marker6 04.03.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Witam, planuję wykorzystać wodę z przydomowej oczyszczalni biologicznej do podlewania roślin w ogrodzie. Myślałem aby w zbiorniku umieścić pompę pływakową do brudnej wody, a rozsączanie zrobić za pomocą rury drenażowej fi 50 mm (żółtej). Zapewne lepszym rozwiązaniem byłby hydrofor + linia kroplująca, jednak woda z oczyszczalnie jest trochę mętna więc szybko by się emitery zapchały jak i pewnie pompa. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy owijać rurę drenażową agrowłókniną? Myślałem żeby też dodatkowo ponawiercać drenaż w przypadku owinięcia agrowłókniną. Może ktoś stosuje podobne rozwiązanie i mógłby coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 te rośliny to drzewa w sadzie? czy coś bardziej niskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marker6 04.03.2021 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Właściwie to bardziej krzewy / drzewa ozdobne, thuje, pęcherznice itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.03.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Pomysł nie jest nowatorski, ale też nie łatwo jest wykorzystywać tą wodę tym bardziej , że nie jest ona pozbawiona związków chemicznych które szkodzą rośliną.Jeśli będą to krzewy nieużytkowe to nie ma najmniejszego problemu, zakop rurę ok 20-30 cm pod powierzchnią , zabezpiecz przed uszkodzeniem tak abyś wiedział że ta rura właśnie tam jest dzisiaj pamiętasz a jutro już nie będziesz wiedział o przebiegu tej rury. Owijanie jej jakąkolwiek Agro tkaniną niewiele da więc nie rób tego( ma rzekomo zabezpieczać dostawaniu się zanieczyszczeń do wnętrza rury ale pomiń tą kwestię.) . Na końcu rur zamontuj rurę pionową napowietrzającą abyś mógł kontrolować ilość wody w układzie, jak również aby procesy spokojnie dalej zachodziły. Obsadź okolice roślinami - nie na rurze, ale w bliskim sąsiedztwie. Rośliny same skierują tam korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marker6 14.03.2021 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Dzięki za odpowiedź. Teoretycznie woda powinna być dobrze oczyszczona, to oczyszczalnia biologiczna, z bioreaktorem na powietrze. Już coś tam kiedyś podlewałem i nie zauważyłem negatywnych skutków. Agrowłókninę dałbym przynajmniej z góry aby zapobiec wpadaniu choćby ziemi do środka, owinięcie całej miałoby służyć też temu aby korzenie nie wrastały w rurę drenażową. Trochę mnie jeszcze kwestia w miarę równego rozsączania zastanawia ale na to chyba za wiele nie poradzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts