YAR0 12.01.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 W poprzednim domu miałam żaluzje i muszę przyznać, że nigdy więcej... Dokładnie tak samo, z tą różnicą że ja w obecnym mieszkaniu mam żaluzje:( Ale już niedługo:( W nowym planujemy rolety. Czy ktoś ma rolety z materiału tak dobrze przepuszczającego światło jak firanki? Żeby stale mogły być zasłonięte (mieszkanie na parterze...). A może jest jakieś prostsze (i tańsze) rozwiązanie na przesłonięcie okna niż rolety, które i tak ciągle będą zasłonięte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiulka999 12.01.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 a ile tak orientacyjnie kosztuje metr żaluzji? bo u nas już atakują ze wszystkich stron z ofertami i "okazjami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 19.02.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam ,Przyłączam się do pytania Kasiulki999,może ktoś wklei zdjęcia swoich rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.02.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 my mamy materiałowe. Jak na razie sprawdzają się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 19.02.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Yaro na parterze moje rolety rzymskie z IKEA - bardzo tanie, światło przepuszczają, czasem nie podciągam ich cały dzień http://img149.imageshack.us/img149/2630/30012008089ar8.jpg http://img149.imageshack.us/img149/8739/30012008035vd7.jpg możesz wezwać fachowca i wybrać tkaninę na rolety okienne, która przepuszcza światło, no coż tak miałam mieć w łazience, niestety jest ciemno podejrzewam, że próbka nie równa temu co mi zamontowano, rolety nie wyrzucę, teraz myślę o naklejeniu folii od dołu; tutaj rolety z CASTORAMY - białe, przepuszczające, naokienne, około 60/70zł, jest jeszcze słomka http://img148.imageshack.us/img148/9440/hpim0213rh0.jpg no i jesli chodzi o żaluzje, mam drewniane z Leroya, też naokienne, około 65 zł za sztukę, 2 sztuki na okno 150x150, nawet otwarte mało przepuszczają światło http://img152.imageshack.us/img152/3843/hpim0212zs1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.02.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 mam rolety zewnętrzne, jestem bardzo zadowolona http://images32.fotosik.pl/148/f48df8f9b6fc4122.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 20.02.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Yaro na parterze moje rolety rzymskie z IKEA - bardzo tanie, światło przepuszczają, czasem nie podciągam ich cały dzień novi_ana a czy sprawdzałaś czy po zapaleniu światła w domu, na zewnątrz widać co się dzieje? Chodzi mi o to czy jest to tylko zarys, czy widać "wszystko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 20.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 sprawdzę dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.02.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Proponuję "pliski" - to taka harmonijka.Bardzo praktyczne i estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niania 21.02.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Pliski są świetne - nad tradycyjnymi roletami mają tą przewagę, że można jeś ciągnąć do dołu, w górze zostawiając prześwit, co daje nam zasłonięte okno i światło w pokoju (coś na kształt "zazdrostek").Wadą jest to, ze strrasznie dużo sobie za nie liczą! Ja mam żaluzje drewniane z ikei - koszt nieduży (65 zł za sztukę 60x155 cm), do wyboru jasne, ciemne lub malowane na biało.Co do jakości, jest ok, choć oczywiście nie taka, jak w zaluzjach za 200zł/sztukę.No, ale cena też inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 21.02.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W sypialniach mamy rolety nie przepuszczajace światła, natomiast w salonie mamy żaluzje plisse-super sprawa-mozna nimi regulować doswietlenie pokoju na przeróżne sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 21.02.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 w sypialni bedzie firanka, natomiast w salonie mamy wielkie okna i chcialabym aby były widoczne, w tej sytuacji wydaje mi sie ze zaluzje beda najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 21.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Yaro na parterze moje rolety rzymskie z IKEA - bardzo tanie, światło przepuszczają, czasem nie podciągam ich cały dzień novi_ana a czy sprawdzałaś czy po zapaleniu światła w domu, na zewnątrz widać co się dzieje? Chodzi mi o to czy jest to tylko zarys, czy widać "wszystko" widać zapalone lampy mebli już nie.. no ale przy oknie nikt nie stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 21.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Tym się zajmuję w stopce są foty.Proszę pytać chętnie pomogę i doradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.02.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Yaro na parterze moje rolety rzymskie z IKEA - bardzo tanie, światło przepuszczają, czasem nie podciągam ich cały dzień novi_ana a czy sprawdzałaś czy po zapaleniu światła w domu, na zewnątrz widać co się dzieje? Chodzi mi o to czy jest to tylko zarys, czy widać "wszystko" widać zapalone lampy mebli już nie.. no ale przy oknie nikt nie stał my też mamy rolety materiałowe w bardzo jasnym kolorze (ecri), z przepuszczaniem światła to jest raczej średnio - choć niby miały przepuszczać sporo, natomiast jeśli chodzi o to czy wieczorem przy zapalonym świetle robi się "teatrzyk" to też nas to nurtowało i sprawdzaliśmy czy widać zarys sylwetki czy nie, więc widać tylko jak ktoś stoi bezpośrednio przy samym oknie cień (zarys) tej osoby, natomiast metr od okna już nic ie widać . do np. pomieszczeń gospodarczych można zastosować folię na szybę (imitującą szronione szkło) - idealnie przepuszcza światło a nic przez nią nie widać, szwagier u siebie przetestował - w pomieszczeniu mieszkalnym (do połowy okna od dołu folia, a od góry roleta, więc jak podniesie roletę to ma światło a nic nie widać co w środku) i jest na prawdę oki - a wścibskie oczy sąsiada już nic nie dojrzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 JANINKI-AMORKI82właśnie myślę o tej folii w łazience, mam roletę na oknie w kasetce, która miała przepuszczać światło.. efekt może nie najlepszy, przypomina mi centrum medyczne, ale szkoda wyrzucać szare rolety z okna i wnęki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30079228http://www.allegro.pl/item313852312_folia_matowa_imitacja_piaskowanego_szkla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.02.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 JANINKI-AMORKI82 właśnie myślę o tej folii w łazience, mam roletę na oknie w kasetce, która miała przepuszczać światło.. efekt może nie najlepszy, przypomina mi centrum medyczne, ale szkoda wyrzucać szare rolety z okna i wnęki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30079228 http://www.allegro.pl/item313852312_folia_matowa_imitacja_piaskowanego_szkla.html trochę drogawe te folie (oczywiście przy małych oknach to koszt i tak będzie nie wielki), ja bym polecała folie stosowane w reklamie (są tańsze np. ORACAL - przezroczysta matowa - daje właśnie taki efekt jak pisałam wyżej - mleczno/szronione szkło), szwagier ma właśnie taką folię i jest zadowolony - a z opisów w podanych linkach wynika, że efekt jest porównywalny. a jeśli chodzi o szpitalny wygląd to zawsze można to zmienić - zlecając np. wycięcie z tej folii (lub w niej) na ploterze jakiś fantazyjnych wzorków (jeśli będą nieduże to nie będzie nic przez nie widać a szpitalny klimat zniknie) - z tym, że trzeba sie liczyć, że wtedy cena znacznie się zmieni - ale jak jak mówię, jeśli okna są nieduże to i tak nie będzie wielki wydatek. o na przykład coś takiego wymodziłam na szybko (chodzi tylko o to, żeby pokazać, że nie musi to wyglądać szpitalnie): http://images31.fotosik.pl/155/674ae891071db742.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 24.02.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 JANINKI-AMORKI82 nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 24.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Przy naklejaniu folii musisz wiedzieć że folia ta nie może być zagruba i musi posiadać odpowiednie parametry przepuszczania światła.Niespełnienie tych warunków może doprowadzić przez nagrzanie się szyby do jej pęknięcia. Dlatego profesjonalne firmy w oknach plasikowych naklejają od zewnątrz ,aby ciepło pozostało po zew.stronie szyby. Tu była reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karynk 08.12.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Jakie widzicie plusy i minusy posiadania rolet materiałowych a żaluzji drewnianych? Rolety montowane na każde skrzydło okna. U góry kasetka z rolką, po bokach kryte prowadnice lub żyłka.Żaluzje drewniane jak żaluzje... W kolorze złotego dębu, jak okno. Jeśli z czasem zamierzam powiesić roletę rzymską z materiałem"firankowym" to do niej pasować będzie roleta materiałowa czy żaluzja drewniana?Czy któraś z tych kompozycji przejdzie, czy obie są do d...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts