Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Floor box czyli kable w podłodze - jak to ogarnąć?

wic1

Recommended Posts

Witam,

Szanowni, budowę ogarnia developer ale możliwe, że kilka rzeczy będę mógł/musiał ogarnąć sam.

No i tu pytanie...

Floor box ma być gdzieś po środku salonu.

Wybrałem puszkę o konkretnych wymiarach i cenie i do takiej będę się stosował.

Generalnie w wylewce ma być 10-15 cm ocieplenia styropianu (dobrze nie pamiętam) + ogrzewanie podłogowe + wylewka właściwa.

Chciałbym wsadzić mały kanał z PCV lub metalu ocynkowanego (kanały wentylacyjne) w 5 cm ocieplenia w jednym miejscu tak, by na środku umieścić gniazdo elektryczne, RJ 45 (sieciowe), HDMI oraz kable audio z jednej ściany na drugą (resztę schowam pod osłonami listew podłogowych).

Kanał ma iść od jednej ściany do drugiej i spotkać się na środku zaś przy każdej ze ścian powinien lekko wchodzić w ścianę i lekko nad listwą przypodłogową wychodzić w formie kratki czy jakiegoś otworu ;P

Myślałem o takich kanałach https://allegro.pl/oferta/kanal-przewod-rura-150x50-plaski-0-5-m-dgp-ocynk-6717695837?fromVariant=6718703285 oraz o takim wyjściu na środku https://allegro.pl/oferta/kolano-lacznikowe-90-zmienne-150x50-125-dgp-6718703285?fromVariant=6718701025 .

Jedyne co mnie blokuje to...

Czym to przymocować?

Czy dać to pod ocieplenie czy np podłożyć już np 5 cm styropianu pod to by kanał nie szedł po gołej podłodze?

Jak to szczepić razem?

Czy grubość kanałów wystarczy (czy może jest to przerost formy i łatwiej upchnąć peszel z gotowymi kablami?

Czy takie kanały powinienem uszczelnić np klejem sylikonowym czy sylikonem sanitarnym na każdym łączeniu?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.