Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODZIAŁ TARASU

LOGO

Recommended Posts

Witam serdecznie,

buduje mi się mieszkanie. mam współny taras z sąsiadem. deweloper postawi tam "przepierzenie" w formie metalowego stelaża wypełnionego płytą z plastiku. moje pytanko: czy mogą postawić, po odbiorze, ściankę. całkowicie oddzielającą nasze "terytoria" mam zamiar zrobić to na swojej części. powiedzcie czy potrzebuje jakiś zezwoleń, zgody sąsiada. czy są jakieś ograniczenia w stosunku do wysokości, materiału itp. dzięki

:o Jeżeli mieszkanie jest tylko częścią budynku zlokalizowanego w całości na jednej działce, trzeba przed zawiadomieniem o zakończeniu budowy, wystąpić do PINB-u z pytaniem - na podstawie art. 36a ust. 4 Prawa Budowlanego, czy wykonanie TWOJEJ ścianki, zamiast projektowanego "przepierzenia" może być nieistotnym odstępstwem od zatwierdzonego projektu.

:o podrzucam odnośny przepis: :o

:o Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne. :o

:o Jeżeli pozwolenie na budowę ma Twój deweloper - to on powinien wystąpić z tym pytaniem :o Pozdrawiam :)

Mi coś podobnego postawiła spółdzielnia na balkonie.

Dogadałem się z sąsiadem i zrobiliśmy ściankę z pustaków szklanych.

Pewnie warto zapytać developera o zgodę, bo to podpada pod zmianę elewacji.

:o jeżeli developer występuje o pozwolenie na użytkowanie, to jego - pisemna - zgoda wystarczy. :o

reasumując: deweloper ma pozwolenie na budowę, ja proszę o zgodę na pismie i formalnie jest OK? a czy biuro projektowe może się wtrącić?

co z sąsiadem, jeśli stawiam ściankę na swoim na standardowe "przeperzenie" zostaje? czy w tym przypadku mająć pisemną zgode dewelopera mam juz spokój?

reasumując: deweloper ma pozwolenie na budowę, ja proszę o zgodę na pismie i formalnie jest OK? a czy biuro projektowe może się wtrącić?

co z sąsiadem, jeśli stawiam ściankę na swoim na standardowe "przeperzenie" zostaje? czy w tym przypadku mająć pisemną zgode dewelopera mam juz spokój?

:o Póki deweloper ma papiery, to on musi uzgadniać ze wszystimi, także z biurem projektów i z sąsiadem :o

czy isnieje więc jakiś skuteczny sposób na całkowite odgrodzenie się bez tylu formalności?(b.projektów, sąsiad?)

Szafę możesz postawić, albo lustro powiesić duże :)

Ze ścianką może być problem jeżeli ten taras wisi w powietrzu. Ścianka murowana trochę waży. Możesz użyć betonu komórkowego - jest chyba najlżejszy.