wbrat 29.11.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jak w temacie, orientuje sie moze ktos? Mam na oku projekt, w ktorym w zasadzie jedyna wada (jak dla mnie oczywiscie) to kociol w lazience. Chcialem wiec go przeniesc do pralni obok, ale komina niestety juz nie przeniose... wiec bardzo bym prosil o opinie... bylaby to odleglosc ok. 2-2,5m od komina. Czy tak mozna? (inna sprawa jak rure tam poprowadze... ale tym bede martwil sie pozniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawka 29.11.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 z tego co sie orientuje to jest wlaśnie maksymalna (2,5 m w poziomie) odległość od pieca. zatem powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 29.11.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 też tak gdzieś wyczytałem, że 2,5 m to maxAle jak z zamkniętą komorą, to może można więcej - tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.11.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Gazownia dopuszcza do 2 m w poziomie od komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 30.11.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Ja mam pododobna sytuacje jak ty - miałem w łazience a przeniosłem do pralni i przechodzi mi przez łazienke rura (oczywiscie zamaskowana nad prysznicem) dwa kolana po 45 st i jest tego cos ponad 2 m. + spiro do wejscia komina - jest pewnie około 3 m i wbrew moim początkowym obawom wszytsko działa bardzo dobrze. Jak masz w kotłowni nawiew powietrza z zewnątrz nie powinno byc problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.11.2004 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Dziekuje za odzew . Generalnie planuje piec z zamknieta komora, ale czy bedzie mnie na to stac to sie okaze jak juz postawie stan surowy . No wlasnie... najgorsze ze nie bardzo wiem gdzie pytac o "fachowa" opinie - autor projektu twierdzi, ze jest to kwestia producenta pieca wiec to tam mi powiedza. Tu z kolei czytam, ze to gazownia decyduje... ech... problemy juz na etapie wyboru projektu... co to bedzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 30.11.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Miałem swego czasu (w roku 1999) podobny problem z podłączeniem kotła do komina odległość 4,25m. Całkowita wysokość komina 20,0m.Czyli czopuch dużo dłuższy niż jest to opisane w DTR różnych kotłów.Bardzo pomogły mi wytyczne z sympozjum szkoleniowego Korporacji Kominiarzy Polskich.cytat"... kotły olejowe i gazowe niezależnie od ich mocy muszą być podłączone łącznikiem (czopuchem) z kominem. Długość czopucha nie może przekroczyć 25% wysokości komina i być większa niż 7,0m."Czy te wytyczne nadal są obowiązujące niestety nie wiem. Trzy razy podczas odbiorów powołałem się na w/w wytyczne i nie było podstaw aby kotłów nie dopuścić do użytkowania. W jednym wypadku Pan z gazowni i Pan kominiarz orzekli że o takich wytycznych pierwszy raz słyszą. Poprosiłem aby przed wydaniem opinii dokładnie sprawdzili. Efekt taki że na drugi dzień przyznali racje i podpisali stosowne dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Ja miałem tę samą sytuację. Z braku pomieszczenia gospodarczego zmuszony byłem do zakupu kotła kondesacyjnego. Wg. mnie jego główną zaletą jest cicha praca, mniejsze spalanie i niezła pogodówka. Musze go jeszcze obudować jakąś ażurową ścianką, bo mi się dzieciaki chowają za zasobnik w pobliżu zaworu gazu jak się bawią w chowanego.Pamiętaj jednak, że pralnia musi mieć odpowiednią wielkość. Chyba dopiero trzeci dom ma szansę być tak przemyślany by spełniał wszystkie upodobania mieszkańcow.Zawierzyłem projektowi gotowemu i w efekcie musiałem wydac więcej kasy, bo był niedopracowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 01.12.2004 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 VPS: bardzo dziekuje za te wytyczne... napewno sie przydadza - sprobuje poszukac, czy pojawily sie jakies nowsze, a jesli nic nie znajde to bede w razie co opieral sie na tych Hans_68: Pamiętaj jednak, że pralnia musi mieć odpowiednią wielkość. Z tym akurat nie powinno byc problemu, bo pralnia jest wieksza niz lazienka, w ktorej kociol mial sie znajdowac.. (poza tym w tym projekcie jest to dziwnie zrobione i do pralni wchodzi sie przez lazienkę, wiec w razie co moznaby potraktowac te pomieszczenia jak jedno, a scianke dzialowa dorobic potem Zawierzyłem projektowi gotowemu i w efekcie musiałem wydac więcej kasy, bo był niedopracowany. A mi sie jednak wydaje, ze projekt gotowy generalnie ma mniej błędów niż indywidualny - chyba ze akurat trafi sie tak, że jest się pierwszą osobą, ktora taki gotowy buduje... . W innym przypadku jest on juz poprawiony w wielu aspektach dzięki uwagom dotychczasowych niezadowolonych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts