Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ci?nienie wody w wodoci?gu

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Czy ktoś się orientuję, czy są jakieś przepisy określające minimalne ciśnienie wody w wodociągu?

W moich okolicach ciśnienie jest bardzo słabe około 0,15Mbar i nie wiem czy mieści się to w jakiejkolwiek normie.

Czy można wobec takiej sytuacji zażadąć od operatora wodociągów redukcji opłat itp.?

• 4 weeks później...

Ciśnienie wody powinno być określone w umowie z wodociągami. Zażądaj regulaminu świadczenia usług zatwierdzonego przez Gminę (dokument ten musi posiadać każda firma świadcząca usługi wod-kan), tam też powinna być informacja na tn temat. Jeżeli ciśnienie jakie masz nie jest incydentalne i utrzymuje się stale, to jest to podstawa do negocjacji.

Przyczyn niskiego ciśnienia może być wiele np: ogólna niewydolność sieci spowodowana zarośnięciem światła rur, dużymi wyciekami , zbyt małymi przekrojami rur, niskim ciśnieniem na ujęciu. Zjawiska te spowodują niskie ciśnienie na dużych obszarach zasilania. Mogą wystąpić i inne np: wadliwie wykonana wcinka, uszkodzona zasuwa na przyłączu, zatkane sitko na wodomierzu i wtedy problem dotyka jednej lub kilku sąsiednich posesji. Jeżeli zjawisko dotyczy dużej ilości odbiorców, to w kupie siła i wystąpcie gremialnie do wójta,burmistrza, prezydenta(niepotrzebne skreślić), natomiast w drugim przypadku problem powinny rozwiązać wodociągi. Reasumując, zacznij od przestudiowania w/w dokumentów.

Serdecznie pozdrawiam Pikuś

Grzesiek13, wręcz przeciwnie. Z pytania zadanego przez MarcinBialezyn jasno wynika, że chodzi o ciśnienie w sieci, a nie w instalacji. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Chyba zgodzisz się ze mną, że sformułowanie "w moich okolicach" raczej nie dotyczy instalacji.

Wywnioskowałem, że MarcinBialezyn stoi przed dylematem: żądać od operatora zwiększenia ciśnienia w miejscu przyłączenia, czy zainstalować u siebie urządzenie do podnoszenia ciśnienia.

Jeżeli prawidłowo zrozumiałem pytanie, to pierwsza możliwość praktycznie nie wchodzi w grę, a druga jak najbardziej.

Czajnik faktycznie Marcin pisze o ciśnieniu w wodociągu w okolicy. Prawdą jest że nie jest on w stanie takowego pomierzyć, bo i tak się ono ciągle zmienia, a dane o ciśnieniu ma np. z manometru za wodomierzem. I wydaje mi się, że myśli on raczej o ciśnieniu za wodomierzem. To i tak nie ma znaczenia bo wszystko w rękach wodociągów, a raczej w możliwości podniesienia ciśnienia w sieci, lub jej wymiany. Napewno nic nie wskóra i pozostaje mu hydrofor. Pozdrawiam Krajana.

Cytuję "Warunki Techniczne":

§ 114. 1. Ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku, poza hydrantami przeciwpożarowymi, powinno wynosić przed każdym punktem czerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa (6 barów).

2. Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1, nie może być uzyskane ze względu na występujące stale lub okresowo niedostateczne ciśnienie wody w sieci wodociągowej, należy zastosować odpowiednie urządzenia techniczne, zapewniające wymaganą jego wielkość w instalacji wodociągowej w budynku.

Dzięki za odpowiedzi.

Dodam tylko, że pomiar ciśnienia jest bezpośrednio za wodomierzem,

robiłem wywiad u sąsiadów i u nich jest podobnie.

Jest to pomiar obecny, czyli z miesięcy o stosunkowo małym zapotrzebowaniu na wodę. Latem podczas suszy ciśnienie spada poniżej 1 bara, ale nigdy nie poniżej 0,5 bara. Więc ze strony prawnej nie mam punktu zaczepienia.

Pozostaje mi ten hydrofor (chociaż nie wiem gdzie go moge umiejscowić w kotłowni) lub czekać 15 minut na zapełnienie wanny do kąpieli.

I tutaj mam dodatkowe pytnia: j

1. Jaką powinnien mieć pojemność zbiornik hydrofora i jaka wydajność pompy?

2. Czy zaleca sie montowanie dodatkowego zbiornika przeponowego aby zabezpieczyć instalację wodną przed gwałtownym zamykaniem w przypadku zaworów kulowych? - jeżeli tak, to w przypadku hydrofora nie jest to już chyba konieczne, ponieważ spełnia on taką funkcję?

MarcinBialezyn, zwróć uwagę, że ciśnienie, które mierzysz na przyłączu, to nie jest to samo ciśnienie, które masz na wypływie z punktu czerpalnego.

Pomiędzy przyłączem i punktami poboru występuje spadek ciśnienia związany z oporami przepływu oraz różnicą wysokości. Jeżeli masz na przyłączu 1 bar, a przyłącze w piwnicy, to na przykład w łązience na piętrze na pewno nie będziesz miał odpowiedniego ciśnienia.

Inna sprawa, że to może w ogóle nie być sprawą wodociągów, ale twojego projektanta instalacji i przyłącza. Dużo zależy od tego, co masz napisane w warunkach przyłączenia do sieci. Trzeba tu wyraźnie rozróżnić dwa przypadki:

- deklarowane przez operatora parametry nie są dotrzymywane, wtedy masz prawo żądać od niego dotrzymania warunków lub rekompensaty finansowej

- deklarowane przez operatora parametry są dotrzymane, ale są one niewystarczające dla twojej instalacji, wtedy twój projektant powinien zastosować lokalne urządzenie do podnoszenia ciśnienia, np. domowy zestaw hydroforowy ze zbiornikiem 20 lub 50 l.

Dodatkowe naczynie wzbiorcze nie jest wtedy wymagane, jego funkcję przejmuje zbiornik w zestawie hydroforowym. Producenci: LFP LESZNO, GRUNDFOS, WILO i inni.