Arczi_1KV 06.03.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cześć, Temat był już wielokrotnie wałkowany ale zdaje się (o ile szukałem dość wnikliwie), że nikt go nie wyczerpał. Czy są godne polecenia piece mogące pracować na 2 paliwach bez zmian konstrukcyjnych jak np. https://kotlospaw.pl/duoko/ , gdzie sama przekładka kosztuje połowę ceny kotła? Technologie grzewcze rozwijają się także w zakresie spalania paliw stałych, może pojawiło się na rynku coś wartego uwagi? Najlepiej gdyby ktoś już tą drogę (ekogroszek -> pellet) przeszedł i pochwalił się wynikiem.Na forum pojawia się nieraz fraza "utylizacja pelletu", właśnie tego efektu chciałbym uniknąć. Jest paru producentów chwalących się projektami 2-paliwowymi. Może przynajmniej ktoś wypowie się odnośnie: KLIMOSZ COMBI S4 vs. EKO-PKW V Elektromet vs. KBO Eko Ceramik Plus Klimosz ma niezły marketing i w karcie produktu kładą silny nacisk na tą 2-paliwową funkcjonalność ale czytałem wiele negatywnych opinii na ich temat (głównie serwis) Dla bardziej wnikliwych, lubiących fabułę: dom lata 60; 200m2; brak ocieplenia; DUŻE dofinansowanie samorządu lokalnego (tylko na wymianę kotła, tylko W TYM ROKU); w przyszłości ocieplenie i przejście na pellet / przejście na pellet po ecoataku na węgiel) Bardzo proszę nie offtopicować, w każdym poście wszyscy liczą moc kotła i dywagują na temat pomp ciepła. To nie jest tematem tego wątku. Z góry dziękuję za pomoc.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 06.03.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 technologie grzewcze rozwijają się także w zakresie spalania paliw stałych, może pojawiło się na rynku coś wartego uwagi? Technologia spalania paliw stałych jest znana od ponad 100 lat. Tu nie chodzi o technologię tylko o coraz większe wygodnictwo za którym muszą nadążyć producenci kotłów. Co do kotła dwu paliwowego o który pytasz bezsensownym jest wydawać kasę na kocioł którego paliwa nawzajem się wykluczają (czystość wymiennika i jego sprawność). Jeśli zamierzasz w przyszłości przejść na pellet po ociepleniu domu a chcesz skorzystać z dofinansowania zainwestuj w kocioł zgazowujący 18 kW (drewno, węgiel) z buforem ciepła 1000 L. Będziesz miał kocioł porównywalny w użytkowaniu do kotła automatycznego z najmniejszymi kosztami utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.03.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Daj spokój z kopcącym paliwem stałym montuj pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.03.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Bardzo proszę nie offtopicować, w każdym poście wszyscy liczą moc kotła i dywagują na temat pomp ciepła. To nie jest tematem tego wątku.To o co tu pytasz – nie znajdziesz tu tego, bo gdyby coś było takiego, to by ktoś już coś dawno temu napisał o tym a jak zauważyłeś nigdzie z niczym podobnym się nie spotkałeś – ja również ale może tu coś wypatrzysz albo czegoś na ten temat się dowiesz : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/30-kot%C5%82y-z-podajnikiem/ Ps. Użyj z wykrzyknikiem czerwonego trójkąta. Pozdro. Daj spokój z kopcącym paliwem stałym montuj pompę ciepła.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=8031081&viewfull=1#post8031081 i ci jeszcze pokażę jak węglem jarasz – mam dowód na to – PODAJ – to co w powyższym jest zawarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.03.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Wszelki węgiel powinnien zostać zakazany a węglowi naganiacze zakneblowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.03.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 DUŻE dofinansowanie samorządu lokalnego (tylko na wymianę kotła, tylko W TYM ROKU); w przyszłości ocieplenie i przejście na pellet / przejście na pellet po ecoataku na węgiel)Napiszesz coś o tym jak to u Ciebie faktycznie z tym jest, bo wedle tego :https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361073-Czyste-powietrze-jak-to-jest-z-t%C4%85-papierologi%C4%85 w czasach prosperity z tym kiepsko było a teraz w dobie zapaści gospodarczej wszem i wobec głoszą, że na nic pieniędzy nie mają a na dofinansowanie j/w pieniędzy jest masa tylko brać. Wszelki węgiel powinnien zostać zakazany a węglowi naganiacze zakneblowani.Najpierw PC sobie kup do tej totalnie nie ocieplonej chaty a później innych molestuj by za twoim przykładem PC sobie kupili. Jeśli o węgiel chodzi - zgodnie z tym co napisałeś - zaknebluj się - chciałeś więc masz : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364413-Rz%C4%85d-chce-wiedziec-wszystko-o-piecach&p=7967704&viewfull=1#post7967704 Za dużo popiołu powiadasz. [ATTACH=CONFIG]447606[/ATTACH] Wyprzyj się tego : twój węgiel i twoja zrembka jak pisałem zasadniczo śmieci a ty kit wciskasz, że ona ma 16MJ/kg dokładnie tyle samo co drewno sosnowe – w uzupełnieniu tego co już wklejone zostało : ależ ty obrzydzenie do siebie czuć musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.03.