Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thermomix, Thermocoocker - opinie użytkowników

a-k-a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głosny jest to prawda, ale cos za cos. Ja np robie w nim tak jak pisali poprzednicy głownie ciasta drozdzowe , sernik a przede wszystkim lody. Sa wysmienite. Powiem tak jesli mialabym sama kupic to urzadzenie pewnie szkoda by mi bylo kasy, ale mysle ze warto bo nie kazdy mikser zrobi lody!

Nie uzywam go do gtowania.

Przez lata używałam zwykłego malaksera i próbuję ocenić czy th. jest naprawdę warty dopłaty. Zależy mi na dużej misie ze względu na podwójną porcję sernika ;) więc mam już jeden minus, choć malaksery też nie są wielkie.

Malakser nie ma wagi ani nie podgrzewa - za tym jednak nie płaczę...

Więc jakie pozostają jeszcze wartości dodane?

I jeszcze jedno pytanie - czy th zastąpi sokowirówkę?

Edytowane przez Monika B

moja ciocia wiele lat temu kupiła Thermomixa i była bardzo zadowolona, lubiła gotować i często jej się przydawał

zamówiłam pokaz tej maszyny kilka lat temu, cena prawie 5000 zł powaliła mnie na kolana... stwierdziłam, że nie kupię i nie żałuję

mam w domu "regularny" malakser oraz mikser mały Brauna z żyrafą, ten zestaw bardzo mi się podoba

gdybym jeszcze raz miała kupować, wybrałabym taki model klasycznego miksera Kenwood - 1316 zł - wraz z maszynką do mielenia mięsa - ten mikser zagniatałby wszystkie ciasta drożdżowe, chleby, ubijałby białka, mieszał, mielił itd - do tego miksera można dokupić przystawki - np. do robienia makaronu, co czyni z niego prawdziwy kombajn

plus ten sam robot podręczny, który mam albo taki model - tym robię wszelkie zupy kremy, siekam zioła, małe i większe ilości cebuli, inne warzywa, kręcę majonez, robię koktajle - niezwykle przydatny i niewielkich rozmiarów sprzęt

myślałam o zakupie maszyny do lodów, to koszt maksymalnie 300 zł, jogurtownica to koszt 70 zł

wychodzę z założenia, że najlepiej mieć maszyny, które są w czymś wyspecjalizowane...

kiedyś dokupię sobie jeszcze szybkowar i będę mieć komplet sprzętu

Thermomix gotuje zupy - ale czy zrobi prawdziwy wywar? czy zagniecie kruche? itd.

5000 zł to trochę za dużo jak na sprzęt kuchenny

Ha! Więc po kolei:

raffran - no sokowirówka to do soków - np. z marchewki. Nie będzie w thermomixie ubita papka? Sokowirówka zrzuca balast :)

bastia03 - kilo sera to u mnie jeden sernik plus żółtka, cukier i ziemniaczki (bo taki robię) to razem blisko 2l plus jeszcze piana z białek. Chyba musiałabym mieć malakser przemysłowy ;) no chyba że ten Kenwood od Niny.

Dzięki za uwagi. Nina81 - na pewno poczytam. Coś kupić muszę. Wczoraj rozleciała się już trzepaczka. Niedługo zostanie mi sam silnik - fakt nie do zdarcia. A blender mam taki sam. Niestety trzepaczkę już zjechałam... W sumie naczyń wychodzi sporo ;)

Matilde1 - ale pieczesz pasztet w piecu nie w th?

Edytowane przez Monika B

Ha! Więc po kolei:

raffran - no sokowirówka to do soków - np. z marchewki. Nie będzie w thermomixie ubita papka? Sokowirówka zrzuca balast :)....................

