Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja termiczna wentylacji.

Lucyk102

Recommended Posts

Witam

Zamierzam robic wentylację w domu parterowym z nie użytkowym poddaszem. I moje pytanie polega jaka izolację termiczną zastosować. W części mieszkalnej muszę pod sufitem poprowadzić kanały do łazienki i pralni. Zależy mi na jak najmniejszej stracie wysokości sufitu. Jak zastosuje wełnę samoprzylepna z folią aluminiową 3cm grubości pod sufitem nie będzie skraplać się woda gdy będzie cofka w mroźne dni ? Powyzej stropu gdzie nie będzie ogrzewane mogę dać grubsza izolację. Ale najbardziej zależy mi na jak najcieńszej izolacji pod sufitem.

Witam

Zamierzam robic wentylację w domu parterowym z nie użytkowym poddaszem. I moje pytanie polega jaka izolację termiczną zastosować. W części mieszkalnej muszę pod sufitem poprowadzić kanały do łazienki i pralni. Zależy mi na jak najmniejszej stracie wysokości sufitu. Jak zastosuje wełnę samoprzylepna z folią aluminiową 3cm grubości pod sufitem nie będzie skraplać się woda gdy będzie cofka w mroźne dni ? Powyzej stropu gdzie nie będzie ogrzewane mogę dać grubsza izolację. Ale najbardziej zależy mi na jak najcieńszej izolacji pod sufitem.

Cofka jest niedopuszczalna, nawet w mroźne dni. Jeśli występuje to wentylacja jest wadliwie zaprojektowana/wykonana. Projekt wentylacji grawitacyjnej powinien obejmować nie tylko kominy/kanały went. ale też np. nawiewniki w oknach (ich liczbę/powierzchnię, rozmieszczenie). Jeśli dopiero to robisz to masz jeszcze szansę zrobić went. poprawnie.

W strefie ogrzewanej kanały nie muszą być izolowane. 3cm wełny to będzie aż nadto. W strefie nieogrzewanej powyżej stropu ocieplenie 5cm wełny z paroizolacją (folia alu) jak najbardziej konieczne.