Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie ław

Patrian1989

Recommended Posts

Witam, w środę będę miał kopane ławy,w czwartek i piątek ma trochę popadać,czy wystarczy wykop zabezpieczyć z góry folią żeby nie napadało do środka?czy to nic nie da?ziemia jest gliniasta twardoplastyczna,w sobotę chcę zalewać bo ma być już słonecznie,tylko jak tu zabezpieczyć ten wykop na te dwa dni, proszę o pomoc

Witam, w środę będę miał kopane ławy,w czwartek i piątek ma trochę popadać,czy wystarczy wykop zabezpieczyć z góry folią żeby nie napadało do środka?czy to nic nie da?ziemia jest gliniasta twardoplastyczna,w sobotę chcę zalewać bo ma być już słonecznie,tylko jak tu zabezpieczyć ten wykop na te dwa dni, proszę o pomoc

mam także glinę , geolog bezwzględnie zalecił aby dno wykopu było suche (glina nie może się uplastycznić pod wpływem wilgoci, jak to się stanie to trzeba ją usunąć), do tego dla pewności dano 10 cm podbetonu. Jeżeli nie możesz poczekać na parę suchych dni to może jakieś posklejane taśma plandeki ... Ja bym poczekał na bezdeszczową pogodę - ławy to jednak poważna rzecz :)

Rano kop, po południu zalewaj.

Naleje Ci wody do wykopu i będzie trzeba go pogłębiać. A to i roboty więcej i dodatkowe pieniądze.

Nie zdążę włożyć zbrojenia i go zazbroic,w środę kopanie ław,a w czwartek ma padać od 13.00 do rana w piątek, prawdopodobieństwo opadu 60%,mam nadzieję że się zmieni jeszcze na lepsze bo ciężko chyba będzie cały wykop czymś zasłonić a folia chyba za słaba

jajmar dobrze pisze. Zbrojenie poskręcane, L-ki na łączenia i słupy naszykowane, kostka brukowa pod zbrojenie (ok 2 kostki/mb) na kupce, bednarka i spawarka gotowa. 3-4 chłopa w trzy godziny ogarnie ponad 100mb zbrojeń (do wrzucenia 12m belki trzeba 4 osób, we 3 ciężko, później 3 os wystarczą). Startując z wykopem rano, po południu można lać.