster montując wszelkiej maści szalunki z desek używał wkrętów i wkrętarki. Wkręty odzyskiwał do stosowania na następnych budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekideapop 28.02.2021 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Taka moja natura Ja starałem się budować od razu dla siebie, nie jak w kawale, że pierwszy dom dla wroga, drugi dla teściowej a dopiero trzeci dla siebie Ten był pierwszy i ostatni dlatego musiał być dobrze przemyślany Nie każdego stać na WILLĘ :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 01.03.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Drutu nigdy za mało, wygodniej się kręci mając podwójnie złożony i dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts