raryt 09.03.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Zastanawiam się nad kupnem pewnego domu od dewelopera: parter (95, tym 38 garaż) + piętro (78) + poddasze nieużytkowe. Technologia murowana (pustaki ceramiczne 25cm, beton komórkowy 20cm), styropian 20cm. Domek ogrzewany pompą, są fv, jest reku, właśnie na moją prośbę dostałem szczegóły zestawu: Pompa ciepła: Vaillant uniTOWER VWL 58/5 ISRekuperacja: Vaillant recoVAIR VAR 360/4Fotowoltaika: Vaillant o mocy 6,4kW - moc ta ma rekompensować zapotrzebowanie pompy ciepła w prąd, zwiększenie mocy do 10kW wiążę się z dopłatą ok. 9500zł (inny falownik, dodatkowe panele, okablowanie, uchwyty, montaż itd.) Chciałbym od znających się poznać opinię na temat tego konkretnego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 10.03.2021 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Zapomniałem dodać, że mieszkać będzie 4 osobowa rodzina. Ogólnie w domu jest dużo przeszkleń (3 szybowe okna) + salon od strony południa, 2 sypialnie od strony południa, 2 sypialnie od północy. Wszędzie rzecz jasna podlogłówka (w garażu również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 11.03.2021 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Nikt nie użytkuje takiego zestawu, lub cokolwiek z tego? Domkiem jestem poważnie zainteresowany, ale nie bardzo umiem sobie to ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.03.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Nikt nie użytkuje takiego zestawu, lub cokolwiek z tego? Domkiem jestem poważnie zainteresowany, ale nie bardzo umiem sobie to ocenić A cóż tu oceniać ? Będzie działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 11.03.2021 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2021 Być będzie, pytanie czy np. moc pompy jest ok wg. was itd. - pompa fajna sprawa jak dla mnie, ale to czego się boje to żeby się nie okazało że nie wyrabia - bo rachunki za prąd wtedy wzrosną dużo - ale ja się tam nie znam, tak na chłopaki rozum mi się wydaje. No i zastanawiam się nad tym dołączenie 10 tys. żeby zwiększyć fv z 6.4 do 10 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 14.03.2021 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Jutro jeszcze mam rozmowę z deweloperem w biurze , gdzie będę pytał również o techniczne rzeczy....ale wciąż mnie nurtuje ta pompa... Czy do domu o takim metrażu (174m2 z garażem) nie powinna być większa moc tej pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.03.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Jutro jeszcze mam rozmowę z deweloperem w biurze , gdzie będę pytał również o techniczne rzeczy....ale wciąż mnie nurtuje ta pompa... Czy do domu o takim metrażu (174m2 z garażem) nie powinna być większa moc tej pompy ? Niech Ci developer przedstawi audyt energetyczny domu. Z niego dowiesz się jakiej mocy pompa jest potrzebna. Bez tego to nikt nie jest czarnoksiężnikiem i nikt nie odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 01.04.2021 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Niech Ci developer przedstawi audyt energetyczny domu. Chwile to trwało ale deweloper przesłał mi to i owo. Przede wszystkim doszło do nieporozumienia w kwestii pompy - ma być zestaw VAILLANT 6,7kW SPLIT VWL 75/5AS 230V aroTHERM + jednostka zewnętrzna centrala grzewcza uniTOWER VWL 78/5IS. Deweloper wysłał mi projektowaną charakterystykę energetyczną budynku - jednak ona jest bez rekuperacji (wentylacja mechaniczna) - potem dołożyli rekuperacje (Vaillant recoVAIR VAR 360/4) i charakterystyki nie przeprowadzali ponownie. Tylko za bardzo nie wiem jak z niej wywnioskować jaka pompa powinna być dobrana, widzę np: * EP 71,34 (bez paneli), z panelami wychodzi 42,73 - jeśli dobrze to rozumiem * Zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania i wentylacji - 23,33 (jak wspomniałem liczona tutaj była grawitacyjna) * Zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody użytkowej 24,09 * EU - Zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową: - 47,42 Nie wiem co i jak mam z tego liczyć. Są jeszcze oczywiście przeróżne tabelki. Jak napiszecie co to znajdę i dodam. Mogę też wysłać pdfa na priv - tutaj chyba nie chce zamieszczać bo chyba z punktu widzenia prawa nie mogę tego udostępnia (chyba że jakoś to zanonimizuje...) Ja się na tym nie znam po prostu naczytałem się że tak roboczo można policzyć moc maksymalną pompy jako powierzchnia * zapotrzebowanie na moc na m^2 + 1 kW (cwu dla 4ch osób). Idąc tym trmetraćopem, licząc odwrotnie, tj wiem że chcą dać pompę 6,7 kW : 6,7 kW - 1 kW = 5,7 kW / 174 m = 32 W / m2 (nie wiem czy słusznie wliczam garaż w bryle??) - no i jakoś 32 W /m2 wydaje mi się mało - wszędzie pisze że dom dobrze wyizolowany do 50 W / m2. Pytam tutaj Was, bo chce mieć po prostu spokój ducha, że to będzie funkcjonować, a nie że będzie pompa chodziła na maksa, cały czas dogrzewała grzałką i się zużyje po kilku latach bo będzie za często pracować - z drugiej strony wiem że pompa o za dużej mocy to też źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Niech Ci developer przedstawi audyt energetyczny domu. Z niego dowiesz się jakiej mocy pompa jest potrzebna. Bez tego to nikt nie jest czarnoksiężnikiem i nikt nie odpowie. Przedstawił i co z tego wynika? Dokladnie