Sebixx 16.03.2021 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Na upartego to ścianę 1W można by postawić z tego pustaka, ale U po otynkowaniu wyniosło by ok 0,3 więc niezgodnie z przepisami. Tynk perlitowy trochę by sytuację poprawił, ale nie na tyle żeby zejść z U do 0,2. Pozostaje więc budować ścianę 2W. Będą szerokie parapety, a co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.03.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) A zasypywałeś zwykłem ekspandowanym czy dodatkowo hydrobizowanym? Ten hydro podobno jest lepszy bo nie chłonie wody i wilgoci. Pierwszą warstwę zasypie jak radzisz. Dziękuję a radę! Hydrobizowanym. Droższy wtedy prawie 3x od zwykłego. Brałem czeski, bo ten z PL był za daleko i z kosztem transportu mocno go przebijał. Płaciłęm około 450zł/m3. Dokładnie nie pamiętam. Edytowane 17 Marca 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 17.03.2021 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dlatego myślę żeby do tej pierwszej warstwy dokupić pustaki z wełną czyli Porptherm 38T. Te zwykłe bez wełny, które zostaną mi z nadwyżki chciałem wykorzystać do ścianek nośnych wewnątrz tylko tak jak pisałem musiałbym ten pustak postawić w drugą stronę tak by na szerokość miał te 248 mm. Wiem, że będę miał wówczas do wypełnienia te pióra ale chyba dam radę. Może ktoś się wypowiedzieć czy konstrukcyjnie będzie ok? Na mój rozum powinno być, ale wole się z wami skonsultować zanim oświecę KB o moim pomyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.03.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Zasypywać w masce.Dorobić nakładkę z desek szałunkowych, samo wpada w szczeliny.Łatwizna.Maski, wymagane.Mocno pyli.Nawet działówki mam na porothermie + perlit na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.03.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Dlatego myślę żeby do tej pierwszej warstwy dokupić pustaki z wełną czyli Porptherm 38T. Te zwykłe bez wełny, które zostaną mi z nadwyżki chciałem wykorzystać do ścianek nośnych wewnątrz tylko tak jak pisałem musiałbym ten pustak postawić w drugą stronę tak by na szerokość miał te 248 mm. Wiem, że będę miał wówczas do wypełnienia te pióra ale chyba dam radę. Może ktoś się wypowiedzieć czy konstrukcyjnie będzie ok? Na mój rozum powinno być, ale wole się z wami skonsultować zanim oświecę KB o moim pomyśle. Pustak ma aprobatę na normalne "murowanie". Jeśli wstawisz go bokiem, to bym się obawiał zawalenia. Jeśli już chcesz wełnę, to dokup te na 250mm z wełną. Jeśli jednak przeliczysz koszty, to pewnie wyjdzie to samo, lub taniej zasypać je docelowym perlitem. Pewnie znasz ceny, przelicz, wybierz opcję która Ci pasuje. Edytowane 17 Marca 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 17.03.2021 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Serio myślisz, że nie wytrzyma? Ma wytrzymałość 10MPa czyli 5x więcej jak BK. Nie będę go układał na boku tylko tradycyjnie, Jedyna różnica to obrót w poziomie o 90 stopni. Przed wieńcem poduszka z pełnej cegły na zaprawie cem - wapiennej. Może ktoś się jeszcze wypowiedzieć? Jutro porozmawiam z KB i napiszę co on myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.03.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Że wam się chce ( chciało) bawić w takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 18.03.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Hydrobizowanym. Droższy wtedy prawie 3x od zwykłego. Brałem czeski, bo ten z PL był za daleko i z kosztem transportu mocno go przebijał. Płaciłęm około 450zł/m3. Dokładnie nie pamiętam. Czyli ostatecznie zasypałeś ekspandowanym tak? Zasypywałeś pierwszą warstwę czy całą ścianę? Jakiś czas temu widziałem pustaki Heluz 2in1 z perlitem. Teraz są tylko ze styropianem. Nie wiem czy Heluz się wycofał z tej technologii bo nie mogę znaleźć oferty na pustak zasypany perlitem... Stąd moje obawy o ten zwykły perlit. Czytałem trochę, że bardzo jest nasiąkliwy dlatego wymyślili ten hydrobizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.03.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Czyli ostatecznie zasypałeś ekspandowanym tak? Zasypywałeś pierwszą warstwę czy całą ścianę? Jakiś czas temu widziałem pustaki Heluz 2in1 z perlitem. Teraz są tylko ze styropianem. Nie wiem czy Heluz się wycofał z tej technologii bo nie mogę znaleźć oferty na pustak zasypany perlitem... Stąd moje obawy o ten zwykły perlit. Czytałem trochę, że bardzo jest nasiąkliwy dlatego wymyślili ten hydrobizowany. Tylko pierwszą warstwę.Na to silikaty dziurawe/drążone. Chodzi o to, by ograniczyć ruch powietrza od dołu w przypadku murowania na klej. W przypadku murowania na zaprawę, tylko ograniczyć w pierwszej warstwie.. Co do samego perlitu. Mój dom był bez dachu przez 1 zimę, Obawa przed chłonięciem wody przez perlit przed mrozami. Stąd taki wybór. Miałem sucho, bo zapewniłem odpływ wody ze stropu poprzez podłożenie wiaderek z rurkami na zewnątrz. Mam otwory do WM, więc nic mnie na parterze nie zalewało. Z drugiej strony, było jakieś szkło piankowe w kosmicznych cenach wtedy. Ni wiem na ile to dobre rozwiązanie. Teoretycznie można porównać z porothermą z wełną pod kątem lambdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.03.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 , że bardzo jest nasiąkliwy dlatego wymyślili ten hydrobizowany. Brałem czeski z polskiego magazynu. Sprzedawca wtedy gadał, że używa się go do usuwania wycieków na zbiornikach z wodą, typu oleje, ropa itd. Nie ciągnie wody. Informacji nie weryfikowałem. EDIT: Takiego avatara miał kiedyś biter (o ile dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 18.03.2021 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Brałem czeski z polskiego magazynu. Sprzedawca wtedy gadał, że używa się go do usuwania wycieków na zbiornikach z wodą, typu oleje, ropa itd. Nie ciągnie wody. Informacji nie weryfikowałem. EDIT: Takiego avatara miał kiedyś biter (o ile dobrze pamiętam). Hmm więc jest duża szansa, że masz ten perlit hydro. Kiedy czytałem o jego właściwościach to właśnie miał identyczne jak opisane przez ciebie. Ps dzisiaj dzwoniłem do hurtowni i pustaki Pth 38T są niedostępne!!! Kobitka zaproponowała 36,5 z wełną - niemieckie za 16,60zł/szt.. Taniej chyba faktycznie wyjdzie zasypać hydro-perlitem tym bardziej, że pustaki już mam, a po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że nie będę kombinował i ich obracał w celu wznoszenia ścian o grubości 248mm. Kiedyś jak już to wszystko pobuduje i pozasypuję to opiszę cały proces tej kombinacji. Dzisiaj kupiłbym pustaki już inne np. 44T. Dałbym tynk z jednej i z drugiej strony i byłby święty spokój. W sumie pustaki 38 dostałem naprawdę okazyjnie i żal było nie brać, a szkoda teraz zmieniać. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 18.03.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Witam! W tym roku zaczynam stawianie ścian budynku. Mam na budowie Porotherm 38 P+W. No cóż, każdego szkoda Po wyborze Adriana, na swego "przywódcę" nie dziwię się tak idiotycznym wyborom budowlanym Polakow z tzw "lepszego sortu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 19.03.2021 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 No cóż, każdego szkoda Po wyborze Adriana, na swego "przywódcę" nie dziwię się tak idiotycznym wyborom budowlanym Polakow z tzw "lepszego sortu" Co z tymi ludźmi się stało, być by dopierdalać. Takie teksty to chyba nie na tym forum. Moja forsa i mój wybór nic ci do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.03.2021 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 No cóż, każdego szkoda Po wyborze Adriana, na swego "przywódcę" nie dziwię się tak idiotycznym wyborom budowlanym Polakow z tzw "lepszego sortu" zastanawiam się kim trzeba być żeby pisać takie pierdoły Zazdrość że ktoś buduje grubego porządnego materiału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.03.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Zazdrość że ktoś buduje grubego porządnego materiału ? Zazdrość powiadasz ? Coś w tym może być ale...ja specjalnie "odchudzilem" ściany z 24cm na 18cm Dlaczego ? Bo to tylko i wyłącznie materiał konstrukcyjny i tyle. A czy ceramika jest porządna to bym polemizował. U mnie była na 4 miejscu dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.03.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Zastanów się nad tym zasypywaniem, . To efektu nie daje. Kamień przykleisz i do styropiany ( może zrób kamień jako wentylowaną?). Albo zrób ściankę pid kamień jako dodatkową np 6 cm? Pustsk 38 jak i inny porotermu robi lambdę na długości jaką pokonuje ciepło, im więcej zakrętasów tym lambda lepsza, gdy wypełnisz dziury materiałem izolacyjnym niczego to nie zmieni, nadal ciepło będzie przewodzone materiałem o większej gęstości. Pustaki T mają zminimalizowane połączenia z ceramiki i jakaś część ciepła jest przekazywana przez izolator i dlatego są cieplejsze, przy zwykłym pustaku ta proporcja jest znikoma ilość ciepła przekazywana przez izolator jest znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.03.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Zazdrość powiadasz ? Coś w tym może być ale...ja specjalnie "odchudzilem" ściany z 24cm na 18cm Dlaczego ? Bo to tylko i wyłącznie materiał konstrukcyjny i tyle. A czy ceramika jest porządna to bym polemizował. U mnie była na 4 miejscu dopiero no to ok Twoja sprawa tylko po co obrażać kogoś o to dla mnie ważna jest grubość bo choć nie mieszkam przy autostradzie to cenię sobie dobrą akustykę dlatego na ceramike daję jeszcze 20cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2021 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Ja mam 18 cm pełnego silikatu, akustyka tego materiału jesr porównywalna, niż 25cm pustaków (a jak teraz sprawdzam, to widzę, ż nawet lepsza ).W przypadku autora tylko okazyjna cena może przemawiać za ceramiką 38cm (choć do mnie by raczej nie przemówiła)A Porotherm 38cm ma gorsze parametry akustyczne, niż porotherm 25 P+W.. Edytowane 19 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Zastanów się nad tym zasypywaniem, . To efektu nie daje. Kamień przykleisz i do styropiany ( może zrób kamień jako wentylowaną?). Albo zrób ściankę pid kamień jako dodatkową np 6 cm? Pustsk 38 jak i inny porotermu robi lambdę na długości jaką pokonuje ciepło, im więcej zakrętasów tym lambda lepsza, gdy wypełnisz dziury materiałem izolacyjnym niczego to nie zmieni, nadal ciepło będzie przewodzone materiałem o większej gęstości. Pustaki T mają zminimalizowane połączenia z ceramiki i jakaś część ciepła jest przekazywana przez izolator i dlatego są cieplejsze, przy zwykłym pustaku ta proporcja jest znikoma ilość ciepła przekazywana przez izolator jest znikoma. Tutaj sprawa rozbiega się o pierwszą warstwę. Rozwinę temat. Zrób ścianę 2 warstwową z pustką powietrzną pomiędzy nimi. Dobry izolator? Racze uwno (błąd zamierzony). Tak samo, jak klejenie styro na same placki plus wentylacja ściany pod styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.03.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Hmm więc jest duża szansa, że masz ten perlit hydro. Kiedy czytałem o jego właściwościach to właśnie miał identyczne jak opisane przez ciebie. Mam taki. Zapłciłem prawie 3x tyle za niego. Nie wiem, czy było warto, ale koszt kilku dodatkowych stówek, jest niewielką dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts