meghail 07.03.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Bardzo proszę o pomoc - zdiagnozowany już problem okazał się przerosnąć nas i dalej dokucza. Od długiego czasu borykaliśmy się z brzydkim zapachem w części domu. Po miesiącach szukania przyczyny okazało się, że źródłem problemu jest rura biegnąca z łazienki przez sypialnię do szamba (tej łazienki nie było w planie domu, została wykonana dodatkowo około rok temu w trakcie wykańczania domu). Około dwa tygodnie temu wykonawca ostatecznie rozkuł podłogę w sypialni i część podjazdu przed domem na odcinku, gdzie rura biegnie do szamba. Wymienił odcinek rury na wysokości, gdzie wydobywał się zapach (było to dokładnie w ścianie pod oknem, tak jakby spod listew podłogowych - na tej wysokości, pod ścianą, umieścił pierwotnie łączenie rury). Teraz jedno złącze rury znajduje się w sypialni ok. pół metra od ściany, drugie na podjeździe. Zdawało się, że to rozwiązało problem - stwierdziliśmy, że źródłem zapachu była usterka wymienionego fragmentu rury czy uszczelka na złączu. Wykonawca zostawił na ok. tydzień rozkutą podłogę w sypialni, żeby sprawdzić, czy po wymianie zapach nie wróci. Wszystko było w porządku, więc cztery dni temu zasypał rurę, wylał beton, naprawił wylewkę i położył panele. Wyglądało na to, że sytuacja jest opanowana, jednak wczoraj zapach wrócił - znowu wydobywa się dokładnie pod oknem, w miejscu gdzie rura prostopadle przecina ścianę. Co więcej, wróciliśmy do punktu wyjścia sprzed kilku miesięcy - dziś już zapach przedostaje się też do sąsiedniego pokoju (tak samo jak w sypialni, wydobywa się spod ściany, na granicy podłogi i ściany) oraz do łazienki, z której biegnie rura. Niestety mam wrażenie, że wykonawca nie wie już, gdzie szukać źródła problemu. Chce znowu skuwać podłogę w sypialni, ale bez większego planu i pomysłu. Według mnie zapach cofa się z zewnątrz i „wchodzi” do domu właśnie pod ścianą. Czy powodem może być zdemontowany kominek, który był wcześniej zainstalowany na zewnątrz? Druga łazienka i kuchnia mają osobny odpływ do szamba i tutaj nie ma absolutnie żadnego problemu. Sytuacja jest już na tyle dramatyczna, że jesteśmy gotowi wyprowadzić się z domu, zwłaszcza, że w ciągu dosłownie kilku dni urodzi nam się dziecko, a nie wyobrażam sobie, by noworodek mieszkał w takich warunkach Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy możecie doradzić, co zrobić, by znaleźć źródło zapachu? Z góry dziękuję za każdą poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.03.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Piony kanalizacyjne maja odpowiednią średnicę i są wyprowadzone ponad dach? Szambo ma drożne kominki wentylacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.03.2021 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Ja mam odpowietrzoną studzienkę a pion zamknięty napowietrzaczami nic nie wychodzi ponad dach ale tez i nigdy nie śmierdziało. [ATTACH=CONFIG]453804[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 08.03.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Należało by wykonać inspekcje kanalizacji kamerą sprawdzić czy niema jakiś widocznych uszkodzeń jak nic nie będzie widać to zadymić kanalizacje i po "sznurku" dojść do miejsca "nieszczelności" Jeśli była by potrzebna taka usługa zapraszam do kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts