Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popieprzona sytuacja na rynku EPS - szalenstwo cenowe

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

W związku z ograniczeniem i częściowym wstrzymaniem dostaw surowców w marcu 2021 oraz dużą ilością przyjętych już zamówień zmuszeni jesteśmy od tego momentu – czwartek 11.03.2021 godz. 13.15 - wstrzymać przyjmowanie zamówień.

Planowany wzrost cen w kwietniu to ok. 20-30% w stosunku do cen marcowych.

Wszystkie zamówienia złożone do tego momentu będą zrealizowane zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami.

Niestety na ta chwilę nie jesteśmy w stanie określić dokładnego poziomu wzrostu cen surowców dlatego cenniki na kwiecień będą przygotowane w późniejszym czasie.

Jeśli zdecydują się Państwo na składanie zamówień z realizacją w kwietniu 2021 to na każdym zamówieniu musi być akceptacja planowanego o ok.20 - 30% wzrostu cen w stosunku do cen marcowych 2021.

Myślę, że obecna sytuacja na rynku surowców przerosła i zaskoczyła wszystkich dlatego i nasze działania są niestandardowe.

Mam tylko nadzieję, że w niedługim czasie sytuacja się ustabilizuje i będziemy mogli wrócić do normalnej pracy.

Załączam pozdrowienia

With best regards

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

newsik z dzisiaj: Knauf

cos tam mowia w firmie o kolejnej podwyzce marzec/kwiecien , nie tak duza jak luty/marzec ale jednak.

Agb specjalnie dla Ciebie, i biore tylko Etixx 20cm od poczatklu, podaje data rok/miesiac cene sprzedazy transakcyjna netto za m3:

2017-08 175

2017-09 180

2017-10 188

2018-01 188

2018-03 199

2018-04 200

2018-05 188

2018-08 184

2018-10 189

2018-01 187

2018-03 183

2018-05 181

2018-09 184

2018-11 192

2019-01 187

2019-03 181

2019-05 179

2019-08 176

2019-10 178

2019-11 179

2020-01 169

2020-04 165

2020-07 156

2020-09 159

2020-10 157

2020-12 162

2021-02 169

2021-03 199

tak przelecialem na szybko po wystawionych fv bez zaglebiania sie i analizy... nie wiem co z tego mozna wywnioskowac i prognozowac :D

No ja tylko widzę, że od maja do września najtaniej, a w zimę najdrożej :D

Wszyscy producenci wstrzymują dostawy na marzec, czy tylko jeden jak na razie?

na razie info z Knaufa....

koncowka lutego bylo tak:

24/25 po kolei info o planowanych podwyzkach, a w poniedzialek 1 marca - wstrzymanie zamowien , opracowanie nowych cennikow.

cenniki nowe po podwyzkach pojawiuy sie okolo 2-3 marca... no i sie utrzymaly - tydzien....

sadze ze jutro dostaniemy podobne maile od pozostalych.

No ja tylko widzę, że od maja do września najtaniej, a w zimę najdrożej :D

ja nie wiem jak Ty interpretujesz dane.... i co to znaczy dla Ciebie zima - kalendarzowa?

bo kalendarzowa nie ma znaczenia - znaczenie maja temperatury na zewnatrz - czy mozna robic elewacje czy nie mozna .

poza tym nawet trzymajac sie kalendarza - trend jest jednak ku temu zeby w ziemie byl albo troche taniej, albo constans.

w 2020 mielismy faktycznie w sezonie duzy spadek cen, spadl jeszcze bardziej w okresie zima 2020/21 natomiast teraz tak pikuje w gore ze to dramat.

w zasadzie po tym mailu z dzisiaj okolo 13 - wypadaloby wpisac cene

2021-03 (druga polowa miesiaca) miedzy 240-250 netto :o

no ale...kazdy te cyfry widzi inaczej.

Po tej kolejnej podwyżce to podłogowy EPS150 będzie prawie w cenie XPS300, a EPS200 będzie droższy od XPSa...

nie bedzie bo juz XPS tez idzie w gore....

xps zawsze mial opoznienie w stosunku do eps.

faktycznie w tym tygodniu bylo tak, ze fundamentowe, EPS200 i xps w grubosci do 10cm - byly, przez kilka jeszcze pewnie godzin, sa - w niezbyt juz odbiegajacej cenie.