nie wynika nic poza stwierdzeniem ze charakterystyka jest oszukana. Po co bazowac na takiej charakterystyce? Eu dla ogrzewania na poziomie 22,4 kWh/m2*a bez rekuperacji niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 01.04.2021 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Eu dla ogrzewania na poziomie 22,4 kWh/m2*a bez rekuperacji niemozliwe. Jeśli chodzi wentylację grawitacyjną (której de facto nie będzie) to w charakterystyce zostało tylko napisane: Strumień powietrza wentylacji naturalnej kanałowej VO - 130m3/h Współczynnik strat ciepła na wentylację Hve 46,67 W/K Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez raryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 02.04.2021 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Usunąłem z pdf'a informacje dające namierzyć inwestyche/dewelopera itd na wszelki wypadek i wstawiam https://drive.google.com/file/d/15H0W3NzlrrW78d8uGpc-G2iABByjZ-39/view?usp=sharing Tak jak pisałem budynek ma w standardzie rekuperacji i fv (6,4kW, lub 10kW za dopłatą) - w charakterystyce reku nie jest uwzględniona, a te panele to sam nie wiem (to ten system alternatywny?) A i jeszcze jedna rzecz.. w inwestycji jest kilka domków - 2 prawie gotowe (i to przed nimi była robiona charakterystyka). Ten który ja chce kupić jest kolejnym domem i pozwolenie na budowę ma wydane już w tym roku. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez raryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.04.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Jeśli chodzi wentylację mechaniczną (której de facto nie będzie) .... Jak nie bedzie jak bedzie?, przeciez rekuperacja to wentylacja mechaniczna tyle ze z odzyskiem, ale mechaniczna. Zresztą jaka by nie była to wyniki z charakterystyki nie są niewiarygodne, one są sfałszowane. Eu=23,33 kWh oznacza ze z rekuperacją ten budynek powienien byc pasywny. On pasywny nie jest i nie bedzie. Jezeli masz prawidłowo dobrac moc pompy to konieczne są obliczenia OZC uwzgledniajace rekuperację. Nie ma nad czym dalej dyskutowac Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 02.04.2021 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi wentylację mechaniczną (której de facto nie będzie) ... Literówka, miało być grawitacyjną - poprawiłem w wpisie. Jezeli masz prawidłowo dobrac moc pompy to konieczne są obliczenia OZC uwzgledniajace rekuperację. Rozumiem. Czyli de facto, jak ktoś buduje dom sam (indywidualny inwestor) to zawsze robi OZC jeśli chce montować pompę ciepła - myślałem że to nie jest popularna praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.04.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Rozumiem. Czyli de facto, jak ktoś buduje dom sam (indywidualny inwestor) to zawsze robi OZC jeśli chce montować pompę ciepła - myślałem że to nie jest popularna praktyka. Nie zawsze, chce miec dokladniej i nie liczyc na instalatorów których czasem jednym narzedziem jest CW, to zleci OZC. W kazdym razie takiego obowiazku nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 02.04.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Rozumiem. Czyli de facto, jak ktoś buduje dom sam (indywidualny inwestor) to zawsze robi OZC jeśli chce montować pompę ciepła - myślałem że to nie jest popularna praktyka. Dla własnego dobra przede wszystkim warto to wykonać. I nie tylko pod pompę ciepła ale pod każde urządzenie grzewcze. Przy pompie jest tak, że 1kW mocy grzewczej to spory koszt i np.skoro potrzebujesz 3kW a majster wciśnie Ci 6kW to jesteś parę tys.zl do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 02.04.2021 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Tak, rozumiem. Tyle że w moim przypadku to nie ja jestem inwestorem, więc ozc nie będę zlecał . Pozostaje mi nic innego jak pytać o to dewelopera, choć nie wiem co mi powie skoro powiedział wprost że ozc robione było przed tym jak postawili zainstalować rekuperację. No ale pozostaje mi dopytać jak obliczyli w takim razie że taka pompa a nie inną, no i skąd wzięli to EU w tej charakterystyce tak niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.04.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 .... No ale pozostaje mi dopytać jak obliczyli w takim razie że taka pompa a nie inną, no i skąd wzięli to EU w tej charakterystyce tak niskie Pytac mozna, ale to i tak nic nie da bo deweloper nie jest chetny ponosic koszty powtórnie dla obliczenia nowej charakterystyki. Dewelopera interesuje wyłacznie zysk, a nie to aby kupujacy miał dobrze. Eu tak niskie ma za cel przyciągnąc klienta, czyli jest to nieuczciwa praktyka (jedna z wielu) bo pokrycia w rzeczywistosci nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 02.04.2021 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Zastanawia mnie jednak skąd mu to się wzięło, bo deweloper wcale nie reklamował nic tym EU. To ja chciałem żeby mi wysłał ta charakterystykę, więc wysłał zaznaczając że była robiona dla wentylacji grawitayjnej. Poza tym tak w uproszczeniu tak jak się liczy EU ? W sensie od czego zależy ? Tylko od tych zmiennych które w tej chakterystyce są (przenikalność okien, scian itp) - bo jeśli tak to teoretycznie wszystkie dane to jej obliczenia tam są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts