naLeśnik 16.03.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Czy ktoś może się pochwalić "swoimi" przepisami które robi w Thermomixie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.03.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Mając więcej czasu były również jogurty, ale teraz ... Bardzo ułatwia codzienne czynności w kuchni, łatwo się myje ( szkoda tylko, że nie można w całości w zmywarce )... Wadą jest tylko cena...dość zaporowa... jogurty -zachęcona zrobiłam ....ale chyba gdzies popełniłam błąd bo nie wyszedł moge poprosic o nauczenie mnie od lipca mam TX i ten mozna myc w zmywarce w całosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 16.03.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Ja mam Thermomix od lipca ubiegłego roku.Byłam na wczasach z odnową biologiczną gdzie stosowano dietę rozdzielną i wszystkie potrawy były przygotowywane własnie w Thermomixie.Przyznam,że bardzo mi to wszystko smakowało.Dlatego też, o prezentacji(ale nie bez obaw-cena) zdecydowałam się go zakupić.Wcześniej sprawdziłam cenę w interniecie-podobna.serwis jest we Wrocławiu-można zakupić części.Pytałam też Panią,która zakupiła go wczesniej i jest zadowolona. Natomiast moja znajoma ma sprzęt od ok.9 lat i robi bardzo wiele-ciasta,smaży konfitury,robi soki,zupy,miele mak itd. W zestawie mam Varomę.Mięso zawsze robię na parze,plack ziemniaczane,rybka na parze,soki- pycha.Najbardziej jednak ułatwia mi robienie surówek.Oczywiście trzeba nauczyć się odpowiednio dobrać obroty.Ja np pierwszy raz chciałam ubić śmietanę 30%, i...wyszło mi masełko Ale też bardzo pyszne Narazie używam go rzadko-głównie w przygotowywaniu obiadów na niedzielę(w tygodniu gotuje mój małż -i nie może się jakoś przekonać do maszyny).Ale myślę,że w nowym domu gdzie będzie duża kuchnia i Thermomix będzie miał swoje stałe miejsce,będzie używany częściej. Przede wszystkim dzieki Thermomixowi oszczędzam dużo czasu. Myślę,że mimo dużej ceny warto kupić. Pozdrawiam Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blady 16.03.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 jogurty -zachęcona zrobiłam ....ale chyba gdzies popełniłam błąd bo nie wyszedł moge poprosic o nauczenie mnie od lipca mam TX i ten mozna myc w zmywarce w całosci mleko niepasteryzowane zastosowałaś? jogurt naturalny? podgrzewanie do temperatury jak w przepisie? mi się nie udało nie zrobić jogurtu w termomiksie Co do warto-nie warto. Na szczęście dostałem w prezencie. Sam za taką kasę nie kupiłbym tego urządzenia. Dlaczego? Stosunek cena-możliwości zbyt duży po stronie ceny. Jeśli ktoś znajdzie urządzenie które miesza i jednocześnie podgrzewa z regulacją temperatury w cenie np do 500 zł, to lepiej kupić np. takie mieszanie z podgrzewaniem i robot Kasia - duuuużo taniej, a funkcjonalność będzie większa co w termomiksie za 3.5 tys. Tak naprawdę cały pic polega na tym, że termomiks po zmieleniu/wymieszaniu/usiekaniu potrafi to zagotować lub podgrzać w zadanym czasie. I to jest rewolucja, a ja nie znalazłem zamiennika w robotach konkurencji za 2-3 tys które by miały płytę grzejną, a szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goha 17.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jogurt musi być "tłusty" i "gęsty" ( tak bez reklam to np: BaKoma), mleko 3,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.03.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Mam go juz kilka lat i jest używany sporadycznie,najchetniej do malibu ( lód z mlekiem i rumem ) oraz placków ziemniacznaych.Fajny ale za te pieniadze to lekka przesada...Poczatkowe zauroczenie przeszło w "szorstką przyjażń".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.03.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 jogurty -zachęcona zrobiłam ....ale chyba gdzies popełniłam błąd bo nie wyszedł moge poprosic o nauczenie mnie od lipca mam TX i ten mozna myc w zmywarce w całosci mleko niepasteryzowane zastosowałaś? jogurt naturalny? podgrzewanie do temperatury jak w przepisie? mi się nie udało nie zrobić jogurtu w termomiksie ups .....dałam mleko z kartonu ok .....sie poprawie wszystko oprócz mleka .....jak w przepisie czyli powinno sie udać ? zamelduję o efektach ....i jeszcze jedno - napisano ,żeby trzymać w ciepłym miejscu ....gdzie w takim razie trzymacie przez kilka godzin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 17.03.