Robert1992 08.03.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Cześć wszystkim ! Mam do Was prośbę, proszę o ocenę projektu. Zamierzamy w tym roku ruszyć z tematem budowy i dostaliśmy taką to propozycję projektu. Będzie to parterówka z częściowym podpiwniczeniem i możliwością użytkowania poddasza.Poddasza poza ociepleniem ruszać nie będziemy. Chcemy częściowo podpiwniczyć dom ponieważ nie damy rady zmieścić wszystkiego na parterze i chcemy mieć dodatkowe miejsce na tzw. graciarnie. Ogrzewanie PC + foto na dachu jeśli się uda to od razu Podłogówka na całości. Ocieplenie - piwnica 15 cm ściany i podłoga a dom 20 cm ściany strop i podłoga. Wejście od północy, okno jadalni od zachodu, taras od południa, tak to wygląda na działce. Przy okazji zapytam, montaż pompy ciepła w piwnicy nie jest problemem ? Jeśli macie jakieś uwagi, porady etc to biore wszystko, zawsze lepiej się doradzić kogoś doświadczonego, za wszelkie rady dziękuje i w razie pyt będę odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.03.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Jak poziom wód gruntowych?Nie martwisz się o wode w piwnicy?Czy zrobisz tam kratki w podłodze do ewentualnego odwodnienia?Pompa ciepła w piwnicy -to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek... 08.03.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Jeżeli ocieplasz poddasze to bardziej bym tam widział "graciarnie" niż inwestował w wysokie koszty podpiwniczenia. Finalnie wydasz kasę na podpiwniczenie i poddasze. Dla mnie za drogo na taką opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1992 08.03.2021 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) Szczerze to żaden zawodowiec nie sprawdzał mi poziomu wód. Moja wiedza opiera się na tym, że sąsiad po tej samej str ok 30-40 m ma dom z piwnicą i nigdy nie miał problemów z wodą ( linia domu będzie taka sama) Poza tym mam wykopaną na działce studnie głębinową aż na .... 40 coś m dramat finansowy;/ pompę mam na ok 25 metrach włożoną a studniarz mówił ze lustro wody jest na 11m z tego co pamiętam. Dodatkowo mam wkopane dwie dryny ( w sumie 120 cm) pod instalację studni wodnej i dno wysypane jest drobnym kamieniem i żadnej wody tam nie mam. Czytałem trochę o tym i zamierzam wykopać jakiś dołek 1-5 - 2 m jak dam radę i będę obserwować, dodam jeszcze że w na działce mam starą studnie podobno zawsze tam były ogromne problemy z wodą i latali do sąsiadów z naprzeciwka po wodę. Opierając się na tym liczę, że woda mnie nie zaleje. I co o tym myślisz ? Edytowane 8 Marca 2021 przez Robert1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.03.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Wobec powyższego -ja bym robił piwnicę z wygodnym zejściem na zewnatrz, zabepiecznym przed deszczem i śniegiem.Pewnie grunt masz piaszczysty.Pamiętaj aby ściany piwnicy były z zewnątrz zabezpieczone dobrą dwuskładnikową izolacją, XPSem (nie musi być gruby 5cm wystarczy), i zasypać to piaskiem bez ziemi i gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts