Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość gwoździ i drutu wiązałkowego na budowę domu w kg

Recommended Posts

Witam,

Ile mniej więcej z waszego doświadczenia potrzeba gwoździ i drutu wiązałkowego w kilogramach na budowę małego domu takiego jak poniżej:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-alabastrowej-31-KRK1397

Fachowiec powiedział mi żeby kupić:

- 30 kg gwoździ 80 mm

- 30 kg gwoździ 100 mm

- 30 kg drutu wiązałkowego

Czy takie ilości według was są realne?

- 30 kg gwoździ 80 mm

- 30 kg gwoździ 100 mm

Jak fachowiec tak powiedział to kupuj.

A tak poważniej skąd ktoś ma wiedzieć jak planujesz ten budynek wybudować? Czy szalunki na ławy, i ściany planujesz zbijać z desek, czy strop szalujesz deskami a może zbijasz dźwigary na budowie, a może szalujesz fundament blatami U-form a więźba będzie prefabrykowana. Co do drutu 30kg to na jakiś wieżowiec styknie albo na osiedle domków. 60kg gwoździ to też niezły zakup. Ale skoro fachowiec powiedział - kupuj, albo zweryfikuj dyplomy fachowca.

Jak fachowiec tak powiedział to Co do drutu 30kg to na jakiś wieżowiec styknie albo na osiedle domków. 60kg gwoździ to też niezły zakup. Ale skoro fachowiec powiedział - kupuj, albo zweryfikuj dyplomy fachowca.

A widzisz, i sam sobie przeczysz ;)

Ja miałem płytę fundamentową zbrojoną podwójną siatką z oczkami co 15cm a do tego jeszcze 17 rdzeni podobnie zbrojonych :)

Gwoździ za mało kupiłem niż fachman sobie zażyczył, gdyż w projekcie było łącznie belek z belkami za pomocą kątowników a fachman myślał, że to jak przybicie do krzyża jednym gwoździem ;)

I to ja go musiałem naprostowac i te gwoździe z krzyża wybijał ;)

Edytowane przez Arturo1972

A widzisz, i sam sobie przeczysz ;)

Ja miałem płytę fundamentową zbrojoną podwójną siatką z oczkami co 15cm a do tego jeszcze 17 rdzeni podobnie zbrojonych :)

Gwoździ za mało kupiłem niż fachman sobie zażyczył, gdyż w projekcie było łącznie belek z belkami za pomocą kątowników a fachman myślał, że to jak przybicie do krzyża jednym gwoździem ;)

I to ja go musiałem naprostowac i te gwoździe z krzyża wybijał ;)

Kupiłeś 60 kg i Ci brakło?

- 30 kg gwoździ 80 mm

- 30 kg gwoździ 100 mm

Realne - brakuje jeszcze wkrętów ok 1000szt - tzw "czarnuchów" bo o to pytają.

U mnie był tzw blaszak, w blaszaku stały wiadra, a w nich gwoździe i wkręty - cały czas wiedziałem jaki jest ich stan....jak brakowało to się dokupywało 5-10kg

• Like 1

Fachowcy budujący mój dom nie użyli ani jednego gwoździa.:no:

Kolega lustrujący moją budowę obawiał się że przypadkowy gwóźdź wbije mu się w stopę.

Zaproponowałem 100,-zł za każdy znaleziony gwóźdź, niezależnie czy leży w domu, czy poza domem, czy gdzieś wbity w ścianę.

Nawet przez chwilę szukał.

A tak na poważnie. Majster montując wszelkiej maści szalunki z desek używał wkrętów i wkrętarki.

Wkręty odzyskiwał do stosowania na następnych budowach.