qwerty1986 07.03.2021 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Dzień dobry.Mam pytanie odnośnie ściany działowej. Szukałem materiałów i wstępnie zdecydowałem się na silikaty.. Rozmawiałem z majstrem, który będzie robił remont i twierdzi, że silikaty z czasem pękają i nie są tak super jak się wydaje. Polecił płyty gipsowe (Promonta). Który z tych systemów będzie lepszy? Ściana działowa pomiędzy kuchnią, a pokojem oraz pomiędzy pokojem, a korytarzem. Blok z wielkiej płyty >40-50 lat, więc osiadanie ma już za sobą. Na ścianie będą montowane szafki kuchenne, pawlacz. Ściana o grubości 8-10cm. Ściana docelowo będzie malowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 07.03.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Myślę że po prostu nie chce się im wnosić bloczków, które swoje ważą. Które piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 07.03.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Robienie ścianek działowych z sylikatów w wielkiej płycie jest ryzykowne. Nikt nie wie jaki jest strop, co dali majstry w czasie lania betonu (może być więcej gruzu niż betonu), ile się ugnie i czy nie będzie pękać.W wielkiej płycie coś lżejszego - g-k, beton komórkowy. Na pewno nie sylikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 07.03.2021 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) 10 piętro i winda dojeżdża do niego. g-k na pewno nie, bo ściana nie utrzyma obciążeń. Fakt, silikaty są 2x cięższe, niż promonta.Edit: Stropy wytrzymają, bo sąsiad wylewał z 1,5t wylewki samopoziomującej się w dużym pokoju (taki był spadek). Edytowane 8 Marca 2021 przez qwerty1986 dodatkowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts