Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma posadzki

romanik99

Recommended Posts

Powiedzcie mi bo mnie to zastanawia czy układać na to jeszcze folię budowlaną czy od razu styropian.

Ja będę kładł. Najzwyklejszą folię budowlaną 0,2. Jako ochronę izolacji, gdy trzeba będzie po niej chodzić (choćby w takcie układania samego styropianu) oraz jako warstwa poślizgowa między izolacją a styropianem (bo to jednak dwa różne materiały, które mogą różnie pracować a folia zmniejszy tarcie na wypadek np. mikroruchów termicznych).

Położyłbym jakakolwiek folie aby byc pewnym że izolacja nie wchodzi w reakację ze styropianem.

Mowa o hydroizolacji mineralnej. To najbezpieczniejszy rodzaj izolacji, nie w chodzi z niczym w reakcję.

• 2 weeks później...
A czy nie jest tak ze wlasnie przez tą folię będzie zbierala sie tam wilgoć np pochodząca ze srodka domu, a moze i czesciowo od piasku a tak to by swobodnie przez okladziny posadzki odparowala. Tak jak pisalem u mnie jest szlam na posadzce i bedzie ogrzewanie podlogowe na calosci Edytowane przez romanik99

A czy nie jest tak ze wlasnie przez tą folię będzie zbierala sie tam wilgoć np pochodząca ze srodka domu, a moze i czesciowo od piasku a tak to by swobodnie przez okladziny posadzki odparowala. Tak jak pisalem u mnie jest szlam na posadzce i bedzie ogrzewanie podlogowe na calosci

Nawet jeśli coś się zbierze to i tak nie będzie to więcej niż jest tam zamknięte w powietrzu pod folią. Ze środka domu para wodna nie ma jak tam wnikąć - dyfuzja pary idzie z budynku trochę inną drogą.

A wilgoć od piasku, nawet jeśli by przeniknęła od spodu przez hydroizolację pod podłogą to nie odparuje, bo pod ociepleniem będzie zbyt niska temp. Po to pakujemy styropian by jak najmneij ciepła przenikało w dół do podkładu betonowego i gruntu.

• 3 years później...
A wilgoć od piasku, nawet jeśli by przeniknęła od spodu przez hydroizolację pod podłogą to nie odparuje, bo pod ociepleniem będzie zbyt niska temp. Po to pakujemy styropian by jak najmneij ciepła przenikało w dół do podkładu betonowego i gruntu.

Ależ bzdury, Boże jakie bzdury. Jestem jakimś cudotworca skoro mi ubrania wyschly nawet w mróz. Jak można pisać takie głupoty i jeszcze w to wierzyć