Pyrka96 07.03.2021 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Witam, Jestem na etapie projektowania(bardziej wymyślania) swojego wymarzonego domu (tak, tak, zrobię jak architekt przykazał, aczkolwiek wolałbym mieć wszystko ustalone zanim przyjdę do architekta). Jestem prawie, że zielony w kwestii dachu. Zastanawiam się, czy dałoby radę zrobić więźbę, w której krokiew miałaby około 10m długości (byłby też krokwie 8m). Czy jedynym sposobem jest więźba płatwiowo kleszczowa? Może drewno kvh? Pomyślałem o tym, żeby zastosować dużą płatew kalenicową opartą na dwóch słupach żelbetowych, aczkolwiek martwię się, że przy długości 10m krokiew mogłaby się uginać(tym straszą w sieci). Jakieś pomysły? Przerwa międzykrokwiami 80-100cm(może ktoś ma sugestie?). Obrazek z częściową więźbą, głównie chodzi mi o krokwie zaznaczone na czerwono (kąt nachylenia dachu wynosiłby około 30 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrka96 08.03.2021 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Dobra, nie trzeba odpisywać.Wg mnie dach ma zbyt dużą rozpiętość, żeby nie podpierać krokwi w inny sposób niż przy więźbie płatwiowo kleszczowej (nie chcę słupów w sypialniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.03.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Trzeba wprowadzić elementy stalowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts