Razer 08.03.2021 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Cześć Na poddaszu mam sufit z płyt g-k i na łączeniach są pęknięcia. Po kilku próbach naprawy postanowiłem je w jakiś sposób zamaskować i wymyśliłem sobie zakrycie ich cienkimi drewnianymi deskami/listewkami. I tu pojawia się pytanie. Czy konstrukcja wytrzyma wagę takiej deski? 2.5 metrowa deska waży około 1.5 kilograma i będzie wkręcana w miejscu gdzie jest profil. Nie urwie mi się od tego sufit? Czy to jest zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Nie urwie się , ale zastanów się to trochę ...takie dziwne rozwiązanie, może okazać się "mało" estetyczne. Widziałem już kilka rozwiązań - dołożenie kolejnej płyty, wyklejenie całego sufitu tapetą z włókna szklanego, pomalowanie pasów farbą lekko szarą(antracytową) co bardzo maskuje pęknięcia, wyklejenie sufitu panelami styropianowymi . Jednak dołożenie drewna(boazerii) jest takim "pudrowaniem pryszcza" Może rada dobrego fachowca od zabudowy lekkiej rozwiąże problem - rady nawet na forum są pomocne - przynajmniej takie powinny być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Razer 08.03.2021 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) Nie nie, to nie chodzi o robienie boazerii. To są dwa pęknięcia w równych odstępach idące przez cały sufit, więc pomyślałem żeby zrobić coś w stylu belek. Tak jak na zdjęciu poniżej (mam nadzieję, że uda mi się dodać fotkę ). Tylko u mnie będą cieńsze i trochę większe odstępy między nimi. Próbowałem to kilkukrotnie naprawiać, ale za każdym razem pęknięcia wyłaziły po jakimś czasie. Może trafiałem na kiepskich fachowców. Dlatego pomyślałem o czymś takim. Nie dość, że problem z głowy, to jeszcze powinno fajnie pasować do aranżacji wnętrza, które jest typowo klasyczne i drewniane. Czyli można spać spokojnie pod takim sufitem? Jeden pas to około 1.5kg, a pasów będzie 2-3 w zależności jak to wizualnie wyjdzie. Edytowane 8 Marca 2021 przez Razer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Możesz spać spokojnie.Jeśli to na zdjęciu nie jest aranżacją komputerową to takie elementy są też z pianki w 100% imitujących drewno/drewniane belki które po prostu się przykleja klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Razer 08.03.2021 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Oglądałem takie belki i deski z poliuretanu, ale jakoś mnie nie przekonały. Jeśli waga nie jest problemem to wolę prawdziwe deski. Jednak drewno to drewno Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Razer 09.03.2021 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 A tak jeszcze na przyszłość. Czy jest jakaś bezpieczna granica obciążenia takiego sufitu, czy to już bardzo indywidualna kwestia? Bo właśnie dostałem wiadomość od znajomego, że deska w tym rozmiarze nie waży 1.5kg, tylko około 2.5kg... Czyli wychodzi 1kg na 1m2. Może banalne pytanie, ale nie znam się na tym i nie spodziewałem się, że te konstrukcje wytrzymają coś więcej niż ciężar samych płyt g-k i jakiegoś oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.03.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Wytrzyma tym bardziej, że będziesz montował do profilu który jest właśnie w miejscu pęknięcia na łączeniu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts