LOGO 30.11.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Witam serdecznie, buduje mi się mieszkanie. mam współny taras z sąsiadem. deweloper postawi tam "przepierzenie" w formie metalowego stelaża wypełnionego płytą z plastiku. moje pytanko: czy mogą postawić, po odbiorze, ściankę. całkowicie oddzielającą nasze "terytoria" mam zamiar zrobić to na swojej części. powiedzcie czy potrzebuje jakiś zezwoleń, zgody sąsiada. czy są jakieś ograniczenia w stosunku do wysokości, materiału itp. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jeżeli mieszkanie jest tylko częścią budynku zlokalizowanego w całości na jednej działce, trzeba przed zawiadomieniem o zakończeniu budowy, wystąpić do PINB-u z pytaniem - na podstawie art. 36a ust. 4 Prawa Budowlanego, czy wykonanie TWOJEJ ścianki, zamiast projektowanego "przepierzenia" może być nieistotnym odstępstwem od zatwierdzonego projektu. podrzucam odnośny przepis: Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. 4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne. Jeżeli pozwolenie na budowę ma Twój deweloper - to on powinien wystąpić z tym pytaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOGO 30.11.2004 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 dzięki, czy ten przepis odnosi się również do przypadku gdy ściankę chce postawić obok a nie zamiast "przepierzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 30.11.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Mi coś podobnego postawiła spółdzielnia na balkonie.Dogadałem się z sąsiadem i zrobiliśmy ściankę z pustaków szklanych. Pewnie warto zapytać developera o zgodę, bo to podpada pod zmianę elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOGO 30.11.2004 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 problem jest taki, że sąsiad jest "psycho" i zgody nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 dzięki, czy ten przepis odnosi się również do przypadku gdy ściankę chce postawić obok a nie zamiast "przepierzenia? TEŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Mi coś podobnego postawiła spółdzielnia na balkonie. Dogadałem się z sąsiadem i zrobiliśmy ściankę z pustaków szklanych. Pewnie warto zapytać developera o zgodę, bo to podpada pod zmianę elewacji. jeżeli developer występuje o pozwolenie na użytkowanie, to jego - pisemna - zgoda wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOGO 30.11.2004 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 reasumując: deweloper ma pozwolenie na budowę, ja proszę o zgodę na pismie i formalnie jest OK? a czy biuro projektowe może się wtrącić?co z sąsiadem, jeśli stawiam ściankę na swoim na standardowe "przeperzenie" zostaje? czy w tym przypadku mająć pisemną zgode dewelopera mam juz spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.11.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 reasumując: deweloper ma pozwolenie na budowę, ja proszę o zgodę na pismie i formalnie jest OK? a czy biuro projektowe może się wtrącić? co z sąsiadem, jeśli stawiam ściankę na swoim na standardowe "przeperzenie" zostaje? czy w tym przypadku mająć pisemną zgode dewelopera mam juz spokój? Póki deweloper ma papiery, to on musi uzgadniać ze wszystimi, także z biurem projektów i z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOGO 30.11.2004 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 czy isnieje więc jakiś skuteczny sposób na całkowite odgrodzenie się bez tylu formalności?(b.projektów, sąsiad?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.11.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Mozesz sie wyprowadzić :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 30.11.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 albo zrobić co chcesz po odebraniu kluczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 30.11.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 czy isnieje więc jakiś skuteczny sposób na całkowite odgrodzenie się bez tylu formalności?(b.projektów, sąsiad?) Szafę możesz postawić, albo lustro powiesić duże Ze ścianką może być problem jeżeli ten taras wisi w powietrzu. Ścianka murowana trochę waży. Możesz użyć betonu komórkowego - jest chyba najlżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts