Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie Porotherm 38 - zasyp pustaka styropianem ????

Recommended Posts

Witam! W tym roku zaczynam stawianie ścian budynku. Mam na budowie Porotherm 38 P+W. Zastanawiam się nad ociepleniem tych pustaków. Widziałem ostatnio, że firma Heluz zasypuje swoje pustaki kulkami styropianowymi. Jak myślicie czy mając tak duży pustak wystarczy zasypać go styropianem czy może lepiej przykleić te 12 cm wełny lub styro na elewację. Przyznam, że rozważałem już różne opcje i pytałem w innych postach o zasyp pustaków perlitem lub ocieplenie wełną. Do dziś jestem niezdecydowany co robić. Chciałbym przykleić kamień na elewację, ale wówczas ta wełna byłaby słabym rozwiązaniem. Pewnie lepszym byłby styropian albo Multipor. Gdybym jednak zasypał pustak kulkami styropianowymi to bym miał solidna bazę pod ten kamień.... Co myślicie, może ktoś coś doradzi z własnego doświadczenia.... Mi już po głowie za dużo rozwiązań krąży, a decyzje trzeba podjąć już niebawem. Edytowane przez Sebixx

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też bym dał wełnę na twoim miejscu. Ja mam jednak na budowie 38 więc coś z tym można pokombinować. Dawniej kiedy "U" nie było tak wyśrubowane można było z tego pustaka robić ścianę 1W. Skończy się penie tym, że dam albo 12 cm wełny, ale wówczas żegnaj kamieniu na elewacji albo zasypie to tym styropianem i wymuruję jak ścianę 1W.

Daj 12cm wełny. Taka ściana w dzisiejszych czasach to rzadkość.

Myślę, że tak właśnie zrobię. Z tym zasypywaniem może być różnie. Same kulki styropianowe ciężko wsypać tak by wszędzie dotarły. Może gdybym sprężarką wdmuchiwał... Dużo zabawy, a efekt nieprzewidywalny. Dzięki za radę...

• 2 weeks później...

Po co tak kombinować? Są przecież gotowe pustaki porotherm z wełną.

Pustaki Heluza są fabrycznie wypełnione styropianem i są do murowania na klej. Twoje nawet jakbyś jakimś cudem wypełnił styropianem (pianką byłoby szybciej o jakieś 2 lata) to i tak trzeba murować na zwykłą zaprawę i ściana nie będzie tak ciepła jak zakładasz.

Wienerberger podaje, że pustaki 38 p+w i 12cm ocieplenia daje u=0,17.

Jak na pół metrową przegrodę to słaby wynik. Dojdzie jeszcze tynk wewnętrzny, na zewnątrz kamień i ściana będzie miała 0,6 m grubości i U ledwo poniżej 0,2.

Doklej styropian i to nawet więcej niz 12cm. Każdy 1cm styro się przyda. Ściana 1W to w większości przypadków słabe rozwiązanie. Mur ma byc konstrukcją a izolator ma izolować. Jak rozumiem masz już te ustaki na budowie więc jets "po ptakach" ale kusi mnie zapytać skąd padł wybór na porotherm 38, zamiast 18 lub w ewentualnie 24 a resztę "U" uzyskać izolacją termiczną. Ile kondygnacji stawiasz?

Dzięki Panowie za rady. Będę docieplał wełną. Pustaki mam od osoby, która kiedyś chciała z nich stawiać ścianę 1W. Taki zasyp styro czy perlitem to chyba jednak nieporozumienie. Zamknięte powietrze ma dużo lepsze właściwości termiczne niż np. perlit. Styro to w sumie 98% powietrza zamkniętego w polistyrenie. Perlit to szkło wulkaniczne z zamkniętym powietrzem. No cóż ściana będzie spora, ale mi to nie przeszkadza.... Edytowane przez Sebixx

Doklej styropian i to nawet więcej niz 12cm. Każdy 1cm styro się przyda. Ściana 1W to w większości przypadków słabe rozwiązanie. Mur ma byc konstrukcją a izolator ma izolować. Jak rozumiem masz już te ustaki na budowie więc jets "po ptakach" ale kusi mnie zapytać skąd padł wybór na porotherm 38, zamiast 18 lub w ewentualnie 24 a resztę "U" uzyskać izolacją termiczną. Ile kondygnacji stawiasz?

Parter z użytkowym poddaszem Powierzchnia chałupy 100m2

Także chciałem murować z porothermy, by nie łożyć izolacji.

Na końcu padło na silikat 24 ze względu na akumulowanie ciepła z taniej taryfy.

Jedynie co pozostało z tego planu, to że pierwszą warstwę na stropie piwnicy, mam właśnie z porothermu, ale 25cm.

Dodatkowo zasypaną perlitem, by poprawić izolację samej ściany od stropu nad piwnicą.

Jeśli masz taką możliwość, zasyp pierwszą warstwę izolatorem.

Perlit sam wpada, nie ma potrzeby wdmuchiwania.

U mnie perlitu wyszło połowę objętości pustaka.

Ale powiedział wam ktoś że to tak nie działa?

Jeżeli masz rurę stalową i z niej ścianę i temperatura po jednej stronie rury spada poniżej zera to i za chwilę też jest minus po drugiej stronie. Teraz tą samą rurę zasypujemy styropianem, czy przez to będzie po drugiej stronie na plus?

Popatrzcie jak wygląda pustak porotermu z oryginalną wełną , a jak wygląda pustak normalny. Po porównaniu wyciągnijcie wnioski