Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na gor?ce powietrze-czy kto? u?ywa?

Gość

Recommended Posts

Witajcie!

Czy ktoś z Was ma u siebie taki wynalazek jak piec co na gorące powietrze (wynalazek ze Stanów), sprzedawany u nas przez firmę bodajże Heattech albo coś koło tego. Niestety zapomniałem nazwy tego ustrojstwa, ale słyszałem dobre słowo od kogoś kiedyś (grzeje dom gorącym powietrzem, można to sprząc z nawilżaczem i ma w sobie reku). Jeżeli ktoś tego używa, będę wdzięczny za opinie, bo z jednej strony chcę mieć dobrą wentylację i ogrzewanie, a z drugiej, to całe GWC, reku itp mnie trochę przeraża.

Dzięki i pozdrawiam

Przemo

Czy ktoś z Was ma u siebie taki wynalazek jak piec co na gorące powietrze (wynalazek ze Stanów), sprzedawany u nas przez firmę bodajże Heattech [...] Jeżeli ktoś tego używa, będę wdzięczny za opinie, bo z jednej strony chcę mieć dobrą wentylację i ogrzewanie...

Witam,

Poszukaj na forum wszystkiego co się da o ogrzewaniu powietrzem. Znajdzie się co nieco na ten temat. Zerknij też na http://www.polski-komfort.pl

w tym roku zamontowaliśmy ogrzewanie nadmuchowe / z nawilżaniem , klimą a nawet z "aromatyzowaniem" powietrza/

my mamy akurat piec na prąd , po dotarciu do nas gazu ziemnego być może dokupimy moduł gazowy /zależy od relacji cen gazu i prądu/

na razie ogrzewamy dom na pół gwizdka /15-16 stopni/ ale za dwa tygodnie po wprowadzeniu zobaczymy jak sie to sprawdzi

mogę natomiast polecić firmę KARBON Z z Rybnika , która nam to instalowała , spróbuj znaleźć ich przez wyszukiwarkę, bo nie pamiętam adresu mailowego

o właśnie nasz piec nazywa sie Miller -elektryczna pompa ciepła Miller o mocy 17.5 kW wspomagana nagrzewnicą 2 x 10 kW.wewnątrz budynku zamontowana jest jednostka kanałowa nawiewna a agregat chłodniczy jest na zewnątrz.

troche głupio wygląda bo agregat chłodniczy wisi na garażu ale mąż zasłonił sprytnym płotkiem i może być

agregat chłodniczy jest na zewnątrz.

troche głupio wygląda bo agregat chłodniczy wisi na garażu ale mąż zasłonił sprytnym płotkiem i może być

kingazet, a dlaczego wieszliście go na ścianie ? Przecież prościej i chyba ładniej jest jak stoi sobie poprostu na trawce za domem :)

http://www.gamber.pnet.ws/agregat.jpg

Rafale, piękny domek, budujemy podobny. Kolory takie jakie chcieliśmy mieć od zawsze - biały tynk i grafitowy dach, białe okna. Prosto, elegancko i bezpretensjonalnie. W środku też białe drzwi, jasne meble w kuchni. Bardzo ładny płot - pasuje do całości. Z tego co przeczytałam wnioskuję, że zrezygnowaliście z kominka? Jeśli tak to czy go brakuje?

Piszesz, że wewnętrzne drzwi są przeszklone - na zdjęciach tego nie zauważyłam- które? Czy nie mieliście pokusy zakupu okien ze szprosami? Bo ja mam ale się łamię. Z góry dziękuję za odpowiedź.

D'arku, dziękuję za miłe słowa, pytania wprawdzie poza tematem ale skoro pytasz to odpowiadam:

Tynk zewnętrzny pomalowany jest na kolor waniliowy a dachówka jest czarna. Kominka faktycznie nie ma i nikt za nim nie tęskni. Drzwi wewnętzrne są przeszklone z wyjątkim drzwi do łazienek.

http://www.gamber.pnet.ws/drzwi.jpg

Co do szprosów to jak dla mnie pomysł "trąci myszką" więc nie.

A wracając do tematu, instalacja była w 2002 r. wtedy za całość kosztowała ok 35.000 pln ( piec kondensacyjny carrier, nawilżacz, filtr elektrostatyczny, klima, kanały climaver ). Przepływającego powietrza raczej nie słychać u mnie jedynie można usłyszeć delikatny szum od pracy pieca w pokoju który graniczy z garażem ( piec wisi w garażu na ścienie działowej rozdzielające pokój od garażu ). Generalnie problemu nie ma.

Mam taki system grzania. Wykorzystaliśmy piec Carrier na gaz. Bardzo dobrze sprawdza sie w użytkowaniu.

OK, a jaki koszt zakupu i użytkowania, hałas?... Masz nawilżanie i klimę? Co z kominkiem?

Pozdrawiam

Przemo