Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - jak sprawdzi? ich szczelno??

Toke

Recommended Posts

Witam,

Po wielu latach wreszcie wymieniłem okna - ze starych, drewnianych, skrzynkowych (chyba tak się nazywają) na "plastiki". I niestety mam wrażenie - stojąc blisko okna, że jest nieszczelne. Jest przy nim chłodno, jednak trudno jednoznacznie powiedzieć którędy wieje. I tu mam do Was pytanie - jak to sprawdzić? Jak można wykryć gdzie jest nieszczelność. Swego czasu słyszałem, że są firmy, które przy pomocy kamer termowizyjnych "oglądają" elewację budynku mogąc w ten sposób stwierdzić którędy ucieka ciepło. Czy jest jakiś sposób "domowy"?

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

Po wielu latach wreszcie wymieniłem okna - ze starych, drewnianych, skrzynkowych (chyba tak się nazywają) na "plastiki". I niestety mam wrażenie - stojąc blisko okna, że jest nieszczelne. [...] Czy jest jakiś sposób "domowy"?

Najprostszy domowy sposób to świeczka bądź zapalniczka przystawiona do futryny okiennej - tam, gdzie dmucha, płomień będzie się pochylał.

Tylko pamietaj, że jeśli okna uszczelnisz zbyt mocno, za parę miesięcy będziesz pisał na forum posta w stylu "ratunku, grzyb w mieszkaniu, co robić?", przez nie MUSI trochę powietrza z zewnątrz wwiewać.

J.

Świeczka jest dobra - ale dla starej panny.

Płomień świeczki będzie migotał nie od przedmuchu powietrza a od spływu powietrza chłodzonego przez szybę. Taka metoda świeczkowa jest nic nie warta.

Do określania nieszczelności są specjalne aparaty z sondą. Można też pomierzyć tak zwane luzy wrębowe.

i jest jeszcze jedna a jakze skuteczna metoda - zwykla kartka papieru. Zamykajac okno miedzy skrzydlo i rame wkladasz te kartke - jesli z oporem daje sie wyciagnac - znaczy uszczelka przylega - wiec jest szczelne :) Jesli zas wychodzi prawie bez oporu to wystarczy podregulowac dociski tak by zwiekszyc przyleganie skrzydel do oscieznic. Kazdy rodzaj okuc ma taka regulacje

Niektorzy wrecz stosuja dwa ustawienia - na lato - zaczepy odsuniete na maksa i na zime - uszczelka az placze - tak jest scisnieta zaczepami

Jesli miales stare okna skrzynkowe i masz wrazenie ze ci wieje - najprawdopodobniej zamontowali ci je licujac nowe do zewnetrznej powierzchni starych - czyli granica przemarzania wypada juz w srodku pomieszczenia. Czesto wrazenie jest takie jakby wialo i ciagnelo chlodem od okna - a tu to juz nie jego wina tylko montazysty :(

i jeszcze jedno - skleroza nie choroba ;)

zawsze w okolicy zawiasow (gornego czy dolnego) przyleganie uszczelek jest slabsze. Gorne mozna w wiekszosci okuc wyregulowac zas dolne hmmm.... trzeba sie w 99% rozwiazan do tego przyzwyczaic - ten 1% to te okucia ktore taka mozliwosc docisniecis skrzydla na zawiasie posiadaja (np. MACO)

Świeczka jest dobra - ale dla starej panny.

Płomień świeczki będzie migotał nie od przedmuchu powietrza a od spływu powietrza chłodzonego przez szybę. Taka metoda świeczkowa jest nic nie warta.

Do określania nieszczelności są specjalne aparaty z sondą. Można też pomierzyć tak zwane luzy wrębowe.

No cóż, w takim razie skoro nie mam w domu specjalnego aparatu do mierzenia luzów wrębowych i posługuje się świeczką, to jestem stara panna? Niech będzie, zwłaszcza, że świeczka naprawdę wystarcza z powodzeniem. Nie wiem, może to i domena starych panien, a prawdziwy 100% meżczyzna, co ma "aparat" takich niuansów nie zauważa, ale mi jakos nie sprawia problemu rozróżnienie migotania płomienia wywołanego drobnymi ruchami powietrza, od jego wyraźnego pochylenia wywołanego porządniejszym przedmuchem ;)

J. (stara panna)

z ta swieczka to moze byc dobre

a co do tego podmuchu od konwekcji naturalnej to mozna przeciez zrobic dla tej swieczki jakis kanal z jakiegos pudelka, tektury, albo co tam macie , ktory bedzie pozwalal tylko na pozimy ruch powietrza