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Jeśli jest możliwa zamiana w tym kotle palnika to można by się zastanowić .Tylko pytanie ile będzie taka hybryda kosztować i czy warto ubabrać kocioł groszkiem?.Moim zdaniem to jest mega wyzwanie dla kupującego .Ponieważ trzeba nauczyć się palić.To nie jest Winghager ,że wciskasz guzik i jedziesz z koksem a znając podejście i fachowość producentów co do pierwszego odpalenia to loteria.Ta dotacja tylko na kocioł czy inne źródło też może być? Bo jeśli tak to mimo ,że budynek jeszcze nie ocieplony to w paliwo stałe bym się nie pchał,ale jak ludzie dostają dotacje to czasami logicznie nie myślą.Później przychodzi refleksja po czasie jak paliwożerny potwór już stoi i nie ma co z nim zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.03.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 KLIMOSZ COMBI S4 vs. EKO-PKW V Elektromet vs. KBO Eko Ceramik Plus Mógł byś łaskawie linka tego kotła wkleić tak by dokładnie było wiadomo jak on wygląda i ile kosztuje. Jeśli jest możliwa zamiana w tym kotle palnika to można by się zastanowić . No jak – Ty wiesz jak w twoim palnik wygląda i czym się różni od tych wszystkich obecnych na groch lub pellet - teraz dalej jeśli o podajnik chodzi w twoim wiesz jak wygląda a w tym sugerowanym – on pellet ma podawać czy trociny – następną sprawą do tego jest sterowanie – jakoś nie słyszałem o tym jeszcze by fabrycznie kotły na groch lambdy miały montowane a na pellet mają. Tak, że widzisz jak napisałeś – nic tylko zacząć wieszać za nogę głową w dół tych co taki kit wciskają i taki chłam sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi_1KV 06.03.2021 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Napiszesz coś o tym jak to u Ciebie faktycznie z tym jest Ogólnie rzecz biorąc z PCP oprócz osób fizycznych mogą skorzystać samorządy lokalne (np.gminy). Tak jest też i w tym wypadku, ale oprócz tego samorząd dokłada 2x tyle z własnego budżetu - warto. Samo PCP - "dobrze, że jest" ale bez kredytu przy większych inwestycjach się raczej nie obejdzie: https://czystepowietrze.gov.pl/wp-content/uploads/2020/05/tabela3.png Mi do ocieplenia i stolarki okiennej dołożyliby 20k, ale pula na rok może się skończyć przed moim wnioskiem. Sam wniosek jest łatwo złożyć przez obywatel.gov. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi_1KV 06.03.2021 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Mógł byś łaskawie linka tego kotła wkleić tak by dokładnie było wiadomo jak on wygląda i ile kosztuje. To porównanie 3, deklarujących 2-paliwowość: https://www.klimosz.pl/oferta/kotly-5-klasy/klimosz-combi-s-z-palnikiem-retortowym-kociol-5-klasy https://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/488/eko-kwp-v http://www.kotlobud.pl/69,kociol-eko-ceramik-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.03.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Samsu tak na szybkiego tam zalukałem i tam są dwa palniki zamienne .Przez co rozumiem ,że w zależności od paliwa będziemy taki palnik montować lub demontować.Co prawda nie widać przekroju kotła który by nam coś powiedział o nim samym.Kotły z typowym palnikiem do ekogrochu w którym można palić peletem są właśnie do utylizacji jego.Tylko obawiam się jednak ceny takiej hybrydy z dwoma palnikami która może zahaczyć o jakieś źródło bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.03.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) To porównanie 3, deklarujących 2-paliwowość: https://www.klimosz.pl/oferta/kotly-5-klasy/klimosz-combi-s-z-palnikiem-retortowym-kociol-5-klasy https://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/488/eko-kwp-v http://www.kotlobud.pl/69,kociol-eko-ceramik-plus No właśnie te co podałeś służą do utylizacji peletu:D to dla bogatych lub biednych co z torbami chcą po sezonie pójść.Chociaż mam kolegę który chyba w defro dwupaliwowym peletem palił i sobie chwalił tylko ,że on kosztów nie liczył bo spore pieniądze co miesiąc zarabiał i w domku ocieplonym 120m spalał 4-5 ton peletu. Edytowane 6 Marca 2021 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi_1KV 06.03.2021 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Jeśli jest możliwa zamiana w tym kotle palnika to można by się zastanowić.Tylko pytanie ile będzie taka hybryda kosztować i czy warto ubabrać kocioł groszkiem? Nie trzeba pytać. Wszystko w ulotce https://kotlospaw.pl/assets_kotlospaw/uploads/2018/07/DuoKo-zmiana-palnika.pdf Ta dotacja tylko na kocioł czy inne źródło też może być? Bo jeśli tak to mimo ,że budynek jeszcze nie ocieplony to w paliwo stałe bym się nie pchał,ale jak ludzie dostają dotacje to czasami logicznie nie myślą.Później przychodzi refleksja po czasie jak paliwożerny potwór już stoi i nie ma co z nim zrobić. Tak, może być, ale tej samej wielkości, czyli to co dla kotła może być nawet 70% wartości całkowitej, dla pompy ciepła jest <10% Paliwa stałe to wybór ekonomiczny, nie łatwy ani przyjemny. Jak dla mnie niech mi postawią pod domem mikro-elektrociepłownie i tylko podepną rurką ciepłą wodę. Mogą ją nawet zasilić U235 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.03.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Nie trzeba pytać. Wszystko w ulotce https://kotlospaw.pl/assets_kotlospaw/uploads/2018/07/DuoKo-zmiana-palnika.pdf [ATTACH=CONFIG]453781[/ATTACH] Tak, może być, ale tej samej wielkości, czyli to co dla kotła może być nawet 70% wartości całkowitej, dla pompy ciepła jest <10% Paliwa stałe to wybór ekonomiczny, nie łatwy ani przyjemny. Jak dla mnie niech mi postawią pod domem mikro-elektrociepłownie i tylko podepną rurką ciepłą wodę. Mogą ją nawet zasilić U235 No ale co Ty podałeś cenę samego palnika.Ile ta hybryda cała kosztuje.czyli kocioł z dwoma palnikami????Przeszedłem wszystkie etapy grzania które przed sobą stawiasz i powiem Ci ,że naprawdę sa lepsze sposoby grzania bezobsługowego w cenie obsługowych i przy tych samych kosztach.Stoja przed tobą dw a auta jeden z manualem drugi w automacie który kosztuje kapkę więcej .Automat pali mniej a Ty mówisz "Nie, wybieram tego z manualem"Nosz ja pitolę Jakieś Mongoły w tej Twojej gminie są ,że taka dysproporcja w dotacji.Na Twoim miejscu wziął bym na termomodernizację i na coś nie stałopalnego ale to jest tylko moje zdanie. Edytowane 6 Marca 2021 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi_1KV 06.03.2021 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Chociaż mam kolegę który chyba w defro dwupaliwowym peletem palił i sobie chwalił tylko ,że on kosztów nie liczył bo spore pieniądze co miesiąc zarabiał. Przejrzałem ich propozycje. Jeśli mieli taką to już od niej odeszli. Abstrahując, w PCP można dostać 9k na zakup kotła na pellet o podwyższonym standardzie (pyły <20mg/m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi_1KV 06.03.2021 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 No ale co Ty podałeś cenę samego palnika.Ile ta hybryda cała kosztuje ???? Nie ma hybrydy. Jest serwis i przekładka - zostawiają kocioł i wymieniają podajnik -> palnik (kocioł 24 kW 12100zł z podajnikiem + 7125zł za zamianę na palnik, w późniejszym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 06.03.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Tym 24kw to ty changar chcesz ogrzewać czy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.03.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Panoczki - no skoro mowa o kasie - zasadniczo przy wykluczeniu w tym standardów, to może coś takiego jak na początku w tym temacie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?370021-Picc-na-pelet-czy-ekogroszek&p=8031578 - zasadniczo tu już oszczędność jest a przy okazji Arczi luknij na to jakiej mocy kocioł będziesz musiał na początku mieć a po ociepleniu o jakiej mocy palnika będziesz potrzebował, to że palniki zamienić ci mogą ale wymiennik ten sam zostanie i co - przez to spaliny tak niską temperaturę mieć mogą, że nie będzie Ci to chciało hulać. Z tym "Jak dla mnie niech mi postawią pod domem mikro-elektrociepłownie i tylko podepną rurką ciepłą wodę" się tak nie rozpędzaj i najpierw zobacz ile MJ kosztuje. Ci co w blokach z ogrzewania sieciowego korzystają, to oni to wiedzą i nie słyszałem by się tym cieszyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.03.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Tym 24kw to ty changar chcesz ogrzewać czy co??? No dokładnie ,a jeszcze po termomodernizacji to i dwa hangary ogrzeje i w kotle smoła ciurkiem będzie lecieć Trochę dziwny ten technix czy jak go tam zwą za mało szczegółów tam widać i jakoś nie chcą się tym specjalnie pochwalić.Podpadziocha bo gdyby to było takie niby proste to większość firm by to miała w swojej ofercie .Coś musi być na rzeczy i jeszcze ta cud cena.W garbate aniołki trzeba wierzyć Edytowane 6 Marca 2021 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 06.03.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Trochę dziwny ten technix czy jak go tam zwą za mało szczegółów tam widać i jakoś nie chcą się tym specjalnie pochwalić.Podpadziocha bo gdyby to było takie niby proste to większość firm by to miała w swojej ofercie .Coś musi być na rzeczy i jeszcze ta cud cena.W garbate aniołki trzeba wierzyć One zasadniczo wszystkie takie same są ale jeśli chodzi o cenę kotła z retortą a z nim, to różnica w cenie znaczna jest - dla mnie to rewela żadna - cóś jak by retortę na bok przewrócił a swoje kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts