wic1 02.03.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Witam,Szanowni, budowę ogarnia developer ale możliwe, że kilka rzeczy będę mógł/musiał ogarnąć sam. No i tu pytanie... Floor box ma być gdzieś po środku salonu.Wybrałem puszkę o konkretnych wymiarach i cenie i do takiej będę się stosował. Generalnie w wylewce ma być 10-15 cm ocieplenia styropianu (dobrze nie pamiętam) + ogrzewanie podłogowe + wylewka właściwa 7cm na ogrzewanie podłogowe. . Chciałbym wsadzić mały kanał z PCV lub metalu ocynkowanego (kanały wentylacyjne) w 5 cm ocieplenia w jednym miejscu tak, by na środku umieścić gniazdo elektryczne, RJ 45 (sieciowe), HDMI oraz kable audio z jednej ściany na drugą (resztę schowam pod osłonami listew podłogowych). Kanał ma iść od jednej ściany do drugiej i spotkać się na środku zaś przy każdej ze ścian powinien lekko wchodzić w ścianę i lekko nad listwą przypodłogową wychodzić w formie kratki czy jakiegoś otworu ;P Myślałem o kanałach PCV lub metalowych ocynkowanych jakie stosuje się w wentylacji i ułożyć je w ociepleniu. To kanały 5 na 10 cm w których mieści się kilkanaście kabli. Ewentualnie rozważałem pojechać bruzdownicą po posadzce a w miejsce wpustu podłogowego wsadzić wiaderko by zrobić miejsce pod ewentualny wpust podłogowy. Jedyne co mnie blokuje to...Czym to przymocować?Czy dać to pod ocieplenie czy np podłożyć już np 5 cm styropianu pod to by kanał nie szedł po gołej podłodze?Jak to szczepić razem?Czy grubość kanałów wystarczy (czy może jest to przerost formy i łatwiej upchnąć peszel z gotowymi kablami?Czy takie kanały powinienem uszczelnić np klejem sylikonowym czy sylikonem sanitarnym na każdym łączeniu? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts