Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zniesienie współwłasności działki rolnej

Recommended Posts

Witam. Jestem właścicielem wraz z żoną 4 działek rolny łąki trwałe kazda po około 0.5 ha. Chcielibyśmy znieść współwłasności i dzięki temu podzielić je wszystkie na pół. Wtedy każda będzie miała poniżej 30 arów a to wyklucza żeby były działkami rolnymi. Czy po podziale z, automatu te dzialki staną się budowlanymi? I czy na przeskodzie nie, będzie stał fakt że są to łąki klasy II które podobno ciężko odrolnic?

Dlaczego dalej będą rolnymi skoro przepisy wyraźnie mówią że działka rolna, nazywamy działka o powierzchni powyżej 30 arów a, nasze po podziale na, pół miałyby mniej

Pytań bo gdzies czytałem że jest to legalny i najprostszy sposób na podział działki rolnej żeby poznirj łatwo ja przekształcić na budowlana

ja mam działkę 200m2(2-dwa-ary) i jest rolna. Powierzchnia nie ma znaczenia jeśli chodzi o przeznaczenie. Te 30ar, dotyczy podziału, że działki rolnej nie możesz podzielić na mniej niz 30 arów. Najpierw musisz zmienić jej przeznaczenie zwane potocznie odrolnieniem które nie zmienia klasyfikacji

Masz takie pojecia:

klasyfikacja gruntu(klasy I-VI i typ gruntu-łąki, pastwiska, grunty orne, lasy, zabudowane itp.)

Przeznaczenie ( czy działka ma byc rolna, budowlana, usługowa itp.) to nie zmienia klasyfikacji gruntu.

ja mam działkę 200m2(2-dwa-ary) i jest rolna. Powierzchnia nie ma znaczenia jeśli chodzi o przeznaczenie. Te 30ar, dotyczy podziału, że działki rolnej nie możesz podzielić na mniej niz 30 arów. Najpierw musisz zmienić jej przeznaczenie zwane potocznie odrolnieniem które nie zmienia klasyfikacji

Masz takie pojecia:

klasyfikacja gruntu(klasy I-VI i typ gruntu-łąki, pastwiska, grunty orne, lasy, zabudowane itp.)

Przeznaczenie ( czy działka ma byc rolna, budowlana, usługowa itp.) to nie zmienia klasyfikacji gruntu.

Aha. Czyli jakby był Pan tak miły to mógłby mi napisać od czego zacząć? I w, jakiej kolejności. Jest to na, pewno działka łąki i pastwiska klasa II. Znajduje się przy drodze gruntowej gdzie po 2 stronie stoją domy jednorodzinne budowane w latach 2005 - 2010..po stonie mojej działki jest 1 nowy dom wybufowamy rok temu z tym że nie graniczy bezpośrednio z moją działka tylko jezcse 1 nas dzieli.

Sprawdzić w gminie czy czasami nie ma dla tego obszaru MPZP., jak nie ma, to popytać w gminie jak oni to widzą.

Na forach internetowych nie ma panów, wszyscy są równi niezależnie czy ma 6 lat czy 106 czy jest po zerówce czy ma tytuł profesora :)

Ok hehe a czy syn może jechac to sprawdzić jak nie jest właścicielem?

Byłem w gminie. Mpzp nie ma. Pan powiedział że klasa ziemii jest dość dobra ale, że są tam zabudowania domków jednorodzinnych to nie widzi problemu żeby wydać warunki zabudowy. Pod warunkiem że o warunki wystąpi rolnik właściciel lub inny rolnik na zasadzie zabudowy siedliskowej. Z tego co czytałem od czerwca 2019 nie rolnik może kupić do 1 ha ziemi także siedlisko więc chyba nie powinno być problemu z przepisaniem WZ na nowego właściciela.