ADI-mistrzu 24.02.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam, Nie jestem pewien czy źle coś ustawiłem czy sterownik nie reaguje na krzywą grzewczą. Chodzi o fakt, iż mimo zmian w parametrach krzywej, nie zmienia się temperatura zasilania. Z tego co widzę, to sterownik ma zadaną temperaturę np. 25 stopni(jak na zdjęciu poniżej) a mimo to grzeje do 32. Nie znalazłem żadnych ustawień od "minimalnej temperatury grzewczej", więc nie wiem skąd to wynika. Mieli byście jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory1976 24.02.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam!Widzę że kolega ma podobny problem jak ja z kotłem Vaillant:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368537-Vaillant-ecotec-exclusive-vc-206-5-7-problem-z-utrzymaniem-zadanej-temp-zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 26.02.2021 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Ciekawe... U mnie różnica temperatur to 4-5 stopni (pomiędzy zasilaniem a powrotem podłogówki), kocioł pracuje gdzieś na 20% mocy (czyli 5kW, minimum to 11% czyli 2.75kW). Pomiędzy powrotem a zasilaniem pieca to około 13 stopni. Tak wygląda moja instalacja: Więc mam sprzęgło, za nim grupa pompowa bez mieszacza sterowana z pieca. Sprzęgło ma swój czujnik, a więc piec reguluje temperaturę na nim, co widać z poniższego zdjęcia, gdzie temperatura kotła to niecałe 40 stopni: Gdy zmniejszyłem maksymalną moc grzewczą na 31 stopni to spokojnie zszedł do tej wartości. Wygląda jak by pracował ze stałymi nastawami, nie reagując na krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory1976 26.02.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 W moim przypadku obstawiam że podobne problemy wynikają z braku sprzęgła hydraulicznego w instalacji. Sprawdź jeszcze jaki masz tryb pracy kotła ustawiony w sterowniku RC310, czy jest ustawione że ma działać wg krzywej grzewczej (temperatury zewnętrznej). Pewnie tak masz ustawione, ale warto przejrzeć wszystkie ustawienia i zweryfikować z instrukcją sterownika (takie rzeczy z reguły w instrukcji montażu).Dziwne, że u Ciebie nie schodzi do niższej mocy, z tego co wyczytałem na tym forum to takie sytuacje mogą wynikać też z problemów z odprowadzaniem spalin poprzez komin (przy niskiej mocy i mały płomieniu nawet lekki wiatr może powodować kłopoty z odprowadzaniem spalin i wtedy kocioł zwiększa moc żeby większa temperatura spalin zapewniła lepszy ciąg). Nie jestem fachowcem, i wiem tyle ile wyczytałem na tym forum, więc traktuj moje wypowiedzi jako pewne tropy. Może się odezwie ktoś kto się zna na tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volvo132 26.02.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Na moje w vaillantach, nie wiem jak w innych taka praca jest normalna. U siebie mam temperature zasilania wieksza o delte pomiedzy zasilaniem a powrotem jest to 5 stopni. Jeśli temperatura powrotu osiągnie temperaturę zasilania wyliczoną z KG to następuje wyłączenie palnika. Taka praca jest normalna w trybie BRAK, czyli tylko pogodówka. W termostacie faktycznie trzyma taka jaka jest wyliczona z KG, chyba, że pomieszczenie jeszcze sie nie nagrzało a powrót już ma temperaturę zasilania, to kocioł sam podbija zasilanie, żeby zachować delte i utrzymać zyski z kondensacji. Mam w swojej instalacji sprzęgło bez czujnika temperatury, jest on w kotle. Przy wyższych przepływach i biegu pompy obiegowej delte miałem 7 stopni i taką kocioł trzymał. Przy niższych przepływach i niższym biegu pompy co, delta wynosi 5 stopni zawsze. Kocioł ustawiony na tryb zasilania. Zaznaczam, że to co napisałem nie koniecznie musi być prawdą, to są po prostu moje wielogodzinne obserwacje w kotłowni i na sterowniku i tak to wygląda w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 02.03.2021 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 gregory1976 mam ustawioną krzywą grzewczą z punktem początkowym (ustawiłem go na 20 stopni). Generalnie osiąga mniejszą moc, schodzi i do 11% ale uparcie trzyma tą maksymalną wartość temperatury sprzęgła. Nie wiecie czy da się aktualizować piece/sterowniki? Może kwestia oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 05.03.2021 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Kombinowałem i jest całkowity brak reakcji na krzywą grzewczą, piec grzeje zawsze do wartości "Maksymalna temperatura grzewcza".I nie jest to temperatura na kotle a na sprzęgle. Rozmawiałem z serwisantem i nie szło zdalnie dojść do poprawy sytuacji, zamówiłem wizytę i zobaczymy co się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 11.03.2021 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Sprawa się wyjaśniła, w kotle była wsadzona zworka która przestawia go w tryb pracy ON/OFF, stąd zawsze osiągał maksymalną temperaturę i nie reagował na krzywą grzewczą. Teraz działa już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts