Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się liczy szerokość elewacji frontowej

Recommended Posts

Tak, wiem. Pytanie na pozór idiotyczne ale już tłumaczę o co chodzi.

W warunkach zabudowy mam maksymalną szerokość elewacji frontowej 17m. Chciałbym trochę więcej.

Czy w takim przykładowym projekcie jak poniżej - ten połączony z budynkiem belką żelbetową garaż - jest liczony jako oddzielny budynek czy jako całość (jeden budynek)?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-calandivach-g2-m21e23ba53dda4?smclient=b8db3473-acdd-4345-ba18-48f70a36f296&utm_source=salesmanago&utm_medium=rule&utm_campaign=sm_reguly_mail_przegladane_produkty_4

Zaprzyjaźniony architekt twierdzi, że gdyby nie było tej belki łączącej oba budynki to bez problemu można by uznać je jako dwie niezależne budowle i szerokością elewacji jest wtedy tylko szerokość samego budynku mieszkalnego + oddzielnie szerokość garażu.

Przez to że są połączone - ktoś ( w wydziale budownictwa :) może to zinterpretować jako jeden budynek.

Myślę że sytuacja mocno uznaniowa.

I pytanie drugie.

Czy w tym projekcie:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-z-wneka-01-KZB1008?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQiA1pyCBhCtARIsAHaY_5e8Gyf-oKHTf_VPFrkWzfh9d92nAg0KhcWUbpR6h7At5bYK0CutVyoaAhBQEALw_wcB

Wystająca wnęka również stanowi część szerokości elewacji frontowej?

Podobno nie.

• 2 weeks później...
Najlepiej jak zadzwonisz, lub podjedziesz do Starostwa - z mojego doświadczenia (trzeci dom budujemy) wynika, że to wszystko ZALEŻY jak i kto to będzie interpretował - nie mniej w budownictwie też jest "szef' który to ustala. U nas powiedziano przy budynku gdzie garaż był połączony z domem łącznikiem, że policzą skrajne ściany elewacji od wjazdu na działkę (czyli jeden skraj bryła domu a drugi skraj bryła garazu) gdzie zakładaliśmy, że może uda się inaczej ale okazało się, że niestety nie... także przepisy to jedno a interpretacja to ludzie :wiggle:

Najlepiej jak zadzwonisz, lub podjedziesz do Starostwa - z mojego doświadczenia (trzeci dom budujemy) wynika, że to wszystko ZALEŻY jak i kto to będzie interpretował - nie mniej w budownictwie też jest "szef' który to ustala. U nas powiedziano przy budynku gdzie garaż był połączony z domem łącznikiem, że policzą skrajne ściany elewacji od wjazdu na działkę (czyli jeden skraj bryła domu a drugi skraj bryła garazu) gdzie zakładaliśmy, że może uda się inaczej ale okazało się, że niestety nie... także przepisy to jedno a interpretacja to ludzie :wiggle:

Dokładnie tak samo uważam. Zawsze najlepiej zadzwonić i się dopytać wszystkiego:) W końcu kto pyta, nie błądzi, jak powiada przysłowie.