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 jeszcze go nie mam, ale kto wie kto wie... ? byłam kiedys na prezentacji, zupa ogórkowa i sok z natki pietruszki były wspaniałe. Kiedyś go sobie sprawię, może jak dostane zwrot ulgi na dzieciaki póki co zamieszczam kopalnię przepisów, przydadzą się na pewno, na święta również http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29043018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 31.01.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Mam pytanie do użytkowników tego fajnego urządzenia .Otóż użytkuje go od 11lat.Do tej pory sprawował się o dziwo bez zarzutu.W tej chwili ,mam problem i właściwie nie wiem ,co z tym fantem zrobić .Minęło już tyle czasu i nie mam kontaktu ze sprzedawcą.Objaw jest taki ,że w momencie montowania garnka ,rozszczelnia się i płyny powoli przelatują.Nie wiem ,czy warto zajmować się remontowaniem tego ,czy nie lepiej kupić nowy sprzęt? A może znacie jakieś adresy serwisu.Mieszkam w okolicach Konina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patatajka80 31.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ups, nie wygląda to dobrze..może jakąś uszczelkę pod śrubę z nożem trzeba włożyć .. Ja też mam mały problem z TM, mianowicie odnoszę wrażenie, że waga mi się zwichrowała..np. raz szklanka cukru waży 250 g, a czasem 300 g...Też zastanawiam się, czy da się coś z tym zrobić (też mam go już parę lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.bla 31.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 a pilnujesz zeby podczas wazenia stał idelanie płasko? bo jak mi kabel sie podwinie, albo tył postawie na desce, to waga sie zaburza. Ja ostatnio z kolezanka robiłysmy impreze z thermomixem, ona przywiozła swoj jako drugi, nic wczesniej nie szykowałysmy, wszystko podawałysmy na zywo dla 8 osob dorosłych i 5 dzieci! Swietnie sie bawilismy przy tym, zrobiłysmy na 2 urzadzenia 16potraw!!! Goscie byli objedzeni, na pamiatke nie posiadacze dostali po przyprawie uniwersalnej, czyli ekologiczna wegete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 01.02.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Mam, dostalismy w prezencie slubnym od Tesciow. Jest super, ale sama tyle kasy bym za nie go nie dala Plusem jest ze stoi na wierzchu - innych robotow nie uzywam, oddalam albo wywiozlam, bo mi sie ich wyciagac nie chcialo z szafek, a potem myc tych wszystkich czesci. Tutaj do mycia jest tylko podstawowe naczynie plus noz. Nadstawke do gotowania na parze am, ale jeszcze nigdy nie uzylam ups, od 8 lat prawie!!! A urzadzenie dziala, kilka razy w tygodniu uzywane. Robie w nim wszystkie ciasta (drozdzowe, a nawet kruche, ostatnio faworki) - stolnica potrzebna mi tylko do walkowania teraz. Genialne paczki, ajerkoniak, placki ziemniaczane (chociaz tu trzeba sie przyzwyczaic do drobniejszego zmielenia ziemniakow). Nie uzywam juz wyciskarki do czosnku, szatkownicy, suszarki do salaty Jak corka byla mala robilam jej wiekszosc zupek, przecierow, kaszek w nim - genialna ksiazka z przepisami dla dzieci z podzialem na miesiace zycia dziecka. Soczek Kubus - dla mnie porazka, czuc drobinki marchewki - ktos umie zrobic zeby nie bylo czuc, zeby sie zupelnie rozdrobnil? Zup w nim nie gotuje - bo gaz mam w czynszu, a gar troche za maly - gotuje zupe na 2 obiady zwykle, w duzym garnku. Surowki super, chociaz trudno wyczuc jak dlugo miksowac zeby sie pacia nie zrobila. Ale wczoraj genialna surowka z selera z dodatkami w 40 sekund - jakbym miala to recznie trzec to surowki by nie bylo Ale 4 tysi chyba bam nie dala osobiscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 01.02.