pazzet 28.02.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Cześć.Przy oględzinach domu od dewelopera zauważyłem, że poprowadzony z garażu kanał wentylacyjny ma wylot zakończony na strychu (poddasze nieużytkowe, ocieplone). Kanał nie jest pociągnięty ponad dach. W garażu nie znajduje się kocioł. Czy takie rozwiązanie jest dozwolone? Jeśli nie, co można teraz zrobić? Przebić się przez dach?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Przebij się przez dach. W przeciwnym razie wilgoć z garażu wyrzucisz na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazzet 28.02.2021 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Ok, dzięki. Tak podejrzewałem. Sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu. Jakieś pomysły jak poprawnie to wyprowadzić ponad dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Cześć. Przy oględzinach domu od dewelopera zauważyłem, że poprowadzony z garażu kanał wentylacyjny ma wylot zakończony na strychu Skoro kotłownia jest w garażu , to taka wentylacja jest niezgodna z przepisami - naprawa jako konieczna powinna być zgłoszona do Dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazzet 28.02.2021 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Nie nie, kotłownia jest w osobnym pomieszczeniu. W garażu poza samochodem nie będzie innych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Nie nie, kotłownia jest w osobnym pomieszczeniu. W garażu poza samochodem nie będzie innych urządzeń. Przepraszam, źle przeczytałem:bash: Obecnie - to i tak trzeba przebić się przez dach - najlepiej rurą twardą zakończoną kominkiem wentylacyjnym. Rurę na strychu trzeba mimo wszystko ocieplić. Samochód zimą wydziela dużo ciepła i jest bardzo wilgotny - to musi być sprawna i wydajna wentylacja. Bardzo mnie dziwi że deweloper podjął taką decyzję - ja bym reklamował - niech pokaże podstawę prawną takiego rozwiązania - że jest prawidłowe - nie szukaj, że jest zabronione(https://www.arslege.pl/wentylacja-garazu/k218/a23255/.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazzet 28.02.2021 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Dzieki. Będę rozmawiał z deweloperem, moim zdaniem powinien poprawić rozwiązanie. Jaki będzie przybliżony koszt wykonania takiego przejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) Nie wiem ok 30zł za rurę + ocieplenie + kominek wentylacyjny i obróbka - to zależy od dekarza i oczywiście wykończenia dachu.https://www.google.com/search?client=opera&q=Kominek+z+wentylatorem+o+średnicy+125mm+Perfekta+Pro+do+blachodachówki+z+odpływem+kondensatu&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8Wbrew pozorom nie jest tani stąd oszczędności dewelopera jeśli "takich rozwiązań" ma wiele.Wszystko zależy jaki zastosuje - bo żeby spełnić normy może akurat taki.Chociaż może i być tańszy - wszystko do przeliczenia i wszystko zależy od projektu. Wiem że piszę bardzo ogólnikowo ale trzeba pochylić się nad projektem - to co zostawił jest na pewno złe!!! - nieprawidłowe rozwiązanie. Edytowane 28 Lutego 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazzet 28.02.2021 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Oryginalny kominek do dachówki brass to 600-700zł. To tylko taki przykład, wszystko zależy jak wykonane jest pokrycie dachu. Miałem poprowadzony arot z garażu na strych do puszczenia kabli PV. Przez ten arot na strych momentalnie zaczęła wchodzić wilgoć, a membrana nie nadążała jej wypuszczać. Efekt jest taki, że na wiosnę musze pryskać deski, bo wyszła pleśń ( na szczęście tylko tam gdzie arot się kończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts