Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETA czy ŻALUZJE - dyskusja

anka5

Recommended Posts

Polly to, że Twoje rolety nie zaciemnialy a tylko rozpraszaly swiatlo nie bylo ich wadą a Twoim wyborem (lub wyborem osoby ktora Ci je sprzedala) mozna było wybrać rolety zaciemniajace i zastosowac cienka firanke ktora dopelni estetyki okna.

A co do żaluzji drewnianych to bardzo ładne rozwiązanie ale do pomieszczen widnych z dużą ilością okien. takie zaluzjie zarowno zlozone jak rozlozone zabieraja duzo swiatla.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak się kupuje najtańsze rolety w supermarkecie, to nie ma co się dziwić, że słabo zaciemniają. Na dodatek przy uchylonym oknie majtają na boki jak wiatr zawieje.

Ja mam rolety ecru w kasetkach, montowane przez firmę, nie podgumowane, bo nie chciałam całkowitego zaciemmnienia. I jestem bardzo zadowolona.

Polecam przy zakupie skierować kawałek materiału pod światło i zaobserwować różnicę w kolorze i stopień przepuszczania światła.

• 1 year później...
  • 5 months później...

Zdecydowanie rolety, chyba, że żaluzje drewniane - w stylu południowym. Nie dla żaluzji - bo przecierają się sznurki, ciężko je czyścić, a dziurki przez które są przewleczone sznurki i tak wpuszczają światło do środka.

Roletę - można zdjąć i wyprać (chyba, że jest gumowana - to trzeba ścierką lub szczotką mokrą przetrzec z jednej strony). Zakrywa słońce na całej powierzchni, nigdzie nie przepuszcza wiązek światła. No i sznurki a wlasciwie "łancuszki" od rolet są bardziej wytrzymałe.

Zdecydowanie żaluzje :wink:

Drewniane są śliczne, ale aluminiowe też lubię - cała gama kolorów.

Przede wszystkim można w pełni regulować natężenie światła i widoczność. Roleta, żeby całkiem zaciemniała musi być bardzo gruba, a i tak, po zapaleniu światła w mieszkaniu "prześwieca". Żaluzje można ustawić, np. żeby słońce nie raziło, nie odbijało się w tv itp., ale jednocześnie jest jasno w pomieszczeniu. Można i tak, żeby całkiem zaciemnić i daje to każda żaluzja.

Można je ustawić tak, że z zewnątrz nie widać nic, a od środka nie przesłaniają całkiem świata - rolety są tylko "on-off".

Są już systemy z klapkami zasłaniającymi dziurki od sznurków, tak, że po całkowitym zamknięciu nie ma smug światła.

Ostatnio montowałam żaluzje ok. 10 lat temu - przeżyly 2 rosnących dzieci (nie moich :wink: ), 3 koty, normalne codzienne odkręcanie i ustawianie - żaden sznurek się nie zerwał. Dalej są w pełni sprawne.

Do mycia można je odpiąć od okna, wrzucić do wanny z ludwikiem, czy czym takim, po 15 min. płukanie prysznicem. Po obcieknięciu wieszam i z głowy. Zero problemów. Jedyny minus, to że jak są odpinane, to nie mają tej kasetki chowająej mechanizm na górze - ale to się już mogło zmienić, ostatnio szukałam rok temu :roll:

Są montowane płasko na oknie - nie ma problemów z kasetą jak w wątku obok "problem z montażem rolet".

Jedyna przewaga, wg mnie, rolet to cena - dobre żaluzje niestety są drogie, a tanie faktycznie się rwą.

Ja wybiorę żaluzje, może drewniane...Rolety trudno utrzymać w czystości, wystarczy że ktoś dotknie brudnymi palcami i na jasnych roletach zostają plamy. A prania rolet sobie jakoś nie wyobrażam! :-? Poza tym sznureczek od rolet też po jakimś czasie robi się brudny od paluchów! Brrr...Dlatego jak już coś, to zamiast sznureczka polecam koraliki. :wink: Problem z żaluzjami polega na osiadaniu kurzu i częstym wycieraniu po kolei każdej żaluzji :( Ale wolę to niż pranie rolety :lol: :lol:

No chyba że ktoś kupi granatowe...

Problem z żaluzjami polega na osiadaniu kurzu i częstym wycieraniu po kolei każdej żaluzji :( Ale wolę to niż pranie rolety :lol: :lol:

Popytaj o te odpinane, nie wszyscy sprzedawcy je mają, ale to super sprawa - nawet drewniane będzie łatwiej odkurzyć, jak się je zdejmie z okna.

He he he, mam granatową, jakiś czas temu zaczęła się odklejac, mąż zdjął poprawił, powiesił.......... ale nie zauwazył, że dziecię przeszło po niej gołymi stópkami :D ślady stópek pięknie wyglądały na wiszącej już rolecie, ale zauważyłam dopiero ja po powrocie do domu. Jakiś czas były - przyznam się, że szkoda było mi je zmyc - poprawiały mi humor 8)

Problem z żaluzjami polega na osiadaniu kurzu i częstym wycieraniu po kolei każdej żaluzji :( Ale wolę to niż pranie rolety :lol: :lol:

Popytaj o te odpinane, nie wszyscy sprzedawcy je mają, ale to super sprawa - nawet drewniane będzie łatwiej odkurzyć, jak się je zdejmie z okna.

Mam złote z fakturą przypominającą brokat - kurzu po roku prawie nie widać. Pod tym względem są dużo lepsze od białych, które miałam poprzednio i nie polecam.

• 3 months później...

urządzamy sie dalej 8)

powstał problem żaluzji-jakie?gdzie?za ile?

w skrzynce pocztowej mamy pełno ulotek-wszyscy obiecują tanio,szybko i przepięknie :lol:

mamy ramy w oknach drewniane-ciemna wiśnia,czy wybierać żaluzje pod kolor?

co łatwiej sie sprząta:żaluzje czy rolety?

wiem też że w Ikei też robią zaluzje-czy ktoś ma i jaka jest ich jakość?

zapraszam wszystkich serdecznie do wymiany doświadczeń :D

Witam. Jeśli chodzi o osłony to jest tego sporo.

Ja osobiście nie jestem zwolenniczką roletek. Wchodzą w światło szyby to raz poza tym sa dwie opcje albo zasłonięte albo odsłoniete. Poza tym ta obudowa roletek jest kiczowata.

Lepszym według mnie rozwiązaniem są żaluzje. Kąt regulacji płatkami jest duży.

Poza tym na oknach drewnianych super wyglądają. Moga być drewniane, bambusowe lub drewnopodobne.

Zaluzje moga być na szybie lub na całej wnęce okiennej. Bomba.

Na duże przeszklenia np. okna tarsowe swietnie wyglądają tzw. panel trucki.

Ale ile zainteresowanych tyle opini.

Zyczę najlepszych wyborów :D

My mamy prawie wszystko: :D

salon, pokoje: rolety + firanki

sypialnia: firanka + zasłony

kuchnia: firanka + żaluzja metalowa

łazienka, kotlownia: żaluzje metalowe

wiatrołap: żaluzja drewniana

Jak dotąd z wyboru jesteśmy bardzo zadowoleni.

Pewna niedogodnością rolet jest nieotwieranie się skrzydła okna na pełną szerokośc: kaseta dotyka ściany (wnętrza otworu okna)

Co do żaluzji to czyszczenie rzeczywiście jest uciążliwe ale bez przesady :)