Maju1414 04.03.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Dzień dobry, Chciałem Was zapytać o to, czy montuje się parapet (kawałek jakiegoś odprowadzenia wody) bezpośrednio za drzwiami tarasowymi, oknem tarasowym. Mam drzwi PSK na takim profilu łączonym. Profil okna jest idealnie zlicowany z profilem łączonym. Zastanawiam się czy nie powinno się robić jakiegoś zabezpieczenie przed zaciąganiem wody z okna na izolację fundamentu? Np wyciąć po całej długości rowek w profilu łączonym i zamontować "parapet"/"kawałek blachy" tak żeby odprowadzać wodę. Co o tym sądzicie? Montażyści mówią że nikt nie robi takich wynalazków. Dzięki za pomoc. Edytowane 4 Marca 2021 przez Maju1414 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolo1973 06.03.2021 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Najlepiej zadzwoń do firmy która montowała Ci okna i zadaj im te pytanie. Jeśli poszerzenie jest tej samej szerokości co okno nie ma możliwości prawidłowego zamontowania parapetu.Tak, wszystkie okna które są "do ziemi" powinny być zabezpieczone od zewnątrz folią EPDM przed wnikaniem wody na styku okno-podwalina-wylewka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.03.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Teraz i ja doczytałem się o co chodzi. Nie wiem czy dzięki odpowiedzi naprowadzającej, czy reedycji pytania. Skoro pod oknem jest poszerzenie, a nie odpowiednia podwalina pozwalająca na zamontowanie parapetu, to faktycznie robienie rowka jest wynalazkiem którego się nie robi: trudno wykonalne oraz może istotnie uszkodzić podparcie. Są specjalne uszczelki do parapetów montowanych do czoła, na styk. Druga sprawa - tak jak pisze kolega - pod oknem tarasowym powinna być hydroizolacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maju1414 08.03.2021 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zastanawiałem się też, czy takie poszerzenie stalowe powinno się ocieplać od zewnątrz? Widziałem różne filmiki i niektórzy nie ocieplają tylko zgrzewają papę do tego profilu, żeby zrobić hydroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Chyba chciałeś napisać poszerzenie plastikowe, a nie stalowe? Można docieplać, nie trzeba. Zwykle poszerzenie ma parametr Uf taki sam jak rama okna, także to nie jest jakiś istotny mostek.Pytasz o zagadnienia wchodzące w kompetencje ekip ocieplających.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts