Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski balstowany - z betonem czy bez

key1

Recommended Posts

Pokaż mi jak rozrywasz elastofol, albo resitrix. Nie mogę się doczekać.

Nie rozerwie, bo rzuci gałęzią.

Po budowie został mi pasek membrany, używam go do przykrycia drewna kominkowego.

Jako docisk stosuje betonowe daszki od ogrodzenia, rzucam je na membranę i nie chce się dziurawić.

Edytowane przez PaRa

Papa modyfikowana wzmacniana włókniną poliestrową jest bez porównania lepsza niż EPDM.

EPDM został wymyślony na dachy płaskie o dużych powierzchniach, aby skrócić czas położenia pokrycia a tym samym zmniejszyć koszt wykonania.

Na mniejsze powierzchnie dachu nie ma nic lepszego niż w/w papa.

W przypadku wystąpienia punktowego przedziurawienia o czym wspomniał przedmówca, asfalt pod wpływam temperatury uzupełni dziurę i będzie nadal w 100% szczelny.

EPDM, w przypadku przedziurawienia jest bezużyteczny.

Bezużyteczne to są takie rady motywowane własnym interesem. Przedziurawiony normalnie się naprawia.

doskonale ogarniam, dlatego na epdm będzie geowłóknina i mata drenażowa, gdyby nie to, to dałbym xps 2cm jako warstwę ochronną.

w tej kwestii nie mam wątpliwości.

moje pytanie jest jednak o beton pod membranę. czy mógłbym prosić o porady w tym temacie?

Bezużyteczne to są takie rady motywowane własnym interesem. Przedziurawiony normalnie się naprawia.

Jakim jego interesem... Przecież bzdury tu wypisujecie, że EPDM, jest bardziej wytrzymały od nowoczesnych pap. On jest nawet mniej wytrzymały i to pod każdym kontem od tych PAP z komuny.

Koledzy wyjaśnili, że ma sens tylko w sytuacji by obniżyć koszta wykonania w dachach wielkopowierzchniowych w stosunku do pokrycia ich papą. On nie ma żadnych plusów w stosunku do papy, za wyjątkiem sytuacji, że ktoś ma źle wykonane spadki i woda nie spływała by do rur spustowych. Teoretycznie możliwa jest wtedy sytuacja, ze na papie robiłyby się zastoinowej, a na EPDM nie.

ja będę miałdach o b. małym spadku, stąd zastoiny są bardzo prawdopodobne.

właśnie po to by obniżyć ryzyko ich powstawania rozważam warstwę betonu na ociepleniu i raczej się na nią zdecyduje.

membrana będzie przykryta balastem więc praktycznie nie będzie wysychała (jeden dach będzie zielony ekstensywny), więc papa byłaby narażona na przyspieszone starzenie się, a w tych warunkach epdm będzie sobie radzić dużo lepiej.

papy nie chcę z powodu zastoin, starzenia się oraz toksyczności - usuwałem już papę z jednego dachu i wiem jak to jest, łącznie z utylizacją jako odpad niebezpieczny.

Ale beton to jakaś dodatkowa warstwa. Nie możesz w jego miejsce dać większego spadku?

Jakim jego interesem... Przecież bzdury tu wypisujecie, że EPDM, jest bardziej wytrzymały od nowoczesnych pap. On jest nawet mniej wytrzymały i to pod każdym kontem od tych PAP z komuny.

Koledzy wyjaśnili, że ma sens tylko w sytuacji by obniżyć koszta wykonania w dachach wielkopowierzchniowych w stosunku do pokrycia ich papą. On nie ma żadnych plusów w stosunku do papy, za wyjątkiem sytuacji, że ktoś ma źle wykonane spadki i woda nie spływała by do rur spustowych. Teoretycznie możliwa jest wtedy sytuacja, ze na papie robiłyby się zastoinowej, a na EPDM nie.

Też twierdzisz, że EPDM nie da się naprawić? Bo ja wręcz przeciwnie. I to bez palnika.

Edytowane przez agb

mam 4 dachy do zrobienia:

- jeden z nich będzie zielony a pozostałe balastowane.

- na jednym z nich będą stały panele.

generalnie wszędzie chciałbym zastosować tę samą technikę wykonania, a na zielonym doszłaby tylko mata filtrująco-retencyjna.

warstwa betonu na ociepleniu zabezpieczy mnie przed powstawaniem zadołowań w miejscu ścieżek oraz pod panelami, umożliwi mi też sztywny montaż systemowych przepustów przez attyki.

teoretycznie zamiast warstwy betonu mógłbym mieć 1% spadku więcej..

czy ktoś ma od lat xps lub wełnę na swoim dachu balastowanym, chodzi po nim bez obaw, ma zamontowane panele,

i może zapewnić, że samo ocieplenie ma wystarczającą sztywność i że warstwa betonu jest rzeczywiście zbędna ?