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Mam pytanie do użytkowników tego fajnego urządzenia .Otóż użytkuje go od 11lat.Do tej pory sprawował się o dziwo bez zarzutu.W tej chwili ,mam problem i właściwie nie wiem ,co z tym fantem zrobić .Minęło już tyle czasu i nie mam kontaktu ze sprzedawcą.Objaw jest taki ,że w momencie montowania garnka ,rozszczelnia się i płyny powoli przelatują.Nie wiem ,czy warto zajmować się remontowaniem tego ,czy nie lepiej kupić nowy sprzęt? A może znacie jakieś adresy serwisu.Mieszkam w okolicach Konina Znalazłam już serwis w Łodzi , wysłałam zapytanie i czekam.Sądzę ,ze naprawa nie będzie tania ,ale na pewno mniej mnie to wyniesie niż zakup nowego sprzętu,tym bardziej teraz ,kiedy sie wykańczam ,, a z urządzenia też jestem bardzo zadowolona ,.Kupiłam go 10 lat temu ,kiedy córeczka wchodziła w okres zupkowy i papkowo-owocowy. Wykorzystywany był i jest na maxa.Teraz to nie tylko obsługuje go ja ,ale zabawę mają moje dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 01.02.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 WItam, thermomix mam od 5 lat, używany bardzo czesto, nic mi się z nim nie dzieje. Co mogę powiedzieć - czy warto> oczywiście, że warto. Dla mnie to prawa ręka w pieczeniu, gotowaniu, przyrządzaniu napojów, ogólnie, uwielbiam go. Pomaga mi na co dzień. Polecam, choć cena dość wysoka, ale za tym naprawdę idzie jakość. Jedyny minus tego zestawu to niezbyt dopracowane przepisy na niektóre potrawy. Biszkopt nie wyszedł mi jeszcze ani razu. Za to sosik koperkowy, zupa krem z sałaty, wyrabianie ciasta na chleb czy kawusia wychodzą cud miód. Oczywiście, nie jest to urządzenie bez którego nie przyrządzimy tych potraw, można się bez niego obejść, ale jest po prostu dużym ułatwieniem w pracy w kuchni. Ja polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patatajka80 01.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A jak wam idzie mielenie mięsa? Jak dla mnie -tragedia Prawie nie zmieliło a jeszcze pół godz. wyciągałam kawałki wkręcone pod śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 01.02.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Musisz mięso podmrozić i powinno wyjść Co do wagi ktoś zadał pytanie to podpowiem, że nóżki na których stoi tm powinny być czyste,wystarczy mały okruch i juz ważenie jest ,,oszukane"( dotyczy to wersji tm31-aktualnej, czy to w tm21 się sprawdzi ?? tego nie wiem). Jak coś się dzieje z tm (choć to jest mało prawdopodobne) i nie ma się kontaktu z przedstawicielem to dzwoni się do firmy we Wrocławiu (nr dostępny w instrukcji obsługi) i oni przysyłają serwisanta. Jak dla mnie TM to najlepszy sprzęt,mój ulubiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 02.02.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 thermomix na ebayu,ten starszy model ok 1500 zlhttp://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=thermomix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 24.09.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 A jak z głośnością tego urządzonka? Mam wrażenie że mielenia to mały odrzutowiec w okolicy nie zagłuszy, ale widziałam u znajomej dawno temu i może nie pamiętam...Mam kuchnię otwartą na salon i już malakser wszystko zagłusza, a to ma chyba więcej decybeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Glosny jest jak i inne urzadzeni kuchenne tego typu.Pytasz sie o mielenie,hmm glosny ale przez doslownie pare sekund bo tyle trwa mielenie.Tak samo zrobienie surowki to moment.Bardzo przydatna funkcja jest waga, ktora po dodaniu kazdego skladnika sie resetuje i nie trzeba kombinowac z liczeniem przy dodawaniu kolejnych produktow.Ktos wczesniej pisal, ze bierze duzo pradu, z tym bym sie jednak nie zgodzil. Ugotowanie w nim obiadu nie bedzie kosztowalo wiecej, a bym powiedzial nawet ze mniej niz na indukcji, albo plycie elektrycznej.Zupy i kremy z niego sa rewelacyjne, sa one dyzurna potrawa na wszystkich imprezach.Wyrobimy nawet w nim ciasto na chleb poczawszy od mielenia ziarna.Mamy og juz od pary lat i poza peknietym motylkiem za parenascie zlotych nic nam sie nie przydarzylo. A z tego co wiem to na czas ewentualnej naprawy, czy to gwarancyjnej, czy juz pogwarancyjnej dostaje sie inny egzemplarz.A jak sie do tego wszystkiego doda jego gabaryty i to ze zastepuje powiedzmy 95% urzadzen w kuchni, ktore w jakims tam stopniu zagracaja szafki, czy blaty to cena za niego nie wydaje sie az taka wygorowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 27.09.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Nigdy nie byłam na pokazie, więc tak dopytam - jakiej wielkości jest misa (są chyba dwie?). Rozumiem, że zupka szybka, ale czy wyjdzie jej choć ze dwa litry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.