Jezeli wziac aktualna do dzis cene eps200 Knaufa - 290 netto vs xps na poziomie 71-74 eur czyli srednio 330 - no to juz bylo niedaleko.

I teraz "zaledwie 20%" podbija eps200 do 348 -> ale to tak nie zadziala - xps poszybuje zatem zachowujac proporcje do 450/500? a to juz z kolei PIR zacznie byc interesujacy...

Edytowane przez fighter1983

Nie do końca w wełnę tak lightowo można pójść.

Wełny jest mniej niż styro - zaraz ja wymiecie

Na wełnie chemia i robocizna jest sporo droższa wiec nie do końca to będzie się bardziej opłacało w sensie ze całościowo wyjdzie mniej niż na styro .

Ci którzy z założenia wahali się Welna czy styro maja po prostu łatwiej.

Dlaczego - nie wiem. Plotki są różne .

Najbardziej prawdopodobne :

USA zablokowała dostawy do Chin

Chiny wykupiły surowiec w EU

Surowca w eu nie ma .

Poza tym cos tam znowu w Holandii ponoć spłonęło co tez ma wpływ. .

Teraz EU będzie pewnie kupować ze stanów wiec koszt transportu wysoki ilości ograniczone no i czas - ile płynie taki statek z USA do Europy ?

Ceny to ceny - podrożało dużo ale patrząc dalej na koszt całej elewacji - to o 3tys na dom ? Sporo ale co zrobić.

Gorzej z tym ze trzeba czekać jak na stolarkę , teoretycznie w tej chwili do 6 tygodni co jest absurdem

Ja też mam swój komentarz. Cen styropianu nie śledzę, tyle co Ty tu piszesz. I regularnie czytam o zapowiadanych podwyżkach. I mówię sprawdzam i patrzę w faktury. I jest 50/50. Część staniało, a część poszło w granicach 5% do góry na przestrzeni 3 lat.

Moja prognoza jest taka, że coroczne zimowe naganiactwio w kolejnych latach będzie trwało :D

tak update po niecalym miesiacu... do tabelki cen etixx

2021-03 / 04 258,40 netto

agb takie to naganiactwo...

xps z kolei - juz pojawily sie ceny po 100eur netto/m3

welna - zaczyna byc wymiatana z rynku - czasy realizacji wydluzone i cena rusza w gore

Na styropian czas oczekiwania 4-6 tygodni lub brak mozliwosci zamawiania. To bedzie ciezki rok dla elewacji i to dla wszystkich, dla klientow, dla wykonawcow, dla hurtowni i dla producentow. Te anomalie nikomu nie sluza.

Edytowane przez fighter1983

no to jest gorzej niz zle....

tak sie nie da pracować

trzeba wyłączać prezentacje produktów

https://med-bud.pl/styropian-ciag-dalszy-szalenstw-cenowych,n1051,pl.html

Ludzie sami sobie załatwili te ceny styropianu. Zadziałała spekulacja. W maju może być jeszcze jedna podwyżka i później powinno się uspokoić. Kiedy ceny spadną i o ile- tego na razie nikt nie wie.

Pewien producent pokazał dziś nowy cennik. Fasada o lambdzie 0,038 bez frezów kosztuje 227zl. netto za m3. W tamtym roku we wrześniu było 140zl., a w kwietniu 135zl.

To takie ceny były w 2012r czyli kiedyś musiało to zdrożeć.

Tylko gdyby od 2012 roku drożało systematycznie o 7-8% nikt by nie miał pretensji. A podwyżka w ciągu miesiąca o 80% jest conajmniej dziwna.

Ludzie sami sobie załatwili te ceny styropianu. Zadziałała spekulacja. W maju może być jeszcze jedna podwyżka i później powinno się uspokoić. Kiedy ceny spadną i o ile- tego na razie nikt nie wie.

Pewien producent pokazał dziś nowy cennik. Fasada o lambdzie 0,038 bez frezów kosztuje 227zl. netto za m3. W tamtym roku we wrześniu było 140zl., a w kwietniu 135zl.

Oczywiście pisząc "ludzie sami załatwili" masz na myśli światową populację? Bo wiesz...cena styrenu poszła do góry na całym świecie, a bez niego styropianu nie będzie.

W Azji, szczególnie Chiny, pandemia przygasła i wszystko kupują. Styro, styren...

Edytowane przez Pytajnick