Dzięcioł 27.02.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam, w związku z planowanym wykonaniem instalacji nowej kotłowni, chciałbym zasięgnąć rad czy nie robię błędów a mianowicie: Budynek: -piętrowy z poddaszem użytkowym, nowo wybudowany, 180m2 -ogrzewanie planuję piecem pelletowym Heiztechnik DasPell GL 12Kw - Piętro ogrzewanie podłogowe 10 pętli po około 80-90m, Parter 9 pętli po około 80-90m garaż oraz kotłownia też podłogówka. Instalacja. - Cwu 220-250l - myślałem nad osobnymi obiegami góra-dół Nie wiem czy dobrze dobrałem średnicę rur oraz mam problem jakie pompy zastosować i zawory 3D, wstępnie nakreśliłem schemat( podebrałem od jednego użytkownika forum i trochę przerobiłem). Może lepiej zastosować jakieś grupy pompowe? Czy sprzęgło Elterm SKE 40 2D+ sprzęgło-kolektor hydrauliczny do 40 kW będzie ok czy za duża moc? W projekcie mam zasilanie rozdzielaczy góra DN25 dół dn20, czy zrobić obydwa na dn25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.02.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Zdecydowanie osobne rozdzielacze góra dół. 12000,- zł za kocioł? Cena kWh energii cieplnej z peletu jest porównywalna z kWh gazu ziemnego. Niższą cenę kWh energii cieplnej uzyskasz z pompy ciepła, ale stracisz etat palacza/sprzątacza w kotłowni. Można zrezygnować z budowy komina, fundamentu pod komin, klinkieru nad dachem i obróbek blacharskich. Circa 5000,-zł Brawo za 100% podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzięcioł 28.02.2021 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Dom już stoi kotłownia w kafelkach, wszystko już przygotowane pod piec na pellet.Czy 12tyś to dużo? Tak i nie, teraz kotły na pellet są tak zautomatyzowane że praktycznie bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.02.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Dołożyłbyś trochę do tych 12000,- zł. i miałbyś bezobsługowe źródło ciepła. Zwłaszcza że masz samą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 06.03.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Moim zdaniem to trochę robi różnicę. Poza tym pompa też pociągnie więcej prądu. A kocioł na pelet mniejsza inwestycja. Raz na jakiś czas dosypać pelet i wyrzucić popiół. Czyści się samo. Jeśli szukasz gdzie zaoszczędzi kosztem kilku minut co kilka dni to spoko opcja. Przy założeniu że dom dobrze zaizolowany tu warto dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts