npk11111 01.03.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Witam wszystkich, przymierzam się do zakupu działki, oznaczonej na zdjęciu kolorem niebieskim.Rozmawiałem z sąsiadem, który latem rusza z budową domu na działce zielonej i mówił że prąd mają mu pociągnąć w maju ze słupa nN oznaczonego czerwonym kółkiem ze strzałką.Prąd ten będzie szedł ziemią, w pasie drogowym przy naszej działce. Moje pytanie brzmi, czy będę mógł jakoś wpiąć się w tą linie, czy będę musiał ciągnąć drugi przewód? Zdjęcie:https://ibb.co/2qwN9rn Proszę o pomoc:) Edytowane 1 Marca 2021 przez npk11111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.03.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Wszystko zależy od warunków wydanych przez rejon energetyczny dla Twojej działki. Jeśli jest zapas mocy i jeśli wystąpisz o warunki(których jak się domyślam nie posiadasz) szybko , nim przetarg który wygra/wygrała firma która będzie wykonywała przyłącze u sąsiada zacznie prace to może Ci się uda. Firma wykona skrzynkę dla dwóch odbiorców(Ciebie i sąsiada) i będziesz miał możliwość podłączenia się do niej ze swoim przyłączem. Coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
npk11111 01.03.2021 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Nie mam jeszcze warunków przyłączenia bo nie jestem jeszcze właścicielem działki.Jeżeli kupię ja pod koniec marca, a przyłącze do sąsiada mają robić w maju to wyrobie się w czasie czy może być za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
npk11111 01.03.2021 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jeżeli się nie wyrobie do tego czasu, to można wpiąć druga skrzynkę w ten przewód czy trzeba będzie znowu przekopywać działkę sąsiada u którego stoi słup i ciągnąć drugi przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.03.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Jeżeli się nie wyrobie do tego czasu, to można wpiąć druga skrzynkę w ten przewód czy trzeba będzie znowu przekopywać działkę sąsiada u którego stoi słup i ciągnąć drugi przewód? Trzeba będzie przekopywać działkę - mało tego będziesz musiał uzyskać jego zgodę. Niestety do przewodu Twojego sąsiada nie będziesz mógł się podpiąć - podpięcie następuje ze słupa. Nie zdążysz - bo trzeba projekt, a ten będziesz mógł wykonać po otrzymaniu warunków z rejonu jednak...... napiszę Ci na priv;). Niekiedy jest tak , że firma która wygra przetarg jest cały czas w kontakcie z rejonem i może przełożyć pracę u sąsiada o tydzień lub dwa - wtedy jeśli dobrze to zorganizujesz Ci się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 03.03.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Legalnie sąsiad nie może mu sprzedawać kWh ani nic takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts