Gość 29.11.2004 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Witajcie! Czy ktoś z Was ma u siebie taki wynalazek jak piec co na gorące powietrze (wynalazek ze Stanów), sprzedawany u nas przez firmę bodajże Heattech albo coś koło tego. Niestety zapomniałem nazwy tego ustrojstwa, ale słyszałem dobre słowo od kogoś kiedyś (grzeje dom gorącym powietrzem, można to sprząc z nawilżaczem i ma w sobie reku). Jeżeli ktoś tego używa, będę wdzięczny za opinie, bo z jednej strony chcę mieć dobrą wentylację i ogrzewanie, a z drugiej, to całe GWC, reku itp mnie trochę przeraża. Dzięki i pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 30.11.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Czy ktoś z Was ma u siebie taki wynalazek jak piec co na gorące powietrze (wynalazek ze Stanów), sprzedawany u nas przez firmę bodajże Heattech [...] Jeżeli ktoś tego używa, będę wdzięczny za opinie, bo z jednej strony chcę mieć dobrą wentylację i ogrzewanie... Witam, Poszukaj na forum wszystkiego co się da o ogrzewaniu powietrzem. Znajdzie się co nieco na ten temat. Zerknij też na http://www.polski-komfort.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingazet 01.12.2004 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 w tym roku zamontowaliśmy ogrzewanie nadmuchowe / z nawilżaniem , klimą a nawet z "aromatyzowaniem" powietrza/my mamy akurat piec na prąd , po dotarciu do nas gazu ziemnego być może dokupimy moduł gazowy /zależy od relacji cen gazu i prądu/na razie ogrzewamy dom na pół gwizdka /15-16 stopni/ ale za dwa tygodnie po wprowadzeniu zobaczymy jak sie to sprawdzimogę natomiast polecić firmę KARBON Z z Rybnika , która nam to instalowała , spróbuj znaleźć ich przez wyszukiwarkę, bo nie pamiętam adresu mailowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 01.12.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Taki piecyk nazywa się oficjalnie: Gazowa wymiennikowa nagrzewnica powietrza, a prościej piec nadmuchowy, są wersje standardowe i kondensacyjne. W Polsce jest w sprzedaży kilka model: Carrier, Lennox, Rheem, Miller..... i coś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingazet 01.12.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 o właśnie nasz piec nazywa sie Miller -elektryczna pompa ciepła Miller o mocy 17.5 kW wspomagana nagrzewnicą 2 x 10 kW.wewnątrz budynku zamontowana jest jednostka kanałowa nawiewna a agregat chłodniczy jest na zewnątrz.troche głupio wygląda bo agregat chłodniczy wisi na garażu ale mąż zasłonił sprytnym płotkiem i może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 01.12.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Mam taki system grzania. Wykorzystaliśmy piec Carrier na gaz. Bardzo dobrze sprawdza sie w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 02.12.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 agregat chłodniczy jest na zewnątrz. troche głupio wygląda bo agregat chłodniczy wisi na garażu ale mąż zasłonił sprytnym płotkiem i może być kingazet, a dlaczego wieszliście go na ścianie ? Przecież prościej i chyba ładniej jest jak stoi sobie poprostu na trawce za domem http://www.gamber.pnet.ws/agregat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingazet 02.12.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 a wiesz że chyba lepiej na ziemi, ale prawdę mówiąc od razu zasugerowano nam jego powieszenie i tak sie stało, chyba nawet nie rozważyliśmy takiej możliwości, ale na razie niech powisi a po zagospodarowaniu terenu wkół domu przemyślimy to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.12.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Rafale, piękny domek, budujemy podobny. Kolory takie jakie chcieliśmy mieć od zawsze - biały tynk i grafitowy dach, białe okna. Prosto, elegancko i bezpretensjonalnie. W środku też białe drzwi, jasne meble w kuchni. Bardzo ładny płot - pasuje do całości. Z tego co przeczytałam wnioskuję, że zrezygnowaliście z kominka? Jeśli tak to czy go brakuje?Piszesz, że wewnętrzne drzwi są przeszklone - na zdjęciach tego nie zauważyłam- które? Czy nie mieliście pokusy zakupu okien ze szprosami? Bo ja mam ale się łamię. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.12.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Gdzieś na forum była mowa o ogrzewaniu nadmuchowym i niektórzy twierdzili, że hałasuje, tzn słychać przepływające kanałami powietrze. Może macie jakieś spostrzeżenia na ten temat? Też się zastanawiamy nad takim ogrzewaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.12.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Rafale, ponieważ mamy dom o podobnej powierzchni i prawie takim samym układzie wnętrz przypuszczamy, że koszt zainstalowania ogrzewania nadmuchowego byłby u nas zbliżony. Czy mógłbyś zdradzić ile cię to kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 03.12.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 D'arku, dziękuję za miłe słowa, pytania wprawdzie poza tematem ale skoro pytasz to odpowiadam: Tynk zewnętrzny pomalowany jest na kolor waniliowy a dachówka jest czarna. Kominka faktycznie nie ma i nikt za nim nie tęskni. Drzwi wewnętzrne są przeszklone z wyjątkim drzwi do łazienek.http://www.gamber.pnet.ws/drzwi.jpgCo do szprosów to jak dla mnie pomysł "trąci myszką" więc nie. A wracając do tematu, instalacja była w 2002 r. wtedy za całość kosztowała ok 35.000 pln ( piec kondensacyjny carrier, nawilżacz, filtr elektrostatyczny, klima, kanały climaver ). Przepływającego powietrza raczej nie słychać u mnie jedynie można usłyszeć delikatny szum od pracy pieca w pokoju który graniczy z garażem ( piec wisi w garażu na ścienie działowej rozdzielające pokój od garażu ). Generalnie problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 03.12.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 ... instalacja była w 2002 r. wtedy za całość kosztowała ok 35.000 pln ( piec kondensacyjny carrier, nawilżacz, filtr elektrostatyczny, klima, kanały climaver )... . A możesz wejśc na wątek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22141&highlight=440 i dopisać swoje info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 06.12.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Mam taki system grzania. Wykorzystaliśmy piec Carrier na gaz. Bardzo dobrze sprawdza sie w użytkowaniu. OK, a jaki koszt zakupu i użytkowania, hałas?... Masz nawilżanie i klimę? Co z kominkiem? Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts