Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety pod oknami tarasowymi, drzwiami tarasowymi

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałem Was zapytać o to, czy montuje się parapet (kawałek jakiegoś odprowadzenia wody) bezpośrednio za drzwiami tarasowymi, oknem tarasowym. Mam drzwi PSK na takim profilu łączonym. Profil okna jest idealnie zlicowany z profilem łączonym. Zastanawiam się czy nie powinno się robić jakiegoś zabezpieczenie przed zaciąganiem wody z okna na izolację fundamentu? Np wyciąć po całej długości rowek w profilu łączonym i zamontować "parapet"/"kawałek blachy" tak żeby odprowadzać wodę. Co o tym sądzicie? Montażyści mówią że nikt nie robi takich wynalazków.

Dzięki za pomoc. :)

Edytowane przez Maju1414

Najlepiej zadzwoń do firmy która montowała Ci okna i zadaj im te pytanie. Jeśli poszerzenie jest tej samej szerokości co okno nie ma możliwości prawidłowego zamontowania parapetu.Tak, wszystkie okna które są "do ziemi" powinny być zabezpieczone od zewnątrz folią EPDM przed wnikaniem wody na styku okno-podwalina-wylewka.
  • Like 1

Teraz i ja doczytałem się o co chodzi. Nie wiem czy dzięki odpowiedzi naprowadzającej, czy reedycji pytania.

Skoro pod oknem jest poszerzenie, a nie odpowiednia podwalina pozwalająca na zamontowanie parapetu, to faktycznie robienie rowka jest wynalazkiem którego się nie robi: trudno wykonalne oraz może istotnie uszkodzić podparcie. Są specjalne uszczelki do parapetów montowanych do czoła, na styk. Druga sprawa - tak jak pisze kolega - pod oknem tarasowym powinna być hydroizolacja.

• Like 1

Chyba chciałeś napisać poszerzenie plastikowe, a nie stalowe? Można docieplać, nie trzeba. Zwykle poszerzenie ma parametr Uf taki sam jak rama okna, także to nie jest jakiś istotny mostek.

Pytasz o zagadnienia wchodzące w kompetencje ekip ocieplających..