Chcę 07.03.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 WitamOd strychu do garażu mam przeciągnięty arot chyba 40 mm wewnętrznej średnicy, przygotowany pod przyszłą instalację fotowoltaiki. Z poziomu strychu chciałbym do rozdzielni poprowadzić pięć dodatkowych przewodów YDYp 3x1,5 mm służących do oświetlenia 230V pomieszczeń na poddaszu użytkowym. W związku z tym mam dwa pytania.1. Czy mozna w jednym arocie puścic razem przewody DC fotowoltaiki i przewody 230V instalacji oświetleniowej? 2. Jeśli mozna to wystarczy zwykły YDYp czy musi byc przewód z lepszą izolacją? Prosze o przykład. Kable DC to byłoby raczej 4 x 6mm i 1 x 16mm Ewentualnie mogę przewody oświetleniowe puścic poza/obok arota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.03.2021 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Mam podobny dylemat i moim pomysłem było puszczenie napięcia 230V jakimś kablem wysokonapięciowym albo ekranowanym.Inna sprawa to odseparowanie tego zasilania w samej rozdzielnicy by w przypadku wyładowania piorunem nie poszło bezpośrednio na rozdzilenicę.Rozważyć też można fizyczną izolację w postaci peszla w peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.03.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Lepiej sprawdź sobie czy Ci wejdzie 5 płaskich przewodów 3x1.5 mm2 + przewody dc do tej rury jednej bo mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chcę 07.03.2021 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Witam.Też tak myślę, ze nie wejdą wszystkie. Chodzi mi raczej o to, czy nie ma przeciwwskazań pod względem przepisów, bądź pod względem technicznym, jakieś indukcje, zakłócenia, przebicia itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.03.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Witam Od strychu do garażu mam przeciągnięty arot chyba 40 mm wewnętrznej średnicy, przygotowany pod przyszłą instalację fotowoltaiki. Z poziomu strychu chciałbym do rozdzielni poprowadzić pięć dodatkowych przewodów YDYp 3x1,5 mm służących do oświetlenia 230V pomieszczeń na poddaszu użytkowym. Musisz do 5 pomieszczeń prowadzić 5 przewodów YDYp 3x1,5 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chcę 07.03.2021 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Ponizej wyjasnienie dlaczego tak chce pociágnáć Witam ponownie Tak jak pisałem w pierwszym poście większość obwodów elektrycznych oświetleniowych mam jako standardową instalację elektryczną w jednej rozdzielnicy a tylko chyba pięć punktów oświetleniowych pociągniętych bezpośrednio do drugiej rozdzielnicy jako KNX. Planowałem do standardowych obwodów oświetleniowych 10 aktorów załączających dopuszkowych. I tutaj wygrała ekonomia i zimna kalkulacja. Jestem przed założeniem sufitów podwieszanych więc pociągne do tych 10 punktów oświetleniowych osobne przewody (pokoje na piętrze, łazienki, korytarze) bezpośrednio z tej drugiej rozdzielnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.03.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Witam. Też tak myślę, ze nie wejdą wszystkie. Chodzi mi raczej o to, czy nie ma przeciwwskazań pod względem przepisów, bądź pod względem technicznym, jakieś indukcje, zakłócenia, przebicia itp. Pozdrawiam Nie ma przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts