Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie zbrojenia w ławie

Patrian1989

Recommended Posts

Witam,mam pytanie czy takie łączenie zbrojenia jest dopuszczalne? zostały mi tylko odcinki 6metrowe, a wymiar jest 6,47,pomyślałem żeby przeciąć na pół po 3 metry rozstawić na wymiar,czyli zostanie w środku przestrzeń 47cm w to miejsce dał bym 4 odcinki po 1,5m , wyszedł by zakład po 50cm,co myślicie?Czy lepiej żeby w narożniku nie nachodzilo na siebie była by przerwa z obu stron po 3,5cm i połączyć to elkami 1,5m? Jeszcze jest 3opcja ,dopchac do jednego narożnika czyli w drugim zabraknie 47cm i tam dać elki.Prosze o pomoc.Pozdrawiam Edytowane przez Patrian1989
  • Like 1

Dzięki za odpowiedź.Czyli tne 3,5m zostaje 2,5m, daję na przemian z góry 3,5 ,a z dolu 2,5m lub 4inne długości.Tylko najbardziej chodzi mi o to czy można tak przedłużać pręty,w moim przypadku zabraknie mi 47cm z długości,powinienem mieć 6,47m ,a mam tylko 6 m i chcę przedłużyć to 1,5metrowymi kawałkami.Prawidlowe łączenie powinno być chyba 3,5m x 4m i wtedy by zachodziło na siebie po 50cm,a u mnie jest po prostu pręt za krótki i nie wiem czy tak mogę z tego wybrnąć.

Zrób większą sieczkę z tego zbrojenia.

Teraz analogiczny przykład , startery do słupów wystają np. 60 cm... Robiąc słup masz wszystkie pręty łączone w jednym przekroju. Czyli analogicznie mysisz wystawić dwa pręty 150 cm a dwa 60 cm, czy ktoś tak robi?

W ławach nie bawisz się w takie coś , w twoim przypadku nie rozcinasz belki tylko układasz ją z jednej strony, a z drugiej strony robisz elki ze strzemionami

Nie masz racji.

Należy robić przesunięcia albo dawać odpowiednio długie zakłady.

Na podstawie podobnych porad nie robią też właściwego połączenia w narożach w ławach i w wieńcach.

To Ty mieszasz pisząc o zakotwieniu w słupach.