Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody DC fotowoltaika i oświetleniowe w jednym arocie

Recommended Posts

Witam

Od strychu do garażu mam przeciągnięty arot chyba 40 mm wewnętrznej średnicy, przygotowany pod przyszłą instalację fotowoltaiki. Z poziomu strychu chciałbym do rozdzielni poprowadzić pięć dodatkowych przewodów YDYp 3x1,5 mm służących do oświetlenia 230V pomieszczeń na poddaszu użytkowym.

W związku z tym mam dwa pytania.

1. Czy mozna w jednym arocie puścic razem przewody DC fotowoltaiki i przewody 230V instalacji oświetleniowej?

2. Jeśli mozna to wystarczy zwykły YDYp czy musi byc przewód z lepszą izolacją? Prosze o przykład. Kable DC to byłoby raczej 4 x 6mm i 1 x 16mm

Ewentualnie mogę przewody oświetleniowe puścic poza/obok arota.

Pozdrawiam

Mam podobny dylemat i moim pomysłem było puszczenie napięcia 230V jakimś kablem wysokonapięciowym albo ekranowanym.

Inna sprawa to odseparowanie tego zasilania w samej rozdzielnicy by w przypadku wyładowania piorunem nie poszło bezpośrednio na rozdzilenicę.

Rozważyć też można fizyczną izolację w postaci peszla w peszlu.

Witam

Od strychu do garażu mam przeciągnięty arot chyba 40 mm wewnętrznej średnicy, przygotowany pod przyszłą instalację fotowoltaiki. Z poziomu strychu chciałbym do rozdzielni poprowadzić pięć dodatkowych przewodów YDYp 3x1,5 mm służących do oświetlenia 230V pomieszczeń na poddaszu użytkowym.

Musisz do 5 pomieszczeń prowadzić 5 przewodów YDYp 3x1,5 mm ?

Ponizej wyjasnienie dlaczego tak chce pociágnáć

Witam ponownie

Tak jak pisałem w pierwszym poście większość obwodów elektrycznych oświetleniowych mam jako standardową instalację elektryczną w jednej rozdzielnicy a tylko chyba pięć punktów oświetleniowych pociągniętych bezpośrednio do drugiej rozdzielnicy jako KNX. Planowałem do standardowych obwodów oświetleniowych 10 aktorów załączających dopuszkowych. I tutaj wygrała ekonomia i zimna kalkulacja. Jestem przed założeniem sufitów podwieszanych więc pociągne do tych 10 punktów oświetleniowych osobne przewody (pokoje na piętrze, łazienki, korytarze) bezpośrednio z tej drugiej rozdzielnicy.

Pozdrawiam