andrzejka 29.11.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 CZY JEŻELI KUPIĘ DWIE DZIAŁKI TO MOGĘ NA DWÓCH BUDOWAC, CZY MUSZĘ JE SCALAĆ. A JEŻELI JAK TO MOŻE KTOŚ WIE JAK TO ZROBIĆ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 30.11.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Ja nie musiałam scalać ale myślę że to zależy od Gminy.Był już taki wątek w Prawo i pieniądze, poszukaj, może tam będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 30.11.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Ja też kupiłem 2 działki połączone w jedną. Nie wiem, czy nie będzie problemów. Na ulicy są już domy postawione na takich "podwójnych" działkach, więc sądzę, że nie powinno być problemów. Działkę kupiłem od gminy, i tam twierdzą, że również nie powinno być żadnych problemów ze zbudowaniem.Natomiast pani z biura projektowego wspominała, że spotkała się z problemami przy takim układzie - starostwo nie chciało zatwierdzić projektu, ponieważ dom stał tylko na jednej działce, a nie na obu. U mnie wychodzi taka właśnie sytuacja.No cóż, dokumenty już prawie gotowe, więc okaże się niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 01.12.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Bez obaw. Można budować.A ten urzędnik ze starostwa to jakiś głąb. Ciekawe czy podał podstawę prawną? Ja rozbudowuję dom, który docelowo usytuowany jest na 2 działkach, a każda z nich posiada odrębną księgę wieczystą. vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.12.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Rzecz w tym, że w moim przypadku sytuacja jest odwrotna - mam dwie działki wpisane do jednej księgi wieczystej, a dom będzie stał tylko na jednej (nie zahaczy w ogóle o drugą). Też wydawało mi się to dziwne, że możnaby mieć problemy z takim ustawieniem. W końcu obie działki należą do mnie, więc chyba nie muszę sam sobie wydawać zgody na zbudowanie na jednej z działek. Z drugiej strony, gdyby źle zinterpretować procent zabudowy, to możnaby się do tego przyczepić. Na szczęście w warunkach zabudowy mam wprost wpisany metraż powierzchni zabudowy, więc mam nadzieję, że nie będzie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 12.08.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 ja mam troszku inny problem ma działke 7 arową+ 2 ary drogi , 3-4metry od granicy ma stać garaż czyli troszku garażu będzie stało na drodze i reszta na działce. Mój kierownik budowy powiedział że muszę się odsunąć 3 metry od granicy drogi bo przecież kiedyś może mi się zachcieć sprzedać tą drodę i garaż będzie stał w granicy co jest niezgodne z prawem, kierownik budowy zaproponował więc scalenie obu działek ale to podobno trochu kosztuje. Co wy na to[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITU 12.08.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Z tymi działkami to jest tak....Jezeli dom stoi na granicy między działkami to problemu nie ma. Ale jeżeli ma stać tylko na jednej to teoretycznie powinno sie zachować przepisowe odległości od granicy. W przeciwnym razie ktos sie może przyczepić że w razie odsprzedania działki odległości nie będą zachowane...mniej więcej tak rozumiują w urzędach.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 12.08.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 a czy wie ktoś z was ile scalenie kosztuje 7 arów + 2 ary ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts