Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja też kupiłem 2 działki połączone w jedną. Nie wiem, czy nie będzie problemów. Na ulicy są już domy postawione na takich "podwójnych" działkach, więc sądzę, że nie powinno być problemów. Działkę kupiłem od gminy, i tam twierdzą, że również nie powinno być żadnych problemów ze zbudowaniem.

Natomiast pani z biura projektowego wspominała, że spotkała się z problemami przy takim układzie - starostwo nie chciało zatwierdzić projektu, ponieważ dom stał tylko na jednej działce, a nie na obu. U mnie wychodzi taka właśnie sytuacja.

No cóż, dokumenty już prawie gotowe, więc okaże się niedługo...

Rzecz w tym, że w moim przypadku sytuacja jest odwrotna - mam dwie działki wpisane do jednej księgi wieczystej, a dom będzie stał tylko na jednej (nie zahaczy w ogóle o drugą). Też wydawało mi się to dziwne, że możnaby mieć problemy z takim ustawieniem. W końcu obie działki należą do mnie, więc chyba nie muszę sam sobie wydawać zgody na zbudowanie na jednej z działek.

Z drugiej strony, gdyby źle zinterpretować procent zabudowy, to możnaby się do tego przyczepić. Na szczęście w warunkach zabudowy mam wprost wpisany metraż powierzchni zabudowy, więc mam nadzieję, że nie będzie problemów.

• 8 months później...

ja mam troszku inny problem ma działke 7 arową+ 2 ary drogi ,

3-4metry od granicy ma stać garaż czyli troszku garażu będzie stało na drodze i reszta na działce. Mój kierownik budowy powiedział że muszę się odsunąć 3 metry od granicy drogi bo przecież kiedyś może mi się zachcieć sprzedać tą drodę i garaż będzie stał w granicy co jest niezgodne z prawem, kierownik budowy zaproponował więc scalenie obu działek ale to podobno trochu kosztuje. Co wy na to

[/img]

Z tymi działkami to jest tak....

Jezeli dom stoi na granicy między działkami to problemu nie ma. Ale jeżeli ma stać tylko na jednej to teoretycznie powinno sie zachować przepisowe odległości od granicy. W przeciwnym razie ktos sie może przyczepić że w razie odsprzedania działki odległości nie będą zachowane...mniej więcej tak rozumiują w urzędach.

Pozdrawiam:)