Nie umie w tej chwili odpowiedziec dokladnie na to pytanie z bardzo prostego powodu. Nie robimy i nie robilismy nigdy sokow w TM, a o tym ze mozna wiem z jednej z ksiazek z najroznieszymi przepisami do niego. Praktycznie caly czas nich korzystamy i wpadaja w oko rozne rzeczy, ale tak jak napisalem wczesniej nie robilismy sami sokow. Ale teraz pewnie wyjdzie na to, ze bedzie trzeba poprobowac i tego.

Bastia - ja też piankę dodaję łychą i mieszam delikatnie :) ale teraz muszę całą masę zgarnąć do wielkiego gara i dopiero tam mieszać bo w malakser się nie zmieści. Może micha 4l kenwood taką zabawę zniesie ;)

Raffran - ja właśnie w szczególności myślę o sokach bo u mnie schodzą bardzo szybko, a kupcze drogie i byle jakie.

Wychodzi na to że wartości dodanych jest zbyt mało żeby wywalić na tą zabawkę 5 kawałków, więc chyba wybiorę któregoś kenwooda.

Ja marudna jestem bo mój malakserek był dobry a chcę jeszcze lepszy ... ups

• 1 year później...

Witam wszystkich i odgrzewam temat ;)

Ja th mam od ponad roku i juz dawno zarzucilam tradycyjne gotowanie. Sprzet uzytkuje codziennie po kilka razy dziennie. Niesamowite jest to, ze mozna w nim robic ulubione rzeczy w zdrowej, szybkiej wersji. Oszczedza czas i pieniadze. Mnie po roku sie juz zwrocil. Tyle moge powiedziec. Sama bardzo polecam. Ale decyzja nalezy do koazdego z osobna, wiec namawiac nie bede.

Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat. U mnie przygotowania beda na pewno latwiejsze dzieki th.

• 10 months później...
  • 2 weeks później...
Odpowiedz prawie z przed roku, ale dopiero teraz dowiedziałem się po pokazie u mnie w domu co to TM

Moje pytanie w związku z tym ile więcej płaci Pani za prąd?

Nie do mnie pytanie - ale odpowiem - użytkuję TM31 od 4 lat. Nie zauważyłam jakoś wzrostu rachunku za prąd. Przygotowuję wiele rzeczy - od vegety, kostek bulionowych, marynat, po ciasta, pasztety, zupy, surówki. Thermomixa wykorzystuję kilka razy dzienne. Co jest może ważne - czas gotowania potraw jest bardzo krótki a wszystko jest dogotowane. Zupę dla 4 osób gotuję w 10-20 min, pasztet 30-40min, rosół 60min. Może to ma wpływ na wysokość rachunków za prąd.

• 1 year później...

witam,

szukam rzetelnej opinii na temat urządzenia thermocooker. Interesują mnie opinie kogoś kto zna i używa.

Proszę tylko bez ochów i achów. Proszę, aby pisali użytkownicy a nie handlowcy.

Żona się napaliła, bo "cała rodzina ma tylko nie my"

Mi się podobała prezentacja, cenę znam. Zastanawia mnie przede wszystkim jakość wykonania czy wytrzyma na kilkanaście lat. No i czy rzeczywiście na co dzień używacie

więc ja jestem na bieżąco, bo moja żonka szanowna wszystkie takie cuda gadżety uwielbia. To cudowna Żonka i nie piszę tego tylko dlatego, że siedzi obok :)

multicooker to takie cudo co możesz w nim upiec ugotować np mieso zupy

thermomix to taki multicooker tylko, że dużo droższy no i nie ma co ukrywać dużo lepszy wiem bo używamy (żona używa i ja niby też) :yes:)

thermocooker to znów takie cudo które piecze smaży griluje. My jeszcze nie mamy (coś czuję, że będziemy mieli) Widziałem prezentację no robi wrażenie. Karczek, schab, wołowina i ryba wszystko razem smazone. Soczyste i dobre.

niestety drogie jak cholera

nie_zapominajka

co najlepiej mieć w domu?

pieniądze pieniądze i jeszcze raz pieniadze :)

a o nie najtrudniej