Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obniżanie delty GZ - czy warto

Owczar

Recommended Posts

W sumie od początku nie daje mi spokoju delta GZ.

Wynosi ok 8 stopni przy przepływie 1m3/h.

Według teoretycznych obliczeń projektanta powinienem mieć przepływ 1,9m3/h.

Na kamerze termowizyjnej widać różnicę temperatur początku i końca każdego obwodu, aczkolwiek nie ma tragedii.

Tak czy inaczej na wyjściu mam 32, a na powrocie 24.

Obecna pompka lfp 25/80. Opory instalacji są spore z racji cienkich rurek.

Zastanawiam się na wymianą na wilo Stratos 25/1-8. Na niej spokojnie uzyskam projektowane przepływy. Patrząc na charakterystyki, nie musiałbym jej gonić na max i myślę że w 100W bym się zmieścił. Więc jakieś 30W więcej niż obecna pompka.

Tylko czy to się zapina?

Zyskuje bardziej równomierną temperaturę powierzchni, więc temp wyjścia się obniży. Jeśli zejdę o 4 stopnie, to tak po razy drzwi z 32/24 uzyskam 30/26. Teraz pytanie ile pompa ciepła będzie w stanie zaoszczędzić...

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może napisz coś więcej o instalacji?

Sama podłogowka? Ile pętli? Jak dlugie? Czy masz rotametry?

Wydaje mi się, że jak zdławiłem mocno dwie pętle garażowe to też miałem deltę ok 8K a normalnie jest ok. 6K przy przepływie ok 2,5L/min a wbudowana pompka pracuje na 75% mocy ale pętle niedługie ok. 60-70m.

Mam ogrzewanie ścienne. Rurki 6mm w sekcjach po kilka metrów.

Rotametry oczywiście są i nie jestem w stanie uzyskać na nich projektowanych przepływów, co zgadza się przepływem w całej instalacji widocznym na cieplomierzu.

Projektowany opór instalacji na najdłuższej pętli to 21kPa, ale dochodzi tez opór na doprowadzeniu do rozdzielaczy i sumarycznie jest spory.

Po zamknięciu danej sekcji przepływ na pozostałych się poprawia, ale generalnie wszystkie są zawsze włączone.

Nie mam tu doświadczenia ze ściennym.

Domniemam tylko, że opór jest za duży.

Czy za dużo wody nie 'ucieka' gdzieś tradycyjnym grzejnikiem który nie ma rotametru?

Jeżeli masz ciepło -nie kombinowałbym, ale sprawdz, czy na pewno masz drożne rozdzielacze, tzn, podłącz zwykłą rurką 1 metrową wejście i wyjście czy wskazania pójdą na maxa?

Nie mam nic poza rozdzielaczami.

Same rozdzielacze są drożne, podczas odpowietrzania układu wszystko ładnie płynęło (pompa o wysokiej wydajności podłączana do rozdzielaczy).

Ciepło jest, bardziej chodzi o optymalizacje - bo w takim układzie pompa większośc czasu chodzi na GZ 32-35 stopni.

Teoretyzując i zakładając deltę o połowę niższą, a tym samym temeperaturę wyjścia niższą o 2 stopnie.

Zrobiłem mały test. Nie miałem jak obniżyć delty, ale obniżyłem moc pompy - niższe częstotliwości na inverterze. Dzięki temu delta GZ spadła do 6 stopni. Moc wyjściowa z 8,2 do 6,6 - czyli prawie proporcjonalnie. Czestotliwość z 60 na 44.

Co ciekawe COP całego układu wzrosło z 4.1 do 4,45. Mamy zatem 0,35 różnicy. Ale to pewnie nie tylko delta GZ - bardzo możliwe, że ten punkt pracy sprężarki jest bardziej optymalny aniżeli 60Hz. Więc na poprawę SCOP składają się 2 czynniki plus niższa delta na DZ. Ale zakładając, że to tylko delta GZ.

0,35 na samym ogrzewaniu (CWU osobna pompka), w ciągu sezonu jakieś 1000h na CO daje nam 350kWh oszczędności, w taniej taryfie niech będzie to nawet 130zł. Czyli pompka zwracać się będzie jakieś 12-15 lat. Case zupełnie nie opłacalny.

Tak naprawdę pełna moc pompy potrzebna mi jest tylko poniżej -15 stopni, więc siłą rzeczy przez modbus mogę ograniczyć przełączanie na kolejne biegi do sytuacji ekstremalnych, a normalnie niech sobie śmiga dłużej, ale na niższej modulacji mocy. Nie dość, że działa ciszej, to w dodatku COP na CWU też jest lepsze, a samo dogrzanie w całym przekroju zbiornika jest lepsze, bo pompa w dłuższym czasie przewala tej wody więcej. Dzięki temu nawet z cyrkulacją CWU jeden zbiornik starcza na cały dzień. W pekrspektywie roku ilość cykli redukuje się minimum o 365.

Suma sumarum, wymiana pompki mija się z celem.

A jeszcze tak z ciekawości jakie macie u siebie delty gz i jaka moc pompy? Pozwoli to porównać przepływy.

Tak dokładnie to u mnie nie mam nawet 1m3/h. Dzisiaj dokładnie to sprawdziłem i wychodziło 0.9 po wyczyszczeniu filtra mam 0.93-0.94.

Co mnie jeszcze dziwi, pompka do CO, która pompuje swobodnie wodę w zbiorniku (zbiornik przepływowy) także nie osiąga 1m3. Patrząc na jej charakterystykę wygląda jakby opór wymiennika i filtra wynosił jakieś 5.5m słupa wody... Trochę dużo.

Co ciekawe pompa grundfos 25-60 (czyli słabsza) do chłodzenia, która omija pompę ciepła i filtr daje mi lepsze przepływy (wniosek z rotametrow).

Tam mam inny wymienik płytowy...

Jakie opory dla takich przepływów może robić filtr siatkowy (sama obudowa bo bez siatki przepływ jest praktycznie taki sam).

Myślałem jakiś czas temu o separatorze, który wyłapie więcej syfu z instalacji, a może przy okazji zmniejszy opór?