Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETA czy ŻALUZJE - dyskusja

anka5

Recommended Posts

jak zobaczyłam żaluzje drewniane w jedynym oknie, na którym postanowiłam je umieścić, pożałowałam, że na pozostałych są rolety.

niewątpliwą zaletą rolety jest jej niewidoczność. dlatego jeśli chodzi ci tylko o efekt "do spania" - polecam. natomiast roleta stosowana ako ozdoba okna to herezja i paskudztwo w 1. z kolei żaluzje drewniane w oknie wyglądają elegancko, ciekawie, tyle że nie da się ich zupełnie schować (nawet jak się je zsunie, to zajmują te 7-10 cm od górnej krawędzi.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli jak powieszę w salonie żaluzje drewniane to nic więcej na okno - w sensie rzymskiej rolety.

I jak powieszę w sypialniach rolety "do spania" to też nic więcej - przez cały dzień puste okno?

Czy da się połączyć żaluzję drewnianą z roletą rzymską lub firankami (bleeee)?

jak powiesisz na oknach żaluzje, to raczej możesz ozdobić okno zasłonką (firanką też ale nie widzę sensu). wydaje mi się, że rolety ni będzie jak zamontować, ale niech ktoś to potwierdzi (poszperaj - na forum jest masa wątków z inspiracjami okiennymi)

z roletą zwykłą jest mniejszy problem, bo ona po zwinięciu zajmuje mniej miejsca, ale poza funkcją zaciemniania jest po prostu brzydka i "dzięki niej" okna wyglądają łyso. moim zdaniem montowanie tego typu rolet dla ozdoby okna, to błąd w założeniu.

jeżeli nie stać cię na zainwestowanie w docelową ozdobę okna albo nie wiesz co chcesz, to zamiast inwestować w tego typu półśrodki, lepiej zainstalować najprostsze i najtansze zasłonki (przynajmniej nie są montowane do ramy okna) i zmienić to dopiero za jakiś czas.

Ja jestem zdecydowanie fanką drewnianych żaluzji :) Rolet nie lubię, chyba że rzymskie! Zgadzam się z dziewczynami co do funkcii obu tych rozwiązań - żaluzje pełnią zarówno funkcję ozdobną, jak i zasłaniającą, zwykłe rolety tylko tę drugą. Tu, gdzie mieszkam (Irlandia), często żaluzje drewniane stosowane są jako jedyna ozdoba okna (bez firanek), do tego ewentualnie można dac dekoracyjne piękne zasłony po bokach okna. Pozdrawiam.

A ja użytkowałam drewniane żaluzje - miałam je w drewnianej kuchni i naprawdę ślicznie się komponowały.

Ale jedynym minusem i to dużym było czyszczenie, kurzu pełno, między linkami jeszcze trudniej było dotrzeć szmatką. A że to kuchnia to były niestety też tłuste plamy:/ Z myciem niestety tragedia.

• 5 weeks później...

Ja mam żaluzję drewnianą w kuchni. Okno 150x150. Koszt jest zależny od wielu rzeczy: przede wszystkim szerokość lameli 5cm są drogie, 2,5cm prawie o połowę tańsze. Do tego dochodzi sposób podciągania i wykończenia.

Dowiadywałam się swego czasu i koszt takie żaluzji drewnianej 5cm na okno 150x150 to ok. 400-500zł. Nie jest mało ale efekt jest świetny.

Właśnie wczoraj zamontowaliśmy naszą. Cudowny zapach drewna. Na razie na dworze jest ponuro ale myślę, że jak przyjdzie słońce żaluzja i wnętrze stanie się jeszcze piękniejsze poprze wpadające promienie.

My mam taką. Kolor dąb. Koszt 360zł.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/4aBn8LAwAARKqMQOoB.jpg

Minusem żaluzji jest chyba tylko to,że trudno je czyścić :)

No mam nadzieję, że aż tak trudno nie będzie. Te pcv faktycznie brudziły się strasznie. Może te drewniane będą się trochę mniej brudziły :) Poza tym parę osób pisało, że wrzuca je pod prysznic i na dwór do wysuszenia. Podobno nic się nie dzieje.

• 2 weeks później...
miałam w starym mieszkani rolety w sypialni, a że nie lubię firan w oknach to jak je podniosłam to każdy mógł zajrzeć do pokoju. Teraz mam drewniaki w całym domu i uwielbiam je, nie tylko potrafią zaciemnić pokój, ale wpuszczą światlo w takiej ilości w danym momencie ile chcesz, po za tym elegancko wyglądaj w oknie. Jeden minus to cena bo są droższe od rolet

• 1 month później...