Patrian1989 27.02.2021 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam, w środę będę miał kopane ławy,w czwartek i piątek ma trochę popadać,czy wystarczy wykop zabezpieczyć z góry folią żeby nie napadało do środka?czy to nic nie da?ziemia jest gliniasta twardoplastyczna,w sobotę chcę zalewać bo ma być już słonecznie,tylko jak tu zabezpieczyć ten wykop na te dwa dni, proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.02.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam, w środę będę miał kopane ławy,w czwartek i piątek ma trochę popadać,czy wystarczy wykop zabezpieczyć z góry folią żeby nie napadało do środka?czy to nic nie da?ziemia jest gliniasta twardoplastyczna,w sobotę chcę zalewać bo ma być już słonecznie,tylko jak tu zabezpieczyć ten wykop na te dwa dni, proszę o pomoc mam także glinę , geolog bezwzględnie zalecił aby dno wykopu było suche (glina nie może się uplastycznić pod wpływem wilgoci, jak to się stanie to trzeba ją usunąć), do tego dla pewności dano 10 cm podbetonu. Jeżeli nie możesz poczekać na parę suchych dni to może jakieś posklejane taśma plandeki ... Ja bym poczekał na bezdeszczową pogodę - ławy to jednak poważna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 27.02.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Rano kop, po południu zalewaj.Naleje Ci wody do wykopu i będzie trzeba go pogłębiać. A to i roboty więcej i dodatkowe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrian1989 27.02.2021 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Rano kop, po południu zalewaj. Naleje Ci wody do wykopu i będzie trzeba go pogłębiać. A to i roboty więcej i dodatkowe pieniądze. Nie zdążę włożyć zbrojenia i go zazbroic,w środę kopanie ław,a w czwartek ma padać od 13.00 do rana w piątek, prawdopodobieństwo opadu 60%,mam nadzieję że się zmieni jeszcze na lepsze bo ciężko chyba będzie cały wykop czymś zasłonić a folia chyba za słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2021 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Przygotuj zbrojenie, potem zacznij kopać. Wrzucenie zbrojenia w wykop to 2-3 godziny roboty. Jak nie dasz rady w jeden dzień , czekaj na lepszą pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 28.02.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Jesli to tradycyjne lawy to spokojnie w pare godzin to wlozysz i polaczysz, duzo lepiej tak niz lac na mokra gline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 28.02.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 jajmar dobrze pisze. Zbrojenie poskręcane, L-ki na łączenia i słupy naszykowane, kostka brukowa pod zbrojenie (ok 2 kostki/mb) na kupce, bednarka i spawarka gotowa. 3-4 chłopa w trzy godziny ogarnie ponad 100mb zbrojeń (do wrzucenia 12m belki trzeba 4 osób, we 3 ciężko, później 3 os wystarczą). Startując z wykopem rano, po południu można lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts