amatorzy 23.08.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Pomocy!!!!!!!!!!1. POROTHERM CZY POROTON?2. ROBEN CZY RUPPCERAMIKA?3. CZY MACIE INFO NT. KOMINKA Z PŁASZCZEM WODNYM? 3MAJCIE SIĘ CIEPŁO I PORĘCZY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 23.08.2002 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 dzięki, a dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 24.08.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2002 Porotherm i poroton to to samo tylko pierwsze robi Wienneberg w Polsce a drugie Roben w Niemczech.Podobno poroton nie ma jakiś atestów (nie bardzo w to wierze - tak słyszałem), a o porothermie mówią, że jest różnej jakości (w zależności z jakiego oddziału pochodzi). Kominek z płaszczem wodnym jako urządzenie dogrzewające średnio się opłaca (koszt instalacji ca 10 kpln / oszczędnośc roczna ca 2 kpln = amortyzacja ca 5 lat). Jako podstawowe urządzenie grzewcze już bardziej ale jest kłopotliwe w utrzymaniu - trzeba palić czy chcesz czy nie, nawet latem (c.w.u.). Pozatym różnie gadają o wytrzymałości takiego urządzenia (przy ciągłym używaniu) Pomyśl o ogrzewaniu tradycyjnym (gaz ?) i dogrzewaniu kominkiem z rozprowadzeniem powietrza - koszt niewysoki (2-5 tys), palisz kiedy masz na to kaprys, a przy odrobinie szczęścia rocznie możesz na tym zaoszczędzić tak jak przy dogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym. PS. O dachówkach się nie wypowiem bo wybrałem cementowe - jestem więc poza tą konkurencją ;o) _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-08-24 11:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 własnie mamy już piętro z porothermu-śliczny i gładki jak stół. sąsiad ma plecewice-koszmar.krzywe bloczki, popękane.nie wiem , jak sie dołożyła do tego efektu praca murarzy, ale te ściany tańczą. sama widziałam jak dostawca ustawial paletę na ziemii i kilka cegieł mu spadło ze sporej wysokości. nawet sapnęłam trochę . nic im się nie stało. dlatego polecam szczerze-sami byliśmy niezdecydowani, a teraz cieszymy się z wyboru. były nawet tańsze od plecewic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 30.08.2002 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Jasiu i Opal-dzięki, będę analizować Wasze informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 30.08.2002 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Opal, powiedz proszę co to plecewice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 30.08.2002 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Wybralem porotherm i jeZdem zadowolony znajomi mieszkaja w takim domku 2 rok i tez sa zadowoleni, pisze oczywiscie o grubosci 44 P-W, oczywiscie bo nie trzeba ocieplac styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 01.09.2002 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 Czy nie warto zastanowić się nad betonem komórkowym jest tańszy wcale nie mniej zdrowy ,a może nawet i zdrowszy.Tak naprawdę to w sąsiedztwie mojej budowy są dwa budynki z porothermu jeden ze ścianą jednowarstwową 44P+W z dziurami na wylot w miejscu łączeń pionowych (trzeba docieplać) drugi ze ścianami cieńszymi chyba 25 cm a więc też do docieplenia.Ten z cienszymi ścianami ma pustaki ładne w jednolitym kolorze (nie wiem czy jest to wada czy zaleta)ten drugi z bloczkami które nie pasują do siebie ma pustaki z duzymi ciemnymi plamami .Oba wyroby sygnował ten sam producent więc może nie warto mieć dylematów co do producenta tylko co do relacji ceny do jakości i parametrów technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 Plecewice to producent ceramiki poryzowanej zwanej megaterm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 01.09.2002 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 ..........w sąsiedztwie mojej budowy są dwa budynki z porothermu jeden ze ścianą jednowarstwową 44P+W z dziurami na wylot w miejscu łączeń pionowych (trzeba docieplać) ..........chcesz powiedziec, ze pioro i wpust sa od siebie oddalone o 2 cm???? skladal je chyba mocno pijany gosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytac 01.09.2002 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 wybudowałam z porothermu a le drugi dom z poromuru Jopka . Taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 01.09.2002 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 Jasiu!Ja również myślę o ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło ciepła.Czy mógłbyś przybliżyć wyliczenie kosztów. Dlaczego z płaszczem wodnym 10 tys. a tradycyjny z rozprowadzeniem tylko 2,5 tys.Według mnie koszty są podobne:1. Kominek z płaszczem - 4.500 - 6.000 naczynie wzbiorcze - 500 wymiennik płytowy (tylko kiedy kocioł grzewczy jest w układzie zamkniętym)- 1.5002. Kominek tradycyjny - 2.000 - 5.000 system dystrybucji ciepła - 2.000 - 4.000Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 01.09.2002 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 Paj^ oba te domy budowała ta sama firma ale czy na bani był murarz czy producent tego naprawdę nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 02.09.2002 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Też chciałem budować z Porothermu 44, ale po oglądnięciu wielu takich bloczków stwierdziłem, że każdy bloczek tego materiału ma pęknięcia ścianek wewnętrzych na długości ponad 60% wysokości bloczka w ilości ponad połowę ścianek wewnętrznych.Wyglądało to tak jak bym miał budować na skleconych stojących na sztorc dachówkach, a nie na dobrym całym pustaku.Zrezygnowałem z Porothermu ale piszę to po to aby zwracać uwagę na pęknięcia wewnętrzne.Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts