miodas007 08.03.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 W wydanej WZtce (interesuje się kupnem tej działki dopiero) mam: Inwestor winien zapewnić nadzór archeologa podczas prowadzenia prac ziemnych. Czyli że to robienia fundamentów mam mieć nadzór archeologa ? Ktoś miał podobny zapis w WZ-tce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 08.03.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Ja mam na działce stanowisko archeologiczne. MPZP mówił o ochronie konserwatorskiej. Czyli też musiałem mieć nadzór archeologiczny. Na czas kopania fundamentów był archeolog, zrobił kilka zdjęć. Skasował mnie 1000 zł. I tyle. Po sprawie. Poczytaj sąsiadów, czy też mieli archeologa i czy coś wykopali na działkach. Jeśli nic nie wykopali u siebie, to spora szansa, że na twojej działce też nic nie będzie. Aha, no i szukaj archeologa, który "już w życiu odkrył wszystko, co można wykopać z ziemi". Moj taki był. Od razu mi też powiedział, że się nie będzie czepiał, jeśli coś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 03.09.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 u mnie podobna sytuacja - w WZ informacja o stanowisku archeologicznym - ceramika z późnego średniowiecza... mam pytanie do osób które już przez to przechodziły - nadzór archeologa jest jedynie przy obiektach wymagających pozwolenia na budowę? co z budową ogrodzenia, kopaniu studni, oczyszczalni ścieków/kopaniu szamba, przyłączach, drenażu, kostce brukowej, altanie śmietnikowej czy grillowej.... itd? czy dożywotnio każde wbicie łopaty w ziemie na tej działce wymaga zapraszania archeologa i ustaleń z konserwatorem? przy okazji może jakiś update odnośnie cen - jak to teraz wygląda:Nadzór archeologa?Ewentualne wykopaliska pod dom jednorodzinny (u mnie powierzchnia zabudowy 240m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 04.09.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 czy dożywotnio każde wbicie łopaty w ziemie na tej działce wymaga zapraszania archeologa i ustaleń z konserwatorem? Przes kazdym wbiciem lopaty musisz pytac konserwatora zabutkow, czy do tego co chcesz zrobic wymaga nadzoru archeologicznego, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 04.09.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 dziękuję za odp. Niestety nie brzmi to dobrze.jakie kary grożą za niezgłoszenie do konserwatora drobnych prac?np wkopanie kilku słupków czy zrobienie alejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 04.09.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Cos mi sie obilo o uszy, ze kara to 50 tys. Nie mam pojecia, czy to prawda, czy nie. Oczywiscie pytanie, w jaki sposob konserwator zabytkow mialby Cie skontrolowac. Chyba tylko ktos musialby zlozyc na Ciebie donos. I jeszcze jedno - ja na wkopanie tymczasowych slupkow ogrodzeniowych nie mialem wymaganego nadzoru archeologicznego. Ale juz na wykopanie pni po scietych drzewach owszem tak (ale to poszlo w trakcie kopania fundamentow, wie archeolog i tak byl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 04.09.2022 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Jeżeli chodzi sprawy archeologiczne co i kiedy zgłaszać ( lub uzyskiwać pozwolenie na budowę) wyjaśnia par 29 oraz 30 najnowszej nowelizacji Prawa Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts