Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet + instalacja CO i CWU

Dzięcioł

Recommended Posts

Witam, w związku z planowanym wykonaniem instalacji nowej kotłowni, chciałbym zasięgnąć rad czy nie robię błędów a mianowicie:

Budynek:

-piętrowy z poddaszem użytkowym, nowo wybudowany, 180m2

-ogrzewanie planuję piecem pelletowym Heiztechnik DasPell GL 12Kw

- Piętro ogrzewanie podłogowe 10 pętli po około 80-90m, Parter 9 pętli po około 80-90m garaż oraz kotłownia też podłogówka.

Instalacja.

- Cwu 220-250l

- myślałem nad osobnymi obiegami góra-dół

Nie wiem czy dobrze dobrałem średnicę rur oraz mam problem jakie pompy zastosować i zawory 3D,

wstępnie nakreśliłem schemat( podebrałem od jednego użytkownika forum i trochę przerobiłem).

Może lepiej zastosować jakieś grupy pompowe?

Czy sprzęgło Elterm SKE 40 2D+ sprzęgło-kolektor hydrauliczny do 40 kW będzie ok czy za duża moc?

W projekcie mam zasilanie rozdzielaczy góra DN25 dół dn20, czy zrobić obydwa na dn25?

Schemat2.jpg

Zdecydowanie osobne rozdzielacze góra dół.

12000,- zł za kocioł?:o

Cena kWh energii cieplnej z peletu jest porównywalna z kWh gazu ziemnego.

Niższą cenę kWh energii cieplnej uzyskasz z pompy ciepła, ale stracisz etat palacza/sprzątacza w kotłowni.

Można zrezygnować z budowy komina, fundamentu pod komin, klinkieru nad dachem i obróbek blacharskich. Circa 5000,-zł

Brawo za 100% podłogówki.

Moim zdaniem to trochę robi różnicę. Poza tym pompa też pociągnie więcej prądu. A kocioł na pelet mniejsza inwestycja. Raz na jakiś czas dosypać pelet i wyrzucić popiół. Czyści się samo. Jeśli szukasz gdzie zaoszczędzi kosztem kilku minut co kilka dni to spoko opcja. Przy założeniu że dom dobrze zaizolowany tu warto dołożyć.