sliwaprz 08.03.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Witam, Mam pytanie, Chcialbym miec tradycyjny tynk cementowo-wapienny, bez zadnych gladzi. Chodzi o to, zeby byl on w miare rowny, tzn, bez jakis rys czy sypiacego sie piasku. Jak trzeba to wykonac? Murarz mowi mi, ze trzeba po polozeniu przetrzec filcowa paca zamoczona w jakims mleczku cementowo-wapiennym. Czy ma ktors z was tak zrobione w domu? Widzialem u kolegi, ale zbytnio mi sie nie podobalo, byly zacieki. Natomoast widzialem u kolezanki i jest super - lekko chropowaty, ale nie ma zaciwkow. Jej muraz nie chce zdradzi jak to bylo robione. Jak da sie cos takiego zrobic tak aby nie sypal sie piasek? Czy ma o byc tynk gotowy czy moze urabiany w betoniarce? Dziekuje bardzo za rade Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 10.03.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Wszystko zależy od umiejętności, doświadczenia i talentu tynkarzy. Nawet w jeżdżeniu szambiarką można być wirtuozem Nikt za darmo swoich sekretów Ci nie zdradzi. Podoba Ci się tynk u koleżanki? Weź od niej numer do jej tynkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 12.03.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Wszystko się da zrobić na perfekcyjną gładź wynikającą tylko z uziarnienia piasku.Co do sypania-pylenia -to sprawa dyskusyjna, jeżeli nie zagruntujesz -to tynk nie jest betonem i zawsze coś się może kruszyć.Filcową paca -to wiem bo widziałem moczona w jakimś roztworze, ale nie dociekałem jakim bo robota tynkowania -to trochę jak w podziemiach kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 17.03.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Na yt jest kilka filmików z przygotowania materiału na tynk tradycyjny, proporcje. Wszystko dosłownie. Jeden z tynkarzy to Marcin, jego kanał to pewnego czasu były tylko tynki z "betoniarki". Celowo nie daję linku, wystarczy poszukać i nie czekać na podanie na tacy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 17.03.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) U mnie robili panowie taki tynk cementowo - wapienny zacierany na gladko- co prawda szef ekipy jak sie okazało w trakcie kompletny cham i naciągacz i nikomu w życiu juz nie polecę tego dziada - ale tynki zrobione ładnie .. i od razu ci mowie sam tego nie zrobisz jesli nie masz doświadczenia i nikt cie tego nie nauczy - to jest kwestia odpowiedniego bardzo drobnego piasku , odpowiedniej mieszanki zaprawy tynkarskiej i teraz uwaga . musisz znać 3 takie mieszanki tak 3 . pierwsza szlichta na gole ściany , druga to rdzeń rzucana do poziomu oprawionych wcześniej listw drewnianych na których trzymali krzywiznę ścian, i ostatnia trzecia to szlichta na wykończenie . Każda rzucana w odpowiednim czasie .ostatnia warstwa zacierana takimi mechanicznymi zacieraczkami na gładko a tam gdzie nie da sie dojechać maszyna to ręcznie dopieszczona - no w uj roboty - 6 ludzi robiło mi poltora miesiąca dom jakies 200m2. nie sa ta idealnie gładkie ściany jak tynk gipsowy ale jest ładnie i nic się nie sypie . od razu do malowania poszły ściany . Tynk mieszany na budowie nie z wora / wapno na miejscu gaszone w beczce . Chlopaki z ekipy fajni gości ale co nerwów mi spalil ich szef to szkoda gadać .... Edytowane 17 Marca 2021 przez przemo22627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.03.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Na yt jest kilka filmików z przygotowania materiału na tynk tradycyjny, proporcje. Wszystko dosłownie. Jeden z tynkarzy to Marcin, jego kanał to pewnego czasu były tylko tynki z "betoniarki". Celowo nie daję linku, wystarczy poszukać i nie czekać na podanie na tacy.... Potwierdzam. Fajny kanał i fajnie objaśnione jak oni robią żeby było równo (pod lasery). Na yt wpisać "Marcin Buduje tynki" -to dobry poczatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts