Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka obok cmentarza

kryniek

Recommended Posts

Witam.

Mam nastepujacy problem.

Posiadam dzialke budowlana nieopodal cmentarza. Geodeta wytyczyl te dzialke 15 lat temu. Obecnie proboszcz tamtejszej parafii chce kupic ziemie pomiedzy moja dzialką a cmentarzem od chlopa w celu rozbudowy cmentarza.

Czy jest w prawie budowlanym odleglosc cmentarza od prywatnej dzialki?

Co w tej sprawie począć?

Żle skonstruowane pytanie. Gdyż każdy cmentarz graniczy z jaką tam prywatną działką.

Cmentarz o którym piszesz graniczy przecież obecnie z prywatną działką "chłopa" a w przyszłości być może będzie graniczył z Twoją działką. W mojej okolicy cmentarze sa zlokalizowane b. często tuż przy budynkach mieszkalnych. Często odległość muru cmentarnego do sciany domu wynosi 3-4 metry.

Skontaktuj się z Sanepidem - może oni posiadają jakieś swoje przepisy. Przypuszczam jednak, że moga one sie odnosić tylko do odległości ujęc wody pitnej.

:o Podrzucam odnośne przepisy:

:o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI KOMUNALNEJ z dnia 25 sierpnia 1959 r. (Dz. U. Nr 52, poz. 315) w sprawie określenia, jakie tereny pod względem sanitarnym są odpowiednie na cmentarze.

"§ 3. 1. Odległość cmentarza od zabudowań mieszkalnych, od zakładów produkujących artykuły żywności, zakładów żywienia zbiorowego bądź zakładów przechowujących artykuły żywności oraz studzien, źródeł i strumieni, służących do czerpania wody do picia i potrzeb gospodarczych, powinna wynosić co najmniej 150 m; odległość ta może być zmniejszona do 50 m pod warunkiem, że teren w granicach od 50 do 150 m odległości od cmentarza posiada sieć wodociągową i wszystkie budynki korzystające z wody są do tej sieci podłączone.2. Odległość od granicy cmentarza ujęć wody o charakterze zbiorników wodnych, służących jako źródło zaopatrzenia sieci wodociągowej w wodę do picia i potrzeb gospodarczych, nie może być mniejsza niż 500 m. :o

Pozdrawiam :o :)

Witam.

Mam nastepujacy problem.

Posiadam dzialke budowlana nieopodal cmentarza. Geodeta wytyczyl te dzialke 15 lat temu. Obecnie proboszcz tamtejszej parafii chce kupic ziemie pomiedzy moja dzialką a cmentarzem od chlopa w celu rozbudowy cmentarza.

Co w tej sprawie począć?

:o Możesz jeszcze odwrócić tę sytuację, składając w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę - jeżeli jest mpzp - a jeżeli plan jest nieważny, wniosek do gminy o ustalenie warunków zabudowy :o

:o wtedy powiększenie cmentarza w stronę zabudowy mieszkaniowej nie będzie możliwe :o Pozdrawiam

Witam.

Mam nastepujacy problem.

Co w tej sprawie począć?

poczyatj ustawę i akty wykonawcze do ustawy o ustalaniu przyczyny zgonu i chowaniu zmarłych zdaje się

:o USTAWA z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 23, poz. 295) (Zmiany: Dz. U. z 2000 r. Nr 120, poz. 1268; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 162, poz. 1568) :o

:o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI KOMUNALNEJ z dnia 25 sierpnia 1959 r. (Dz. U. Nr 52, poz. 315) w sprawie określenia, jakie tereny pod względem sanitarnym są odpowiednie na cmentarze. :o

:o pozdrawiam :o

• 3 weeks później...
:o Możesz jeszcze odwrócić tę sytuację, składając w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę - jeżeli jest mpzp - a jeżeli plan jest nieważny, wniosek do gminy o ustalenie warunków zabudowy :o

:o wtedy powiększenie cmentarza w stronę zabudowy mieszkaniowej nie będzie możliwe :o Pozdrawiam

Marianno - mam pytanie - w mojej okolicy jest duży pusty teren należący do gminy - z trzech stron graniczy on z domami mieszkalnymi, z jednej - z cmentarzem komunalnym. Obawiam się że miasto może zadecydować w przyszłości o rozbudowie cmentarza i wykorzystaniu do tych celów tego właśnie pustego terenu.... Wprawdzie teren ten nie graniczy bezpośrednio z moją działką (mieędzy "nami" jest jeszcze droga i działka budowlana) ale nie chciałabym mieszkać w pobliżu cmentarza. Jak mogą postąpić decydenci w tej sprawie??

Marianno - mam pytanie - w mojej okolicy jest duży pusty teren należący do gminy - z trzech stron graniczy on z domami mieszkalnymi, z jednej - z cmentarzem komunalnym. Obawiam się że miasto może zadecydować w przyszłości o rozbudowie cmentarza i wykorzystaniu do tych celów tego właśnie pustego terenu.... Wprawdzie teren ten nie graniczy bezpośrednio z moją działką (mieędzy "nami" jest jeszcze droga i działka budowlana) ale nie chciałabym mieszkać w pobliżu cmentarza. Jak mogą postąpić decydenci w tej sprawie??

:) Droga raczej nie będzie zaanektowana; jest więc naturalną granicą ewentualnej rozbudowy cmentarza. :) przede wszystkim trzeba sprawdzić w Gminie: 1) czy jest ważny MPZP i jakie są w nim zapisy, 2) przy braku planu należy sprawdzić ustalenia w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, na podstawie którego powstają plany miejscowe. 3) Zapisy Planu do 11.07.2003r., mogły nieznacznie różnić się od zapisów w Studium. 4) Obecnie muszą je precyzyjnie odwierciedlać. 5) Przeważnie ustalenia dawnych opracowań różnią się od realizacji, dlatego Gminy przeważnie zleciły już opracowanie nowych. Trzeba to śledzić - kiedy projekty Studium będą wyłożone do wglądu. Osoby prawne, instytucje, a także fizyczne - mieszkańcy - właściciele gruntów, mogą wnosić uwagi do projektu Studium przez 21 dni po zakończeniu wyłożenia. :-? Jeżeli Studium jest już uchwalone, można sprawdzić, jaki obszar jest przeznaczony na ewentualną rozbudowę cmentarza. :-? 6) Nawet, gdy zapisy "ważnego" Studium niecałkiem Ci odpowiadają, będzie można jeszcze wnieść uwagi przy wyłożeniu projektu nowego MPZP. :-? 7) W Twojej sytuacji - droga jest atutem; trzeba tylko pamiętać o tych strefach ochronnych - jw. przytoczyłam :-? :) Pozdrawiam. :)

• 3 weeks później...

Parę lat temu byłem w Tallinie i spałem w hotelu,który był pobudowany na terenie cmentarza.Jak otworzyło się okno na parterze,to można było dosięgnąć ręką nagrobka.Wbrew moim obawom spałem całą noc jak zabity.

A tak na poważnie,jeśli jesteś zdecydowany na tą działkę,to trzeba działać w myśl zasady kto pierwszy to lepszy.Jeśli na działce będzie budynek to łatwiej będzie zablokować rozbudowę cmentarza niżli byłoby to nagie pole.Ja osobiście odpuściłbym sobie to miejsce,bo efekt tych działań jest nieprzewidywalny.Chociaż z drugiej strony jest mnóstwo takich przypadków (takiego sąsiedztwa) i ludzie sobie żyją.