Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETA czy ŻALUZJE - dyskusja

anka5

Recommended Posts

Witam

Pytanie jak w temacie .Zaluzje miałam juz w bloku ale kuchnia była od strony północnej. W nowym domku kuchnia jest od południa no i w dodatku od strony głównego wejścia .Jakie są wasze doświadczenia w zasłanianiu okien. Mam dylemat bo jak zamontuje roletę to nic nie będzie widać na zewnatrz a żaluzje gorzej utzymac w czystości . No i jeszcze jedno pytanie na co mam zwracac uwagę przy ewentualnym wyborze żaluzji. Okna mam drewniane - sosnowe pomalowane lakierem lazurowym na mahoń . Sciany oliwkowe. Kolor mebli mniej więcej wybrany ale realizacja ich dopiero w przyszłym roku .

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pytanie jak w temacie .Zaluzje miałam juz w bloku ale kuchnia była od strony północnej. W nowym domku kuchnia jest od południa no i w dodatku od strony głównego wejścia .Jakie są wasze doświadczenia w zasłanianiu okien. Mam dylemat bo jak zamontuje roletę to nic nie będzie widać na zewnatrz a żaluzje gorzej utzymac w czystości . No i jeszcze jedno pytanie na co mam zwracac uwagę przy ewentualnym wyborze żaluzji. Okna mam drewniane - sosnowe pomalowane lakierem lazurowym na mahoń . Sciany oliwkowe. Kolor mebli mniej więcej wybrany ale realizacja ich dopiero w przyszłym roku .

Ja zdecydowałam się na żaluzje drewniane :) Czekam tylko na meble kuchenne, żeby dobrać kolorystycznie

Haniu

ponawiam pytanie....czy orientujesz sie w cenach tych rolet?

Zamawaiałem na Bartyckiej rolety rzymskie - wyszło w sumie 1750 PLN za trzy rolety o nastepujących wymiarach ( szer x wys):

1) 175 x 180

2) 90 x 260

3) 170 x 260

Szycie wyszło cos 700-750, 3 mechanizmy z 500-600,

reszta materiał tani - podobno przeceniony z 120 na 58 bo końcówka i Pani mi jeszcze z resztki uszyła 2 poduszki

Haniu

ponawiam pytanie....czy orientujesz sie w cenach tych rolet?

Zamawaiałem na Bartyckiej rolety rzymskie - wyszło w sumie 1750 PLN za trzy rolety o nastepujących wymiarach ( szer x wys):

1) 175 x 180

2) 90 x 260

3) 170 x 260

Szycie wyszło cos 700-750, 3 mechanizmy z 500-600,

reszta materiał tani - podobno przeceniony z 120 na 58 bo końcówka i Pani mi jeszcze z resztki uszyła 2 poduszki

sorry Teska nie dostrzegłem że Ty ze Szczecina więc Bartycka odpada ale masz orientacyjną cenę rolet. Dużo kosztuje uszycie ( może przeplacilem) więc jak umiesz szyć to w muratorze 12/2004 jest jak to powinno być uszyte. Ale są różne kruczki o ktorych ktoś kto to trzepie w dużych ilościach to wie, a niewprawny moze dać ciała. Montaż mozna zrobić samemu - teoretycznie proste, ale sie z tym bujałem całą niedzielę ( jazda do budmarketu po nowe wiertło, wieksze kołki, belka stropowa tez mi przeszkadzała no troche pod górke miałem, zaoszczedziłem jednak ponad 2,5 stówki na montażu bo pan tyle krzyknął za wywiercenia 22 dziur w suficie

• 4 months później...

Podoba mi sie i jedno i drugie.

Mąż natomiast chce zaluzje.

Ja juz sama nie wiem, zaluzje sie kurza i ciezko je umyc. Ale plusem ich jest to, ze mozna je zasunac jak sie chce - delikatnie (tak, że promyczki slonca wpadaja do mieszkanka) lub calkowicie, nie wpuszczaja ciepelka do mieszkania (te aluminiowe).

A rolety jak rolety - maja tylko ciekawe kolory.

Co polecacie?

ja mam roletki praepuszczające światło i mimo zasłoniętych w salonie jest widno ale światło nie razi, ale prawdą przed słońcem ochronią, ale przed ciepłem raczej nie. Oczywiście możesz kupić sobie super przycieniające.

Ja kupowałam też rolety bo było montowanie bezinwazyjne a mam gwarancję na okna

Bardo lubie rolety rzymskie, ale ich uszycie w Polsce jest kosztowne, chyba ze szyje sie samemu :) U nas w 3 sypialniach i lazienkach beda wlasnie takie rolety. Na rolety rzymskie wychodzi mniej materialu niz na zaslony, a kiedy sa dobrze uszyte i z ladnego materialu (na porzadnej potrzewce), to zawsze wygladaja elegancko.

Witam /jesli pojawie sie 2x to przepraszam./

Podobnym rozwiazaniem , tylko nieco drozszym sa "Duetki" i "Screen".Te pierwsze wygladaja delikatniej , gdyz rozwijaja sie w formie subtelnej pliski, i sa tak cienkie , ze wchodza w zaglebienie szyby w ramie.Te drugie latem moga sluzyc jako moskitiera, zatrzymuja UV nie pozbawiajac nas tlenu i widoku za oknem / ja widze, mnie nie widza - jak w lustrze weneckim/

Z czystym sumieniem polecam Helios w Poznaniu http://www.helios.poznan.pl - sprawdzalem.

Na rolety rzymskie wychodzi mniej materialu niz na zaslony, a kiedy sa dobrze uszyte i z ladnego materialu (na porzadnej potrzewce), to zawsze wygladaja elegancko.

Wyglada elegancko ale troche pieprz...a z tym jest! Zwłaszcza jak ma sie załozone przy oknach balkonowych i roleta obejmuje 2 skrzydła z 3. Chyba nastepnym razem bym wział tak by każde skrzydło miało swoja roletę. Nawet za cene wiszacego łańcuszka po sroku przejscia bo drzwi harmonijkowe. Przy zaslonie jdnym ruchem odslaniasz okno a tu jakbyć wciagał flage na maszt.