Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to już jest bańka mieszkaniowa?

Czy w 2021 roku mamy już bańkę mieszkaniową  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2021 roku mamy już bańkę mieszkaniową

• Tak ceny osiągnęły apogeum absurdu
      8
    • Nie jest tanio bo pensje wzrosły:)
      4

Recommended Posts

Podatek od nieruchomości był, jest i będzie. Jak liczony - bez większego znaczenia. Każdy potrzebuje dachu nad głową. Tak samo potrzebuje pozbyć się śmieci - płacisz czy 10, czy 65zł/miech.

Mieszkanie po 30 latach wynajmowania za darmo. Tyle, że wtedy będzie warte 2-3 x tyle.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368705-Dylemat-mieszkanie-na-wynajem-czy-zakup-dzia%C5%82ki&p=8011119&viewfull=1#post8011119

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359611-Szalone-ceny-budowy-domu&p=7873415&viewfull=1#post7873415

Pewnie, że można wtopić przez złą lokalizację (patrz przypadek Detroit) - ale to wyjątek od reguły.

Nie. Ładnie to ujął David Attenborough w filmie Życie na naszej planecie. Sposobem na zatrzymanie przyrostu naturalnego jest wzrost zamożności społeczeństwa. Jak wszystkie państwa będą tak bogate, jak teraz choćby my - to przestanie nas (w sensie globalnym - ludzi) przybywać. Ale to jeszcze nie jest ubywnie i zwalnianie mieszkań. Tylko, tak długo, jak jesteśmy względnie bogaci to nawet jak nas zacznie ubywać, to będą przyjeżdżać do nas emigranci z biedniejszych krajów. Ale na razie, to mamy sporo do nadgonienia i nawet jak znacznie ubędzie ludzi mieszkających w Polsce (nie mylić z liczbą obywateli Polski) to mieszkań ciągle mamy za mało.

http://static1.money.pl/i/h/49/art382513.png

Wynajmujący mogli przestraszyć się programu mieszkanie+ - jakby wzięli go na serio i gdyby faktycznie coś z tej obietnicy wyborczej było.

1.Jednak znaczny wzrost podatku obniży wymakania najemców i dojdzie do presjo obniżenia cen. Co zniejszy zysk.

2. Spójrz na jakiegoś s&p500 i ile zyskał prze 30 lat dodatkowo możesz liczyć na dywidendę. Brak konieczności zaciągnięcia kredytu praktycznie brak kwoty wejścia.

Możesz napisać jeśli wiesz ile rocznie na czysto mam z mieszkania i jaki to jest roczny procent wartościi mieszkania kupionego dzisiaj za gotówkę i na kredyt.?

3. czas pokaże

Dzięki za odpowiedz

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piszesz tak, bo nie masz wiedzy...nabędziesz wiedzę, to zmienisz zdanie.Nic nowego pod słońcem...

CP nie zminia faktu że największym problemem jest zakup o sprzedaż.. O ilenn iemamproblemu jesli skan mojego dowodu ma instytucja "zaufania publicznego" pod nadzorem KNF. A co innego jakaś zagraniczne niewadomo co lub polska fima zoo.

Nawet bym kupił po większych spadkach ale nie ma jak

CP nie zminia faktu że największym problemem jest zakup o sprzedaż.. O ilenn iemamproblemu jesli skan mojego dowodu ma instytucja "zaufania publicznego" pod nadzorem KNF. A co innego jakaś zagraniczne niewadomo co lub polska fima zoo.

Nawet bym kupił po większych spadkach ale nie ma jak

A później afera w stylu Amber Gold i łzy naiwniakow,lapczywych na kilka gr więcej...

Gości,którzy wtopili majątek w Amber Gold, ani chwili mi nie szkoda....

Głupota nie zna granic.

A później afera w stylu Amber Gold i łzy naiwniakow,lapczywych na kilka gr więcej...

Gości,którzy wtopili majątek w Amber Gold, ani chwili mi nie szkoda....

Głupota nie zna granic.

Ja mówię o 1-2% portfela czyli spadnięcie do 0 to standardowe dobowe wahnięcie odczuwalny byłby dopiero przy wzroście krypto o 1000%..

Ryzyko zakupu krypto jako aktywa spekulacyjnego jest pomijalne przy udziale w portfelu 1-2% jednak jego zakup na giełdach uważam za niezbyt bezpieczny..

?

Zakup w bitomacie i hodlowanie jest niewygodny i wymaga rzliczenia w gotówce.. A korzystanie z kantoru i giełdy wymaga szemranej weryfikacji dlatego mam z tym problem

Już dawno bym kupił jak było bydostepne w abanku lub w postaci ETFA u maklera.

Edytowane przez kulibob

Niestety, od weryfikacji na dłuższą metę nie uciekniesz. Zapomnij....powinieneś się cieszyć, że jeszcze są bitomaty z limitami do 15000 Euro, bo juz jest procedowane prawo zmniejszające drastycznie to do....nawet 1000 Euro :)

1-2%? ja mam dużo więcej i bardzo sobie chwalę ;)

Coraz więcej się pisze, że różne organizacja wprowadzą możliwość zakupu krpypto - np VISA - ale w każdej z tych opcji będzie się to wiązało z weryfikacją. Weź też pod uwagę, że niektóre instytucje teoretycznie oferują krypto, ale ty nie możesz nimi swobodnie dysponować. Trzeba pamiętać, że właścicielem krypto jest ten, kto ma do nich klucze. Wiele ludzi boleśnie się o tym fakcie przekonało po upadku giełd kryptowalutowych....

Swego czasu posłuchałem trochę Gancarza i Koniecznego . No ale dlamnie to egzotyka daltgo pllan na 1-2% niemego ustalić wartości, nie wypłaca dywidendy prędzej kojarzy się z tulipanami nz wartością.

Zakup w bitomacie i trzymanie w coldwalecie to srdni pomysł może ma to sens jeśli ktos wierzy w BTC jednak ja nie zabradzo. Mam nadzieję że IShars czy Blackrock wypuszczą jakiegoś etefa na BTC lub ether.

Jednak zakładam że wprowadzenie CDBC będzie końcem krypto przynajmniej w tej formie

• 1 month później...
piszesz tak, bo nie masz wiedzy...nabędziesz wiedzę, to zmienisz zdanie..

lubię takie teksty mędrców , już wziąłem popcorn aby popatrzeć co się będzie działo na krypto ....

BTW krypto jest skorelowane z S&P500 a co się stanie jak ten napompowany balon pęknie ? nic .... będę dalej jadł popcorn :)

Po 1,5 roku wyprowadziła mi się lokatorka, zrobiłam mały remont bo od ostatniego minęło 12 lat i teraz zastanawiam się czy mieszkanie sprzedać. To nie jest czas wynajmujących: brak studentów, praca zdalna z domu rodzinnego, dużo nowych mieszkań na rynku ( pieniądze wycofane z lokat ).

Podobno teraz sprzedaje się prawie wszystko, więc wystawie mieszkanie z zawyżoną ceną i zobaczę jak moją ofertę zweryfikuje rynek.

Po 1,5 roku wyprowadziła mi się lokatorka, zrobiłam mały remont bo od ostatniego minęło 12 lat i teraz zastanawiam się czy mieszkanie sprzedać. To nie jest czas wynajmujących: brak studentów, praca zdalna z domu rodzinnego, dużo nowych mieszkań na rynku ( pieniądze wycofane z lokat ).

Podobno teraz sprzedaje się prawie wszystko, więc wystawie mieszkanie z zawyżoną ceną i zobaczę jak moją ofertę zweryfikuje rynek.

Ja już bym sprzedawał :)

Co prawda miałem lokatorów na przyszły rok ale jednak dobre ceny na rynku przeważyły.

Też troszkę zawyżyłem cenę wywoławczą.

lubię takie teksty mędrców , już wziąłem popcorn aby popatrzeć co się będzie działo na krypto ....

BTW krypto jest skorelowane z S&P500 a co się stanie jak ten napompowany balon pęknie ? nic .... będę dalej jadł popcorn :)

zapraszam

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?370717-Kryptowaluty-przydatne-opinie-wymiania-informacji/page5

weź dużo popcornu, bo może ci braknąć ;)

jak od dawna jestem na dużym plusie, pęknięcie niewiele zmieni - tzn im później pęknie, tym większe moje zyski

jak od dawna jestem na dużym plusie, pęknięcie niewiele zmieni - tzn im później pęknie, tym większe moje zyski

Jak pozwolą Ci wypłacić , niedawno padła giełda Thodex (CEO zwiał z 2 mld USD) , to samo z Vebitcoin. Widać masz stalowe nerwy bo to nie jest pytanie CZY ale KIEDY wtedy możesz nie mieć szans wypłacić. No ale każdy ma swój rozum i sam podejmuje decyzje finansowe.

BTW. Na plusie jesteś wirtualnie do momentu zmaterializowania (sprzedania) się tych "plusów". Dzisiaj dodruk pieniądza jest tak gigantyczny że wszystko rośnie ale ile można pompować w trupa pieniądze? Widziałem fajny tekst że do niedawna takimi liczbami (w kontekście dodruku pieniądza) to posługiwali się jedynie astronomowie :)

Do poczytania : https://www.zerohedge.com/crypto/bitcoin-displacing-gold-inflation-hedge

Edytowane przez gogush