Lebron87 24.02.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam. Jestem właścicielem wraz z żoną 4 działek rolny łąki trwałe kazda po około 0.5 ha. Chcielibyśmy znieść współwłasności i dzięki temu podzielić je wszystkie na pół. Wtedy każda będzie miała poniżej 30 arów a to wyklucza żeby były działkami rolnymi. Czy po podziale z, automatu te dzialki staną się budowlanymi? I czy na przeskodzie nie, będzie stał fakt że są to łąki klasy II które podobno ciężko odrolnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.02.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Czy po podziale z, automatu te dzialki staną się budowlanymi?nie, dalej bedą rolnymi I czy na przeskodzie nie, będzie stał fakt że są to łąki klasy II które podobno ciężko odrolnic?tak, ciezko. Bez zgody ministra, niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 25.02.2021 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 nie, dalej bedą rolnymi tak, ciezko. Bez zgody ministra, niemożliwe. Dlaczego dalej będą rolnymi skoro przepisy wyraźnie mówią że działka rolna, nazywamy działka o powierzchni powyżej 30 arów a, nasze po podziale na, pół miałyby mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 25.02.2021 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Dlaczego dalej będą rolnymi skoro przepisy wyraźnie mówią że działka rolna, nazywamy działka o powierzchni powyżej 30 arów a, nasze po podziale na, pół miałyby mniej Pytań bo gdzies czytałem że jest to legalny i najprostszy sposób na podział działki rolnej żeby poznirj łatwo ja przekształcić na budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.02.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 ja mam działkę 200m2(2-dwa-ary) i jest rolna. Powierzchnia nie ma znaczenia jeśli chodzi o przeznaczenie. Te 30ar, dotyczy podziału, że działki rolnej nie możesz podzielić na mniej niz 30 arów. Najpierw musisz zmienić jej przeznaczenie zwane potocznie odrolnieniem które nie zmienia klasyfikacjiMasz takie pojecia: klasyfikacja gruntu(klasy I-VI i typ gruntu-łąki, pastwiska, grunty orne, lasy, zabudowane itp.)Przeznaczenie ( czy działka ma byc rolna, budowlana, usługowa itp.) to nie zmienia klasyfikacji gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 25.02.2021 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 ja mam działkę 200m2(2-dwa-ary) i jest rolna. Powierzchnia nie ma znaczenia jeśli chodzi o przeznaczenie. Te 30ar, dotyczy podziału, że działki rolnej nie możesz podzielić na mniej niz 30 arów. Najpierw musisz zmienić jej przeznaczenie zwane potocznie odrolnieniem które nie zmienia klasyfikacji Masz takie pojecia: klasyfikacja gruntu(klasy I-VI i typ gruntu-łąki, pastwiska, grunty orne, lasy, zabudowane itp.) Przeznaczenie ( czy działka ma byc rolna, budowlana, usługowa itp.) to nie zmienia klasyfikacji gruntu. Aha. Czyli jakby był Pan tak miły to mógłby mi napisać od czego zacząć? I w, jakiej kolejności. Jest to na, pewno działka łąki i pastwiska klasa II. Znajduje się przy drodze gruntowej gdzie po 2 stronie stoją domy jednorodzinne budowane w latach 2005 - 2010..po stonie mojej działki jest 1 nowy dom wybufowamy rok temu z tym że nie graniczy bezpośrednio z moją działka tylko jezcse 1 nas dzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.02.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Sprawdzić w gminie czy czasami nie ma dla tego obszaru MPZP., jak nie ma, to popytać w gminie jak oni to widzą. Na forach internetowych nie ma panów, wszyscy są równi niezależnie czy ma 6 lat czy 106 czy jest po zerówce czy ma tytuł profesora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 25.02.2021 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 Sprawdzić w gminie czy czasami nie ma dla tego obszaru MPZP., jak nie ma, to popytać w gminie jak oni to widzą. Na forach internetowych nie ma panów, wszyscy są równi niezależnie czy ma 6 lat czy 106 czy jest po zerówce czy ma tytuł profesora Ok hehe a czy syn może jechac to sprawdzić jak nie jest właścicielem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.02.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2021 może, każdy może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 02.03.2021 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Byłem w gminie. Mpzp nie ma. Pan powiedział że klasa ziemii jest dość dobra ale, że są tam zabudowania domków jednorodzinnych to nie widzi problemu żeby wydać warunki zabudowy. Pod warunkiem że o warunki wystąpi rolnik lub inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 02.03.2021 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Byłem w gminie. Mpzp nie ma. Pan powiedział że klasa ziemii jest dość dobra ale, że są tam zabudowania domków jednorodzinnych to nie widzi problemu żeby wydać warunki zabudowy. Pod warunkiem że o warunki wystąpi rolnik właściciel lub inny rolnik na zasadzie zabudowy siedliskowej. Z tego co czytałem od czerwca 2019 nie rolnik może kupić do 1 ha ziemi także siedlisko więc chyba nie powinno być problemu z przepisaniem WZ na nowego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts