Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obniżanie delty GZ - czy warto

Owczar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z deltą DZ nie mam problemu, bo nawet na maksa mam te 4 stopnie, więc tutaj jest ok. Mnie bardziej martwi ta delta GZ.

Gdy sprężarka pracuje z modulacją 60Hz wyciska coś koło 8,1-8,3 kW w zależności od temperatury DZ i GZ. Ale mam wtedy 8 stopni na GZ, COP leci na łeb, ale nie wiem czy przez 60Hz i mniej optymalny punkt pracy sprężarki, czy przez wyższą temp GZ.

Na modulacji 44-46Hz jest chyba najlepsze COP, schodząc niżej udział energii pomp się zwiększa i SCOP zaczyna spadać.

W teorii pompa może działać po krzywej i modulować do zadanej temperatury, ale nie podoba mi się trochę algorytm jej sterowania,a konkretnie skakanie o +-10Hz góra dół. Czasami potrafi zejść na 1 bieg. Bardziej optymalnie byłoby płynnie sterować częstotliwością. Przykładowo gdy mamy 2 bieg i 31,5 stopnia, sterownik zamiast zachować dany bieg przerzuca na wyższy, a potem musi zbijać.

Ale generalnie największy problem to delta moim zdaniem.

Średnie SCOP dla CO i CWU wychodzi około 4.1 co już jest spoko rezultatem dla trochę wyższych temperatur zasilania mojego ogrzewania.

Dla samego grzania po całej nocy 4,4-4,3 uwzględniając zużycie energii wszystkich pompek. Dla samej pompy po odjęciu 80% mocy pompy GZ, ale wraz z pompką DZ mamy 4,5-4,6.

Na najwyższej modulacji z deltą 8 stopni średnie SCOP dla CO i CWU 3,6-3,7. Mimo wszystko to jednak spora różnica.

Jedyny plus jest taki, że ta moc 6,5-6,6kW jest wystarczajaca na 98% sezonu. Tak naprawdę tylko przy tych dużych mrozach trochę mocy brakowało, ale wtedy jeszcze pompa spędzała mnóstwo czasu na grzaniu wody do zasilania nagrzewnicy nawilżacza. Niższa modulacja, to niższa delta, niższy hałas, mnieszje obciążenie sprężarki. W sumie same plusy. Nawet jeśli pompa będzie potrzebowała więcej czasu i wejdzie na taryfę dzienną, to przy PV to nie ma większego znaczenia.

Po montażu pompa miała ustawienia:

36, 44 i 51

Ale na najwyższym biegu osiagała nieco ponad 7kW i wraz z Panem Jarkiem zmienilismy ustawienia.

44, 52, 60.

Za luty mam 630kWh. Ale do połowy lutego pompa sporo pozarla na nawilzanie.

Łącznie w lutym 71h na CWU (CWU, Cyrkulacja, nawilżanie), średnio po 2,8kW, czyli prawie 200kWh na CWU.

No i grzanie garazu mimo wszystko dosc mocno obciaza uklad.

Edytowane przez Owczar

Ciekawe ile można minimalnie zmodulować taką 12kW?

Ja od grudnia grzałem na 36hz 180m2 23*

t_wylSpr 30

t_maxSpr 90

zwlZst (..)99

zwlZst (II)99

zwlWst (..)99

zwlWst (II)99

W sumie przez 91dni poszło na co i cwu 1494kWh.

Teraz ustawiłem od 19** jak Owczar tylko

tmaxSpr 120

twylSpr 30

Tzew -2

Tmax co 33

narazie chodziła 2h i 2 stoi, pobrała 4,9kWh 23,5*

Dz po 2h 5,4/3,9

Podbiła powrót z 24 do 28

Edytowane przez dansing

Czyli co 1.5h się wyłączała na 30 min? Nie szkoda trochę tego taktowania?

Nieraz przy -10* w słoneczny dzień temperatura w domu 24 to stała 5h

dziś np stała z 8h tylko raz cwu o 17, w sumie od wczoraj od 20 do 19 dziś 13 kWh

Mam ekspozycje na południe, północna ściana bez okien (wąska działka)

Muszę przetestować dwie taryfy, bo mógłbym spokojnie ogarnąć to 2T razem cwu,

w sumie bytowy 91dni to 11,3 kWh/doba

Edytowane przez dansing

Czyli co 1.5h się wyłączała na 30 min? Nie szkoda trochę tego taktowania?

Ciężko powiedzieć ile min, ale z tego co mówił Pan Jarek, to raczej minimum 36hz.

Przykładowo, dla kompresorów SIAM z Mitsubishi minimum to 25 Hz.

Sprawdź model kompresora jaki masz w jednostce i poszukaj zakresu pracy w internecie.