mojer 24.02.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 WitamDom o powierzchni ogrzewanej 115m, źródło ogrzewania pompa ciepła Fujitsu 8kw. Z racji obecnej zimy i bardzo niskich temperatur w nocy rozważam dołożenie do kominka Zibi/lucy kanałów z wentylatorem do dogrzewania pomieszczeń. Odległość najdalszego pokoju do kominka to około 10 metrów. W domu przewidziana jest wentylacja mechaniczna.Czy waszym zdaniem dołożenie kanałów powietrznych na poddaszu (styropian 20 cm) podniesie w razie potrzeby temperaturę w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.02.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam Dom o powierzchni ogrzewanej 115m, źródło ogrzewania pompa ciepła Fujitsu 8kw. Z racji obecnej zimy i bardzo niskich temperatur w nocy rozważam dołożenie do kominka Zibi/lucy kanałów z wentylatorem do dogrzewania pomieszczeń. Odległość najdalszego pokoju do kominka to około 10 metrów. W domu przewidziana jest wentylacja mechaniczna. Czy waszym zdaniem dołożenie kanałów powietrznych na poddaszu (styropian 20 cm) podniesie w razie potrzeby temperaturę w domu?Uległeś narodowej propagandzie. Zarówno w kwestii ogrzewania PC, jak i tej, że Zibi nadaje się do ogrzewania. Oczywiście możesz pokombinować. Coś tam pewnie zyskasz, ale to leczenie syfa pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojer 24.02.2021 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cóż, moim pytaniem jest czy ten kominek jest w stanie dostarczyć kilka kilowatów energii cieplnej, by wspomóc pompę. W normalnych "okolicznościach przyrody" kominek będzie rozpalony kilkanaście razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.02.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cóż, moim pytaniem jest czy ten kominek jest w stanie dostarczyć kilka kilowatów energii cieplnej, by wspomóc pompę. W normalnych "okolicznościach przyrody" kominek będzie rozpalony kilkanaście razy w roku. Jest. Twoje pomysły są poprawne. Mam wątpliwości co do wentylatorów kanałowych. Sugerowałby system DGP oparty na bazie centralnego wentylatora kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojer 24.02.2021 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts