Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa

Recommended Posts

Witam

Mam problem z kostką brukową a mianowicie jej powierzchnia nie jest równa jak to widać na załączonych zdjęciach. Od położenia kostki minęło ponad rok. Wcześniej lepiej wyglądała. Pod kostką jest podbudowa z betonu (gruba nie pamiętam ile cm) na nią parę cm piasku a na piasku układana kostka.

Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Jakieś rady? Wykonawca broni się że jest dozwolona odchyłka producenta 2 mm. Jak dla mnie to brzydko to wygląda i boję się jak ona będzie wyglądać jak już będziemy mieszkać w nowym domu i będziemy użytkować podjazd. Wszelkie rady mile widziane.1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Generalnie podbudowa jest dziwnie zrobiona i samo dobicie rzexzywiscie może nic nie dac. Gdyby podbudowa była z kamiena zageszczarka zapewne rozwiazala by sprawe.

Jak duze jest pochylenie podjazdu bo wydaje sie ze piasek przemieszczac w dol.

Generalnie blad jest w podbudowie, ale tego latwo nie naprawi.

Przy podbudowach betonowych podsypka tez powinna byc betownowa, wtedy po zageszczeniu wszystko sciaga i zostaje na sztywno.

Przy podbudowie z kruszywa może być podsypka piaskowa bo wszystko razem pracuje.

A tutaj mamy twarda podbudowe i miekka podsypke.

Jaki kąt nachylenia jest to nie pamiętam ale dosyć spory. Podejrzewam że to są skutki zimy i wysacdziło. Myślicie że ubicie zagęszczarką może pomóc? Ten piasek pod kostką jest mocno ubity z tego co sprawdzałem. Czy kostka nie popęka od zagęszczarki?

• Like 1

• 5 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...