Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic tradycyjny tynk

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie,

Chcialbym miec tradycyjny tynk cementowo-wapienny, bez zadnych gladzi. Chodzi o to, zeby byl on w miare rowny, tzn, bez jakis rys czy sypiacego sie piasku. Jak trzeba to wykonac? Murarz mowi mi, ze trzeba po polozeniu przetrzec filcowa paca zamoczona w jakims mleczku cementowo-wapiennym. Czy ma ktors z was tak zrobione w domu? Widzialem u kolegi, ale zbytnio mi sie nie podobalo, byly zacieki. Natomoast widzialem u kolezanki i jest super - lekko chropowaty, ale nie ma zaciwkow. Jej muraz nie chce zdradzi jak to bylo robione. Jak da sie cos takiego zrobic tak aby nie sypal sie piasek? Czy ma o byc tynk gotowy czy moze urabiany w betoniarce?

Dziekuje bardzo za rade

Pozdrawiam serdecznie

Wszystko się da zrobić na perfekcyjną gładź wynikającą tylko z uziarnienia piasku.

Co do sypania-pylenia -to sprawa dyskusyjna, jeżeli nie zagruntujesz -to tynk nie jest betonem i zawsze coś się może kruszyć.

Filcową paca -to wiem bo widziałem moczona w jakimś roztworze, ale nie dociekałem jakim bo robota tynkowania -to trochę jak w podziemiach kopalni.

U mnie robili panowie taki tynk cementowo - wapienny zacierany na gladko- co prawda szef ekipy jak sie okazało w trakcie kompletny cham i naciągacz i nikomu w życiu juz nie polecę tego dziada - ale tynki zrobione ładnie .. i od razu ci mowie sam tego nie zrobisz jesli nie masz doświadczenia i nikt cie tego nie nauczy - to jest kwestia odpowiedniego bardzo drobnego piasku , odpowiedniej mieszanki zaprawy tynkarskiej i teraz uwaga . musisz znać 3 takie mieszanki tak 3 . pierwsza szlichta na gole ściany , druga to rdzeń rzucana do poziomu oprawionych wcześniej listw drewnianych na których trzymali krzywiznę ścian, i ostatnia trzecia to szlichta na wykończenie . Każda rzucana w odpowiednim czasie .ostatnia warstwa zacierana takimi mechanicznymi zacieraczkami na gładko a tam gdzie nie da sie dojechać maszyna to ręcznie dopieszczona - no w uj roboty - 6 ludzi robiło mi poltora miesiąca dom jakies 200m2. nie sa ta idealnie gładkie ściany jak tynk gipsowy ale jest ładnie i nic się nie sypie . od razu do malowania poszły ściany .

Tynk mieszany na budowie nie z wora / wapno na miejscu gaszone w beczce . Chlopaki z ekipy fajni gości ale co nerwów mi spalil ich szef to szkoda gadać ....

Edytowane przez przemo22627

Na yt jest kilka filmików z przygotowania materiału na tynk tradycyjny, proporcje. Wszystko dosłownie. Jeden z tynkarzy to Marcin, jego kanał to pewnego czasu były tylko tynki z "betoniarki". Celowo nie daję linku, wystarczy poszukać i nie czekać na podanie na tacy....:p

Potwierdzam. Fajny kanał i fajnie objaśnione jak oni robią żeby było równo (pod lasery). Na yt wpisać "Marcin Buduje tynki" -to dobry poczatek.