kryniek 30.11.2004 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Witam.Mam nastepujacy problem.Posiadam dzialke budowlana nieopodal cmentarza. Geodeta wytyczyl te dzialke 15 lat temu. Obecnie proboszcz tamtejszej parafii chce kupic ziemie pomiedzy moja dzialką a cmentarzem od chlopa w celu rozbudowy cmentarza.Czy jest w prawie budowlanym odleglosc cmentarza od prywatnej dzialki?Co w tej sprawie począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.11.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Czy jest w prawie budowlanym odleglosc cmentarza od prywatnej dzialki? Żle skonstruowane pytanie. Gdyż każdy cmentarz graniczy z jaką tam prywatną działką. Cmentarz o którym piszesz graniczy przecież obecnie z prywatną działką "chłopa" a w przyszłości być może będzie graniczył z Twoją działką. W mojej okolicy cmentarze sa zlokalizowane b. często tuż przy budynkach mieszkalnych. Często odległość muru cmentarnego do sciany domu wynosi 3-4 metry. Skontaktuj się z Sanepidem - może oni posiadają jakieś swoje przepisy. Przypuszczam jednak, że moga one sie odnosić tylko do odległości ujęc wody pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Podrzucam odnośne przepisy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI KOMUNALNEJ z dnia 25 sierpnia 1959 r. (Dz. U. Nr 52, poz. 315) w sprawie określenia, jakie tereny pod względem sanitarnym są odpowiednie na cmentarze. "§ 3. 1. Odległość cmentarza od zabudowań mieszkalnych, od zakładów produkujących artykuły żywności, zakładów żywienia zbiorowego bądź zakładów przechowujących artykuły żywności oraz studzien, źródeł i strumieni, służących do czerpania wody do picia i potrzeb gospodarczych, powinna wynosić co najmniej 150 m; odległość ta może być zmniejszona do 50 m pod warunkiem, że teren w granicach od 50 do 150 m odległości od cmentarza posiada sieć wodociągową i wszystkie budynki korzystające z wody są do tej sieci podłączone.2. Odległość od granicy cmentarza ujęć wody o charakterze zbiorników wodnych, służących jako źródło zaopatrzenia sieci wodociągowej w wodę do picia i potrzeb gospodarczych, nie może być mniejsza niż 500 m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.11.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Czyli jest tak jak sądziłem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Witam. Mam nastepujacy problem. Posiadam dzialke budowlana nieopodal cmentarza. Geodeta wytyczyl te dzialke 15 lat temu. Obecnie proboszcz tamtejszej parafii chce kupic ziemie pomiedzy moja dzialką a cmentarzem od chlopa w celu rozbudowy cmentarza. Czy jest w prawie budowlanym odleglosc cmentarza od prywatnej dzialki? Co w tej sprawie począć? Możesz jeszcze odwrócić tę sytuację, składając w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę - jeżeli jest mpzp - a jeżeli plan jest nieważny, wniosek do gminy o ustalenie warunków zabudowy wtedy powiększenie cmentarza w stronę zabudowy mieszkaniowej nie będzie możliwe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.11.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 W jednym z początkowych postów tego wątku jest dość wyczerpująca odpowiedź urbanisty na ten temat: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18258&start=0 Poszukaj postu z wyrażeniem "odwrotność przepisu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master30 06.12.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Witam. Mam nastepujacy problem. Posiadam dzialke budowlana nieopodal cmentarza. Geodeta wytyczyl te dzialke 15 lat temu. Obecnie proboszcz tamtejszej parafii chce kupic ziemie pomiedzy moja dzialką a cmentarzem od chlopa w celu rozbudowy cmentarza. Czy jest w prawie budowlanym odleglosc cmentarza od prywatnej dzialki? Co w tej sprawie począć? poczyatj ustawę i akty wykonawcze do ustawy o ustalaniu przyczyny zgonu i chowaniu zmarłych zdaje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 06.12.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 USTAWA z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 23, poz. 295) (Zmiany: Dz. U. z 2000 r. Nr 120, poz. 1268; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 162, poz. 1568) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI KOMUNALNEJ z dnia 25 sierpnia 1959 r. (Dz. U. Nr 52, poz. 315) w sprawie określenia, jakie tereny pod względem sanitarnym są odpowiednie na cmentarze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas matla 08.12.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 sprzedaj działkę jak najszybciej (albo trochę póżniej księdzu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.12.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Zawsze możesz oprotestować zmianęprzeznaczenia działki chłopskiej, ale jeżeli sam będziesz protestował to czarno widzę rozpatrzenia twojego protestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 28.12.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Możesz jeszcze odwrócić tę sytuację, składając w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę - jeżeli jest mpzp - a jeżeli plan jest nieważny, wniosek do gminy o ustalenie warunków zabudowy wtedy powiększenie cmentarza w stronę zabudowy mieszkaniowej nie będzie możliwe Pozdrawiam Marianno - mam pytanie - w mojej okolicy jest duży pusty teren należący do gminy - z trzech stron graniczy on z domami mieszkalnymi, z jednej - z cmentarzem komunalnym. Obawiam się że miasto może zadecydować w przyszłości o rozbudowie cmentarza i wykorzystaniu do tych celów tego właśnie pustego terenu.... Wprawdzie teren ten nie graniczy bezpośrednio z moją działką (mieędzy "nami" jest jeszcze droga i działka budowlana) ale nie chciałabym mieszkać w pobliżu cmentarza. Jak mogą postąpić decydenci w tej sprawie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.12.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Możesz jeszcze odwrócić tę sytuację, składając w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę - jeżeli jest mpzp - a jeżeli plan jest nieważny, wniosek do gminy o ustalenie warunków zabudowy wtedy powiększenie cmentarza w stronę zabudowy mieszkaniowej nie będzie możliwe Pozdrawiam Marianno - mam pytanie - w mojej okolicy jest duży pusty teren należący do gminy - z trzech stron graniczy on z domami mieszkalnymi, z jednej - z cmentarzem komunalnym. Obawiam się że miasto może zadecydować w przyszłości o rozbudowie cmentarza i wykorzystaniu do tych celów tego właśnie pustego terenu.... Wprawdzie teren ten nie graniczy bezpośrednio z moją działką (mieędzy "nami" jest jeszcze droga i działka budowlana) ale nie chciałabym mieszkać w pobliżu cmentarza. Jak mogą postąpić decydenci w tej sprawie?? Droga raczej nie będzie zaanektowana; jest więc naturalną granicą ewentualnej rozbudowy cmentarza. przede wszystkim trzeba sprawdzić w Gminie: 1) czy jest ważny MPZP i jakie są w nim zapisy, 2) przy braku planu należy sprawdzić ustalenia w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, na podstawie którego powstają plany miejscowe. 3) Zapisy Planu do 11.07.2003r., mogły nieznacznie różnić się od zapisów w Studium. 4) Obecnie muszą je precyzyjnie odwierciedlać. 5) Przeważnie ustalenia dawnych opracowań różnią się od realizacji, dlatego Gminy przeważnie zleciły już opracowanie nowych. Trzeba to śledzić - kiedy projekty Studium będą wyłożone do wglądu. Osoby prawne, instytucje, a także fizyczne - mieszkańcy - właściciele gruntów, mogą wnosić uwagi do projektu Studium przez 21 dni po zakończeniu wyłożenia. Jeżeli Studium jest już uchwalone, można sprawdzić, jaki obszar jest przeznaczony na ewentualną rozbudowę cmentarza. 6) Nawet, gdy zapisy "ważnego" Studium niecałkiem Ci odpowiadają, będzie można jeszcze wnieść uwagi przy wyłożeniu projektu nowego MPZP. 7) W Twojej sytuacji - droga jest atutem; trzeba tylko pamiętać o tych strefach ochronnych - jw. przytoczyłam Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marx 19.01.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 tak sobie wymyslilem, ze moze zawczasu wykop sobie studnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 19.01.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 tak sobie wymyslilem, ze moze zawczasu wykop sobie studnie? Na studnię trzeba mieć pozwolenie na budowę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 21.01.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Parę lat temu byłem w Tallinie i spałem w hotelu,który był pobudowany na terenie cmentarza.Jak otworzyło się okno na parterze,to można było dosięgnąć ręką nagrobka.Wbrew moim obawom spałem całą noc jak zabity.A tak na poważnie,jeśli jesteś zdecydowany na tą działkę,to trzeba działać w myśl zasady kto pierwszy to lepszy.Jeśli na działce będzie budynek to łatwiej będzie zablokować rozbudowę cmentarza niżli byłoby to nagie pole.Ja osobiście odpuściłbym sobie to miejsce,bo efekt tych działań jest nieprzewidywalny.Chociaż z drugiej strony jest mnóstwo takich przypadków (takiego sąsiedztwa) i ludzie sobie żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.01.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Kon ty lepiej naklikaj po czym tak spałeś jak zabity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 21.01.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Na pewno nie po tym ,o czym myślisz.Po prostu tłukłem się do tego Tallina prawie dwa dni autobusami rejsowymi i byłem padnięty.Dodatkowo następnego dnia miałem tam biegać maraton(taki był cel mojej podróży),także te rzeczy nie wchodziły w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 26.01.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 nie sprzedciwiaj się tylko załóż w garażu mały sklepik z wieńcami i zniczami , a jak ci się to spodoba to załóż zakład pogrzebowy - bardzo dobry interes podobno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.01.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A i sąsiedztwo raczej ciche nie jakas tam rozwrzeszczana dzieciarnia.Impreza tylko raz w roku i tez nie głosna raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts