Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maskowanie pęknięć listwami drewnianymi

Razer

Recommended Posts

Cześć

Na poddaszu mam sufit z płyt g-k i na łączeniach są pęknięcia. Po kilku próbach naprawy postanowiłem je w jakiś sposób zamaskować i wymyśliłem sobie zakrycie ich cienkimi drewnianymi deskami/listewkami. I tu pojawia się pytanie. Czy konstrukcja wytrzyma wagę takiej deski? 2.5 metrowa deska waży około 1.5 kilograma i będzie wkręcana w miejscu gdzie jest profil. Nie urwie mi się od tego sufit? :lol: Czy to jest zły pomysł?

:D Nie urwie się , ale zastanów się to trochę ...takie dziwne rozwiązanie, może okazać się "mało" estetyczne.

Widziałem już kilka rozwiązań - dołożenie kolejnej płyty, wyklejenie całego sufitu tapetą z włókna szklanego, pomalowanie pasów farbą lekko szarą(antracytową) co bardzo maskuje pęknięcia, wyklejenie sufitu panelami styropianowymi . Jednak dołożenie drewna(boazerii) jest takim "pudrowaniem pryszcza"

Może rada dobrego fachowca od zabudowy lekkiej rozwiąże problem - rady nawet na forum są pomocne - przynajmniej takie powinny być.

• Like 1

Nie nie, to nie chodzi o robienie boazerii. To są dwa pęknięcia w równych odstępach idące przez cały sufit, więc pomyślałem żeby zrobić coś w stylu belek. Tak jak na zdjęciu poniżej (mam nadzieję, że uda mi się dodać fotkę :p ). Tylko u mnie będą cieńsze i trochę większe odstępy między nimi.

Próbowałem to kilkukrotnie naprawiać, ale za każdym razem pęknięcia wyłaziły po jakimś czasie. Może trafiałem na kiepskich fachowców. Dlatego pomyślałem o czymś takim. Nie dość, że problem z głowy, to jeszcze powinno fajnie pasować do aranżacji wnętrza, które jest typowo klasyczne i drewniane.

Czyli można spać spokojnie pod takim sufitem? :D Jeden pas to około 1.5kg, a pasów będzie 2-3 w zależności jak to wizualnie wyjdzie.

a.jpg

Edytowane przez Razer

A tak jeszcze na przyszłość. Czy jest jakaś bezpieczna granica obciążenia takiego sufitu, czy to już bardzo indywidualna kwestia? Bo właśnie dostałem wiadomość od znajomego, że deska w tym rozmiarze nie waży 1.5kg, tylko około 2.5kg... Czyli wychodzi 1kg na 1m2.

Może banalne pytanie, ale nie znam się na tym i nie spodziewałem się, że te konstrukcje wytrzymają coś więcej niż ciężar samych płyt g-k i jakiegoś oświetlenia :D