Toke 29.11.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Witam,Po wielu latach wreszcie wymieniłem okna - ze starych, drewnianych, skrzynkowych (chyba tak się nazywają) na "plastiki". I niestety mam wrażenie - stojąc blisko okna, że jest nieszczelne. Jest przy nim chłodno, jednak trudno jednoznacznie powiedzieć którędy wieje. I tu mam do Was pytanie - jak to sprawdzić? Jak można wykryć gdzie jest nieszczelność. Swego czasu słyszałem, że są firmy, które przy pomocy kamer termowizyjnych "oglądają" elewację budynku mogąc w ten sposób stwierdzić którędy ucieka ciepło. Czy jest jakiś sposób "domowy"?PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.11.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Witam, Po wielu latach wreszcie wymieniłem okna - ze starych, drewnianych, skrzynkowych (chyba tak się nazywają) na "plastiki". I niestety mam wrażenie - stojąc blisko okna, że jest nieszczelne. [...] Czy jest jakiś sposób "domowy"? Najprostszy domowy sposób to świeczka bądź zapalniczka przystawiona do futryny okiennej - tam, gdzie dmucha, płomień będzie się pochylał. Tylko pamietaj, że jeśli okna uszczelnisz zbyt mocno, za parę miesięcy będziesz pisał na forum posta w stylu "ratunku, grzyb w mieszkaniu, co robić?", przez nie MUSI trochę powietrza z zewnątrz wwiewać. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.11.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Świeczka jest dobra - ale dla starej panny.Płomień świeczki będzie migotał nie od przedmuchu powietrza a od spływu powietrza chłodzonego przez szybę. Taka metoda świeczkowa jest nic nie warta.Do określania nieszczelności są specjalne aparaty z sondą. Można też pomierzyć tak zwane luzy wrębowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.11.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 i jest jeszcze jedna a jakze skuteczna metoda - zwykla kartka papieru. Zamykajac okno miedzy skrzydlo i rame wkladasz te kartke - jesli z oporem daje sie wyciagnac - znaczy uszczelka przylega - wiec jest szczelne Jesli zas wychodzi prawie bez oporu to wystarczy podregulowac dociski tak by zwiekszyc przyleganie skrzydel do oscieznic. Kazdy rodzaj okuc ma taka regulacje Niektorzy wrecz stosuja dwa ustawienia - na lato - zaczepy odsuniete na maksa i na zime - uszczelka az placze - tak jest scisnieta zaczepami Jesli miales stare okna skrzynkowe i masz wrazenie ze ci wieje - najprawdopodobniej zamontowali ci je licujac nowe do zewnetrznej powierzchni starych - czyli granica przemarzania wypada juz w srodku pomieszczenia. Czesto wrazenie jest takie jakby wialo i ciagnelo chlodem od okna - a tu to juz nie jego wina tylko montazysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.11.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 i jeszcze jedno - skleroza nie choroba zawsze w okolicy zawiasow (gornego czy dolnego) przyleganie uszczelek jest slabsze. Gorne mozna w wiekszosci okuc wyregulowac zas dolne hmmm.... trzeba sie w 99% rozwiazan do tego przyzwyczaic - ten 1% to te okucia ktore taka mozliwosc docisniecis skrzydla na zawiasie posiadaja (np. MACO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 29.11.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Napewno wieje górą tam jest zapewne wycięta uszczelką około 20 cm, a to za sprawą ITB taki to chyba skrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.11.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Tak to skrot ITB = Instytut Techniki Budowlanej a co do tego wyciecia uszczelek - tak powinno byc w kazdym oknie ale.......no wlasnie - klienci sami tegoi nie chca (zostawmy powody) i stad wiekszosc firm tego nie czyni Ale moze to byc jedna z przyczyn "wiania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 29.11.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Ja sobie nie życzyłem (ze względu na wentylację mechaniczną nawiewno wywiewną)a oni i tak mi zrobili ze względu na to mocowanie do uchyłu okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.11.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Świeczka jest dobra - ale dla starej panny. Płomień świeczki będzie migotał nie od przedmuchu powietrza a od spływu powietrza chłodzonego przez szybę. Taka metoda świeczkowa jest nic nie warta. Do określania nieszczelności są specjalne aparaty z sondą. Można też pomierzyć tak zwane luzy wrębowe. No cóż, w takim razie skoro nie mam w domu specjalnego aparatu do mierzenia luzów wrębowych i posługuje się świeczką, to jestem stara panna? Niech będzie, zwłaszcza, że świeczka naprawdę wystarcza z powodzeniem. Nie wiem, może to i domena starych panien, a prawdziwy 100% meżczyzna, co ma "aparat" takich niuansów nie zauważa, ale mi jakos nie sprawia problemu rozróżnienie migotania płomienia wywołanego drobnymi ruchami powietrza, od jego wyraźnego pochylenia wywołanego porządniejszym przedmuchem J. (stara panna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.11.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jarek.P (stara panno ) wyluzuj nie kazdy ma taki dar by plomyczki odrozniac Pchelek jak czasem troszke przesadzil - domowym sposobem i swieczka czasem wystarczy ale tez oszukac sie na niej mozna srodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 29.11.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Przedmuchy mozna też "wyczuć" zewnętrzną powierzchnią dłoni przyłożona do okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 29.11.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Przedmuchy mozna też "wyczuć" zewnętrzną powierzchnią dłoni przyłożona do okna poczekawszy jak bedzie mroznie dmuchac w kierunku okna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 30.11.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jest jeszcze metoda na sprzęt HI-FI ustawiasz na maxa wysokie tony i na mini niskie tony wychodzisz na zewnątrz i obsłuchujesz okno tam gdzie lepiej słychać jest szpara prawda jakie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 30.11.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 A może to nie nieszczelnośc okna tylko mostki termiczne w parapecie czy w ościeżnicy. Są takie "patenty" jak np. przemurowanie pustakiem ościeża. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 z ta swieczka to moze byc dobrea co do tego podmuchu od konwekcji naturalnej to mozna przeciez zrobic dla tej swieczki jakis kanal z jakiegos pudelka, tektury, albo co tam macie , ktory bedzie pozwalal tylko na pozimy ruch powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.11.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Skrzydło od ramy powinno odstawać dokładnie na 3 mm - na całym obwodzie. Jak jest więcej - np. 5 mm to jest bardzo niedobrze.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.11.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jest jeszcze metoda na sprzęt HI-FI ustawiasz na maxa wysokie tony i na mini niskie tony wychodzisz na zewnątrz i obsłuchujesz okno tam gdzie lepiej słychać jest szpara prawda jakie proste Patos my Friend - ja bym lał wodą z sikawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 30.11.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 A może by tak świeca dymna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts