Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim !

Mam do Was prośbę, proszę o ocenę projektu. Zamierzamy w tym roku ruszyć z tematem budowy i dostaliśmy taką to propozycję projektu.

Będzie to parterówka z częściowym podpiwniczeniem i możliwością użytkowania poddasza.Poddasza poza ociepleniem ruszać nie będziemy.

Chcemy częściowo podpiwniczyć dom ponieważ nie damy rady zmieścić wszystkiego na parterze i chcemy mieć dodatkowe miejsce na tzw. graciarnie.

Ogrzewanie PC + foto na dachu jeśli się uda to od razu

Podłogówka na całości.

Ocieplenie - piwnica 15 cm ściany i podłoga a dom 20 cm ściany strop i podłoga.

Wejście od północy, okno jadalni od zachodu, taras od południa, tak to wygląda na działce.

Przy okazji zapytam, montaż pompy ciepła w piwnicy nie jest problemem ?

Jeśli macie jakieś uwagi, porady etc to biore wszystko, zawsze lepiej się doradzić kogoś doświadczonego, za wszelkie rady dziękuje i w razie pyt będę odpowiadał.

parter-1.jpg

piwnice-1.jpg

przekrój-1.jpg

poddasze-1.jpg

elewacje-1.jpg

Szczerze to żaden zawodowiec nie sprawdzał mi poziomu wód.

Moja wiedza opiera się na tym, że sąsiad po tej samej str ok 30-40 m ma dom z piwnicą i nigdy nie miał problemów z wodą ( linia domu będzie taka sama)

Poza tym mam wykopaną na działce studnie głębinową aż na .... 40 coś m :mad: dramat finansowy;/ pompę mam na ok 25 metrach włożoną a studniarz mówił ze lustro wody jest na 11m z tego co pamiętam. Dodatkowo mam wkopane dwie dryny ( w sumie 120 cm) pod instalację studni wodnej i dno wysypane jest drobnym kamieniem i żadnej wody tam nie mam.

Czytałem trochę o tym i zamierzam wykopać jakiś dołek 1-5 - 2 m jak dam radę i będę obserwować, dodam jeszcze że w na działce mam starą studnie podobno zawsze tam były ogromne problemy z wodą i latali do sąsiadów z naprzeciwka po wodę. Opierając się na tym liczę, że woda mnie nie zaleje. I co o tym myślisz ?

Edytowane przez Robert1992

Wobec powyższego -ja bym robił piwnicę z wygodnym zejściem na zewnatrz, zabepiecznym przed deszczem i śniegiem.

Pewnie grunt masz piaszczysty.

Pamiętaj aby ściany piwnicy były z zewnątrz zabezpieczone dobrą dwuskładnikową izolacją, XPSem (nie musi być gruby 5cm wystarczy), i zasypać to piaskiem bez ziemi i gliny.