Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary, ściania szczytowa i ciągłość ocieplenia

L.mArK

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie zamawiania wiązarów do dwuspadowego dachu bezokapowego. Pytanie mam następujące - jakiej szerokości powinny być wiązary? Czy powinny być na równo ze sćianą już z ułożoną izolacją (styro 20cm) czy też wygodniej jest zamówić krótsze? Nie mam jeszcze wybranego sposobu w jaki założe orynnowanie.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ja sugeruję montaż rynny na zewnątrz. Wiązary 1 cm za planowaną grubością izolacji cieplnej ściany (za elewacją). Pozdrawiam.

Andrzej u mnie będzie tak właśnie. Chociaż ten 1 cm za styropian to po co? Żeby odsunąć pas podrynnowy od tynku? O tych osach, nietoperzach i innych gadach już ktoś wspominał. Takie szczeliny potem aż się proszą o robactwo. Rozumiem, że chodzi o zacieki na ścianach?

A powiedz proszę jeszcze - skropliny z membrany gdzie? Nasunąć membranę (i może nawet dokleić) do pasa podrynnowego pod pierwszym rzędem dachówek, i wprowadzić do rynny? Sorki - to chyba nazywa się wtedy pas nadrynnowy?

Też buduję podobny budynek. Stodoła bez okapów na wiązarach, poddasze nieużytkowe. I też myślałem jak ocieplić ściany szczytowe, brałem pod uwagę konstrukcję drewnianą. Mimo wszystko chyba jednak będę murował. Słyszałem, że lubi potem pękać mocno tynk na styku wieniec/ścianka szczytowa. A z drugiej strony - tak jak mówisz - bez przesady ile tej cegły pójdzie - mam dwa szczyty po 17 m.kw. Biorąc po uwagę obecne ceny OSB to żadna oszczędność. A może będzie jeszcze pomysł na jakieś trójkątne okno w tym szczycie. Co do mostka termicznego to fakt - nie połączę izolacji stropu nad parterem z izolacją zewnętrzną ścian. Myślałem również czy nie ocieplić (tak jak ktoś wcześniej wspominał) styropianem dodatkowo od środka szczytów. Myślałem też czy nie obniżyć ściany szczytowej o ok. 10cm pod wiązarem i nie pokombinować coś z dociepleniem wieńca szczytowego np. XPSem?

Edytowane przez tomasziolkowski

Napisałem wyraźnie: "1 cm za planowaną grubością izolacji". Jak dodasz klej z obu stron to tynk dojdzie do spodu pasa podrynnowego. Pomijam nierówności ściany zewnętrznej, ale jak są to też należy wziąć je pod uwagę. Absolutnie żadnej szpary pomiędzy tynkiem a pasem podrynnowym ma nie być. Pozdrawiam.

• 4 months później...

Temat powraca.

Z opóźnieniem, ale będę zabierał się za ten dach w końcu :)

Postanowiłem zrobić jeden wiązar więcej i szczytówkę przybić bezpośrednio do niego.

Ale jest inny problem, jak w takim przypadku zachować ciągłość izolacji ściana-strop? Czy aż tak się tym nie przejmować

• 1 month później...
Jak tego nie widzisz to trudno jest to wyjaśnić na Forum. Masz chyba dokumentację techniczną. Zapytaj kierownika budowy. Lepiej to wyjaśnić przed montażem wiązarów. Pozdrawiam.

Wszystko rozumiem.

Mam tylko jedną wątpliwość.

Załóżmy że do pierwszego wiązara przybijam płyty OSB (na ruszczcie). Wiązar ustawiam tak, że OSB licuje się z murem poniżej.

Wtedy nie mam jak zrobić ciągłości ocieplenia ściany i stropu ponieważ po drodze jest OSB i pas dolny wiązara.

Ewentualnie mogę zmienić plany i dać murłatę wystawioną o ok 19 cm i wtedy wiązar ze ścianą będzie wysunięty poza mur i będzie możliwa ciągłość ocieplenia.

Pytanie tylko jaki przekrój murłaty żeby nie było żadnego ugięcia?

Edytowane przez L.mArK

W sumie dobry pomysł.

Ale powstaje kolejny problem. Na ściany daję 24cm styropianu, już kupiony. I na ścianę szczytową musiałbym dać wtedy taką samą grubość, a to bez sensu bo strych nieużytkowy.

Masz jakiś pomysł jak wysunąć tą ścianę szczytową żeby dać max 5cm styropianu?

Poziome nawet co 2 m. Należy uwzględnić grubość płyty OSB i planowanego styropianu. Można wysunąć trochę na zewnątrz ten trójkąt powodując złamanie płaszczyzny. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

B1.jpg

B2.jpg

B3.jpg

B4.jpg

1.jpg

Przekrój 95x45 jest trochę wiotki (chodzi tu o wyboczenie). No może mocowanie przy pomocy dużych kątowników ciesielskich byłoby możliwe. Montaż płyt poziomo i rozstaw co 62,5 cm (długość płyty 250 cm). Pozdrawiam.