dawideo 05.03.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) Proszę o opinię czy mogę zamontować bramę garażową w otworze, gdzie węgarek jest wykonany z pustaka komórkowego 12 cm. Dla zobrazowania dołączam rysunek. Węgarek ma około 40 cm. ościeże 12 cm, naproża brak... Jeżeli chodzi o nadproże to zastanawiam się nad dwoma opcjami: 1) przy suficie z węgarów usunąć pustak, i postawić na pustakach: a) belkę drewnianą 14 x 14 cm (taką posiadam), ale wtedy chyba też przydałyby się pionowe słupy. b) wcześniej wylać murowaną belkę (wraz z zbrojeniem) 12x14 cm i ją tam wstawić. Nie wiem czemu tak ten otwór jest zrobiony, taki dom zastałem, a chciałbym już zamknąć budynek. Edytowane 5 Marca 2021 przez dawideo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.03.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Chyba ktoś nie chciał robić nadproża na ściance 12cm.Brama by ładnie wyglądała w ścianie 12cm ale obawiam się o możliwe pęknięcia.Można skuć i zrobić z grubszego pustaka a na górze położyć gotowe betonowe nadproża. 1 dzień roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts