tomasziolkowski 09.03.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Tak, wiem. Pytanie na pozór idiotyczne ale już tłumaczę o co chodzi. W warunkach zabudowy mam maksymalną szerokość elewacji frontowej 17m. Chciałbym trochę więcej. Czy w takim przykładowym projekcie jak poniżej - ten połączony z budynkiem belką żelbetową garaż - jest liczony jako oddzielny budynek czy jako całość (jeden budynek)? https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-calandivach-g2-m21e23ba53dda4?smclient=b8db3473-acdd-4345-ba18-48f70a36f296&utm_source=salesmanago&utm_medium=rule&utm_campaign=sm_reguly_mail_przegladane_produkty_4 Zaprzyjaźniony architekt twierdzi, że gdyby nie było tej belki łączącej oba budynki to bez problemu można by uznać je jako dwie niezależne budowle i szerokością elewacji jest wtedy tylko szerokość samego budynku mieszkalnego + oddzielnie szerokość garażu. Przez to że są połączone - ktoś ( w wydziale budownictwa może to zinterpretować jako jeden budynek. Myślę że sytuacja mocno uznaniowa. I pytanie drugie. Czy w tym projekcie: https://www.extradom.pl/projekt-domu-z-wneka-01-KZB1008?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQiA1pyCBhCtARIsAHaY_5e8Gyf-oKHTf_VPFrkWzfh9d92nAg0KhcWUbpR6h7At5bYK0CutVyoaAhBQEALw_wcB Wystająca wnęka również stanowi część szerokości elewacji frontowej? Podobno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 22.03.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Najlepiej jak zadzwonisz, lub podjedziesz do Starostwa - z mojego doświadczenia (trzeci dom budujemy) wynika, że to wszystko ZALEŻY jak i kto to będzie interpretował - nie mniej w budownictwie też jest "szef' który to ustala. U nas powiedziano przy budynku gdzie garaż był połączony z domem łącznikiem, że policzą skrajne ściany elewacji od wjazdu na działkę (czyli jeden skraj bryła domu a drugi skraj bryła garazu) gdzie zakładaliśmy, że może uda się inaczej ale okazało się, że niestety nie... także przepisy to jedno a interpretacja to ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal443 23.03.2021 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Najlepiej jak zadzwonisz, lub podjedziesz do Starostwa - z mojego doświadczenia (trzeci dom budujemy) wynika, że to wszystko ZALEŻY jak i kto to będzie interpretował - nie mniej w budownictwie też jest "szef' który to ustala. U nas powiedziano przy budynku gdzie garaż był połączony z domem łącznikiem, że policzą skrajne ściany elewacji od wjazdu na działkę (czyli jeden skraj bryła domu a drugi skraj bryła garazu) gdzie zakładaliśmy, że może uda się inaczej ale okazało się, że niestety nie... także przepisy to jedno a interpretacja to ludzie Dokładnie tak samo uważam. Zawsze najlepiej zadzwonić i się dopytać wszystkiego:) W końcu kto pyta, nie błądzi, jak powiada przysłowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 24.03.2021 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Tak zrobię, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts